ПОСЛАО ЧОВЕКА СА ТОРБОМ: Беџет Пацоли са 500.000 $ хтео да купи признавање Косова!

Е. В. Н.

25. 05. 2019. у 09:02

ПОСЛАО ЧОВЕКА СА ТОРБОМ: Беџет Пацоли са 500.000 $ хтео да купи признавање Косова!
Беџет Пацоли у Конго послао човека са пуном торбом новца. Дачић: Без обзира на све то, Киншаса не мења позицију

УПОРЕДО са дипломатском акцијом Београда да што више земаља повуче одлуку о признавању Косова, политичари из Приштине су у контраофанзиви јурећи нова признавања, не нудећи, при томе, аргументе, већ - новац!

Шеф дипломатије Ивица Дачић каже за наш лист да је министар спољних послова тзв. Косова Беџет Пацоли недавно послао свог човека у Конго са 500.000 долара, како би тамошњу нову власт "убедио" да призна самозвану државу.

Почетком маја, Пацоли је најавио да ће Конго "ускоро признати Косово", али је Београду врло брзо стигла нота амбасаде ове земље у којој су такви наводи демантовани. Додатну потврду да Конго неће мењати своју позицију по овом питању, добио је министар Дачић прошлог викенда од новог председника те државе Феликса Чизекедија.

Према речима шефа српске дипломатије, који је за протеклих десетак дана посетио седам држава афричког континента, Конго, међутим, није једина адреса на коју је Пацоли послао своје "изасланике". После разговора које је имао у Танзанији, Гани, Тогу и Свазиленду, државама које признају Косово, Дачић каже да верује да ће они на основу аргумената који су им презентовани, бити макар уздржани ако дође до поновног гласања о пријему "Косова" у Интерпол и Унеско. Неке од тих земаља су на ранијим гласањима давале подршку за пријем Приштине.

Прочитајте још - АЛБАНСКИ МЕДИЈИ: Више од годину дана без нових признања за Приштину

Хоће ли се захтеви косовских власти да Косово постане члан ових организација наћи на дневном реду скупштина светске полицијске организације и Организације УН за образовање, науку и културу, знаће се на јесен, када се одржавају њихове генералне скупштине. Шеф дипломатије најављује да ће Србија истрајати у настојањима да не буде ниједног признавања Косова, без обзира на притиске да Београд прекине са овим активностима.

Дачић у Африци лобирао у седам држава

ТОЧАК КРЕНУО УНАЗАД

ОДЛУКУ о признавању Косова до сада је повукло 13 земаља. У октобру 2017. то је први учинио Суринам, а затим су уследили потези - Сао Томе и Принципе, Гвинеје Бисао, Мадагаскара, Соломонских Острва, Лесота, Гренаде, Комонвелт Доминике, Бурундија, Папуа Нове Гвинеје, Комора, Либерије и Палауа. Овом списку би могла да се придружи и Сомалија, чији је председник Мохамед Абдулахи Фармађ прекјуче најавио да ће се преиспитати одлука о признавању Косова из маја 2010.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Danys

25.05.2019. 09:31

Pacolijev kofer je bio kljucan i kod otcepljivanja Kosova. Nikakva to novost nije.