Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић пренео је да је на састанку, одржаном у петак, са 140 политичких представника Срба и најзначајнијих институција Србије на КиМ донето седам закључака по питању актуелне ситуације на КиМ, међу којима је и да нема дијалога Београда и Приштине док се не укину таксе.

"Размотрена је на свеобухватан и темељан начин ситуација на Косову и Метохији са којом се као држава суочавамо, као националном питању број један", навео је Ђурић.

ПРВИ ЗАКЉУЧАК

Српска листа на изборима у недељу остварила величнаствену победу и демонстрирала јединство спрског народа и жељу да своје деловање и опстанак заснива на вези са државом Србјом, рекао је Ђурић.

"Да је јединство народа на КиМ и државе нераскидиво и да су избори јасна порука свима у Приштини и међународној заједници да је ту везу немогуће прекинути без обзира на притиске", нагласио је он.

ДРУГИ ЗАКЉУЧАК

После те победе на изборима, како је рекао председник Александар Вучић, не сме да буде "спавање на ловорикама" и хвалисања, рекао је директор Канцеларије за КиМ.

Зато је, како каже, послата порука са врха представницима Срба на КиМ да се од њих очекује да раде још више на унапређењу положаја нашег народа на КиМ.

Прочитајте још - ВУЧИЋ СА СРБИМА СА КиМ: Припремили смо "јаке мере" као одговор на понашање Приштине; Сачекаћемо са применом до састанка у Паризу

ТРЕЋИ ЗАКЉУЧАК

Трећи закључак да порука да су представници Срба дужни да се боре сваког дана за српске интересе и да буду спремни ако буде потребно да напусте своје фунцкције у случају нових притисака.

"Да ће изабрани градоначелници на северу обављати своје дужности у пуном капацитету само док не уследе нови притисци који би њихово деловање учинило бесмисленим".

ЧЕТВРТИ ЗАКЉУЧАК

Како Ђурић наводи сви су једногласни да нема даљих разговора са привременим инситуцијама у Приштини у оквиру дијалога Београд и Приштине до повлачења такси и притисака, без обзира на различите уцене.

"И да ћемо до завршетка састанка најављеног за почетак јула у Паризу, пратити ситуацију пажљиво. Ако ни до тада не буде повлачења једностраних такси Пришитне, да ће Србија предузети врло енергичне, оштре и ефикасне мере против представника институција у Приштини, који ће бити циљане на интересе сепаратиста, али такве да се избегну негативне последице за Србе на КиМ. Апеловано је, такође, на представнике међународне заједнице да допринсе смањивању могућности ескалације", рекао је Ђурић.

ПЕТИ ЗАКЉУЧАК

Пошто је присуствовао Вучић као врховни команданр оружаних снага Србије, спремност да се заштити српски народ у покушају нарушања његове безбедности и опстанака.

"Изражена је нада да ће међународна мисија спроводити свој мандат како да до насилних сценарија никада не би дошло. Поновљена је искрена решеност Србје да на миран начин решава проблеме, али и челична одлучност да се спрски народ на КиМ заштити од сваке евенетуалне намере да га више не буде", навео је Ђурић.

ШЕСТИ ЗАКЉУЧАК

Биће убразана реализација плана председника Вучића за улагање и спровођење бројних пројеката у српске средине на КИМ: болнице, путеве, школе, привреду, и слично.

Ђурић каже да ће све сто је најављено да ће бити завршено до Видовдана бити готово, а остало када како је планирано.

СЕДМИ ЗАКЉУЧАК

Седми закључак су Срби са КиМ сам иницирали, а суштина је порука да се председник Србије добро борио за свој народ. Они су изразили велику захвалност предсенику Вучићу за велике напоре у заштити српских интереса на КиМ и помоћ Србије народу на КиМ.

Ђурић је најавио да ће Српска листа у наредном периоду морати и шире да отвори своја врата, за све људе на КиМ, из различитих средина, можда и оне из прошлости са различитим ставовима, како би и у наредом периоду могло да се рачуна на консензуалну подршку.

ЂУРИЋ: БОЈКОТ СЕДНИЦЕ О КиМ КУКАВИЧЛУК И НЕОДГОВОРНОСТ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић сматра да прави разлог најављеног недоласка дела опозиције на седницу Народне скупштине заказане за понедељак, а која ће бити посвећена питању КиМ, нису неадекватни материјали за седницу, већ кукавичлук и неодговорност према држави.

Ђурић је у саопштењу навео да Вук Јеремић користи безобразлук и лаж као алиби за неприсуствовање дела опозиције седници парламента посвећеној најважнијем државном питању и да то чини по принципу "ако прође - прође" рачунајући на кратко памћење грађана.

Истакао је да је документ који је приложен посланицима као радни материјал за седницу, а који Јеремић куди, сведочанство о томе са колико се преданости и жара наша држава протеклих година борила за опстанак Срба на КиМ и заштиту наших државних и националних интереса.

"Тај документ Јеремић може да чита само црвен од срамоте и стида, јер извештај који је дат народним посланицима јесте слика и прилика деловања једне озбиљне државе и државотворне власти", оценио је Ђурић.

Подсетио је да је преговарачки тим, који је предводио у техничком дијалогу у Бриселу, имао 188 састанака, од којих је 24 било на високом политичком нивоу, и да је постигнуто 45 споразума и договора.

Прочитајте још - ИЗБОРИ НА КиМ: Српска листа прогласила победу; Грађани Митровице на улицама, Ђурић: Наставићемо да се боримо (ФОТО)

Ђурић је подвукао да неће дозволити да огроман посао урађен за добробит Срба на КиМ обезвређује један политички манекен чија је, како је навео, једина сврха бављења политиком била одседање по скупим хотелима и прављење лукративних комбинација са домаћим и иностраним тајкунима.

"Јеремић није народни посланик, али и да јесте, сигуран сам да не би имао храбрости да крочи ногом у парламент, јер би био позван на одговорност за сва зла и неправде нанете српском народу на КиМ и интересима наше државе", уверен је Ђурић.

Сматра да би, када би се нашао у парламенту, Јеремић морао да објасни посланицима да зашто је пред Међународним судом правде тражио и добио најснажнији аргумент у прилог албанским сецесионистима, на који се и данас у Приштини позивају у својим платформама.

"Морао би да објасни и зашто је довео Еулекс, зашто се није борио против признавања једнострано проглашене независности Косова, морао би да појасни неке своје антисрпске цитате из викиликсових докумената и још многе друге ствари", закључује Ђурић.

ЂУРИЋ: ХАРАДИНАЈ ДА ПРИХВАТИ СТВАРНОСТ, АП КиМ ДЕО СРБИЈЕ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић поручио је данас да премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај треба да прихвати стварност да је Аутономна покрајина Косово и Метохија део Републике Србије, а Србија је спремна за споразум којим ће АП КиМ гарантовати највиши степен аутономије, у складу са европским и светским стандардима.

"Такође, спремни смо да гарантујемо бројна људска права, укључујући право на употребу језика и писма за житеље албанске народности у нашој јужној покрајини, образовање на матерњем језику и много шта друго. Србија је држава и Албанаца са Косова и Метохије и потребно нам је међусобно поштовање и уважавање",истакао је Ђурић у саопстењу, саопштила је Канцеларија за КИМ.

Према његовим речима, Србија, укључујући Косово и Метохију, је једно друштво и то је реалност коју у Приштини коначно треба да прихвате.

"Две године Харадинај гази све споразуме и договоре и чини апсолутно све да сруши дијалог Београда и Приштине. И то чини пред очима целог света. Данас веома лоше глуми жељу за споразумом, пласирајући идеје које су ван контакта са стварношћу у Србији, чији је Косово и Метохија саставни део", истакао је Ђурић у саопштењу.