Председник Александар Вучић састао се у четвртак са политичким представницима Срба и најзначајнијих институција Србије на Косову и Метохији, а тема разговора биће даљи заједнички кораци у односу на актуелну ситуацију на КиМ.

Вучић је рекао да је Београд спремио мере против Приштине, која је пре девет месеци увела таксе, и нагласио да ће се са њима ићи после састанка у Паризу.

"Спремили смо мере. Гледаћемо да не погоде Србе на КиМ, зато су оне ограничене, али врло снажне и оштре. Нећемо ићи с њима док се не заврши састанак у Паризу", рекао је Вучић поводом разговора са представницима Срба са КиМ.

Како је додао, његов задатак у Паризу ће бити да упозна представнике Европе, Меркелову и Макрона, о одговору Србије после девет месеци антицивилизацијских такси, резолуциеј о тзв. геноциду, формирању војске, неспровођењу Брисеског споразума од стране Приштине.

Председник је рекао и да знамо да су јединице РОСУ у приправности и да намеравају да хапсе Србе, и позвао међународну заједницу да спречи такав развој догађаја.

Прочитајте још - Председник о потезу Приштине: Одговор Србије биће озбиљан, одговоран и чврст

Председник Александар Вучић пренео је, после састанка са око 140 политичких представника Срба и најзначајнијих институција Србије на Косову и Метохији, да су изразили забринутост због тога што се припремају акције специјалних јединица на Косову и да је припремљено хапшење више десетина лица српске националности на КиМ.

УБЕДЉИВА ПОБЕДА СРПСКЕ ЛИСТЕ
Председник разговара са Србима након што су кандидати Српске листе убедљиво победили на изборима за градоначелнике четири српске општине на КиМ, а пре седнице Скупштине Србије о Космету.

"Молимо и упозоравамо међународну заједницу да то спречи, јер у лудилу борбе албанских стрнана на Косову за рејтинге на крају страдају Срби", поручио је Вучић.

Такође, замолио је представнике Квинте који су, како је рекао, били забринути за оно што се дешавало на изборима 2017, да покушају да спрече провокације и акције усмерене исељавању Срба са КиМ.

Казао је да су припремљене мере и да се води рачуна да не погоде Србе на северу КиМ и да ће зато бити ограниченог карактера.

Фото Н. Фифић

"Док ће неке бити врло снажне и врло оштре, нећемо ићи са њима до завршетка састанка у Паризу", навео је Вучић.

Казао је да ће на састанку у Паризу упознати Мереклову и Маркона о одговору Србије на таксе после девет месеци, као и на реозолуцију о геноциду и формирању војске Косова, неспровођења брсиелског споразума...

"Они који су мислили да ће у Паризу бити неких разговора, греше, неће бити никаквих разговора док не укину таксе. Можемо о лепом времену да разговарамо, а о статусу КиМ неће бити разговора, док не укину таксе".

Вучић каже да Албанци мисле да је њихов безобразлук и дрскост важнија од свега и да мисле да се исплати да стварају нову реалност.

Прочитајте још - Тачи и Рама разговарали о припремама Приштине за скуп у Паризу

Поручио је, иронично, да је одлучио да не буде непослушан, пошто је видео да му у америчким извештајима прете, као да ће на још нешто храбрији начин и отвореније да засутпа, интереесе нашег народа, али и да се борим против лудила Албаннаца.

"Укините таксе и разговраћемо о чему хоћете, ако не, причаћемо о лепом времену и добрим боксерима у Пришитни, на пример. Нема дијалога док се не приведете познању права и док не почнете да поштујете норме међународног права. То ће бити моја порука Мерекловој и Макрону", навео је он.

Фото Н. Фифић


ТЕШКО СРБИМА, ДОК СЕ НЕ ЗАВРШЕ ИЗБОРИ У ПРИШТИНИ

Тешко Србима док се избори у Приштини не заврше, констатовао је у петак председник Александар Вучић и указао да су Србија и Срби једина тема у Приштини, те да се албански политичари утркују у томе ко више мрзи Србе, рачунајући да гласове бирача.

Вучић је, одговарајући на питање какве сигнале сада Приштина шаље када Кадри Весељи каже да се предомислио и да таксе треба да остану, а РамушХарадинај најављује сусрет са Меркел у Берлину и каже да ће добити визну либерализацију и без повлачења такси, као И да ради на спречавању "Додик државе", казао:

"А замислите државу коју бисте могли да назовете ''Тачи-Харадинај'' држава. Знате ли неког ко хоће да живи у таквој држави, пошто стално вређају српске представнике?", запитао је председник.

Прочитајте још - ИЗБОРИ НА КиМ: Српска листа прогласила победу; Грађани Митровице на улицама, Ђурић: Наставићемо да се боримо (ФОТО)

Вучић је рекао да је, што се тиче визне либерализације, спреман да то одмах потпише, и да имају нашу сагласност да се што пре укину визе.

Знао је, каже, и најавио по увођењу такси да ће оне дуго бити на снази.

И ДАЉЕ ЋЕМО РАДИТИ НА СПРЕЧАВАЊУ ПРИЗНАЊА Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, коментаришући чињеницу да годину дана ниједна земља није признала независност Косова, да ће Србија и даље радити на томе. На питање да ли то сматра српским дипломатским успехом, Вучић каже:"Што се тиче непостојећих признања у последњих годину дана, ја сам срећан што ми, овакве будале, успевамо да се носимо са таквим ''генијима, академицима и научницима'', бар донекле", рекао је он, мислећи на албанске политичаре у Приштини. Покушаваћемо и даље, додао је.

“Што се такси тиче, не морају да их склоне. Ја сам то негде И знао И на почетку сам, једини, рекао да ће оне дуже да трају. Ми се сада, уз губитке које смо имали, прилагођавамо новим околностима. Наћи ћемо тржиште за своју робу. И у 2 и 3 кварталу ће наша привреда драстично расти. Требало нам је времена за то, али решићемо ми тај проблем, а они ће се суочити са бројним проблемима", уверен је.

То што се Весељи предомислио председник је казао у шали да је то велика новост и да би требало посебну седницу сазвати.

Прочитајте још - Харадинај: Србија на наше тржиште може кроз признање независности

"Побише се између себе ко ће бити највећи антиСрбин, да би добили гласове, јер су видели да је Харадинајева популарност тако скочила за 20 одсто. Тешко Србима док се њихови избори не заврше, јер је једина њихова тема Србија и Срби, али не само Срби са КиМ, већ и РС, који су постали омиљена тема. Не знају ништа друго него ''Додик и РС''. Сви су они кандидати за Нобелову награду, не за политику, већ за физику, хемију, и књижевност за Аљбина Куртија. Један је наследник Ајнштајна, а други Њутна - Тачи и Харадинај. Ми смо све будале, а они све генији, а сада ће видети како будале умеју генијима да одговоре”, закључио је Вучић.

У ПАРЛАМЕНТУ "СТЕНОГРАФСКИ" О САБОРУ, ДА НЕ ИЗМИШЉАЈУ

Председник Александар Вучић најавио је да ће на седници парламента у понедељак изнети детаљне забелешке о садржају недавног састанка са Сабором СПЦ у у одговор на све шпекулације по појединим медијима, а посебно је одбацио тврдње владике Григорија да је на том састанку "напао" владику Теодосија.

"Ја сам се изненадио, мислио сам да то што се говори у Сабору остаје у четири зида", рекао је Вучић на конференцији после састанка са представницима Срба са КиМ.

Он је рекао да ће о састанку у Патријаршији најотвореније говорити на седници парламента, цитирајући речи, будући да је имао вођење стенограма.

Каже и да то што је рекао владика Григорије није истина.

"То није истина, јер је њих петорица водило хајку против мене. Не може један да води хајку против пет, него пет против једног. Али драго ми је да сам ја, један, са истином успео да уздрмам тих пет и да виде да није лако са неким коме је чиста савест и ко није ништа украо да да изађете на крај, ако је спреман да се бори за свој народ и праву истину", рекао је Вучић.

Прочитајте још - ВУЧИЋ ПОСЛЕ САБОРА СПЦ: Неко мора да доноси овоземаљске одлуке; Иринеј: Не сумњамо у добре намере председника Србије

Он је рекао да је знао да у политичким партијама, па и у СНС, постоје чланови који новинарима јављају нешто, да би их медији касније зашититили и напали њхове противнице у странци, али да није знао да се то догађа и у цркви.

"Ја сам изашао напоље после састанка и рекао све што се десило на пристојан начин и поштујући цркву, а онда отворим Мишковићеве новине, Ђиласове новине, неке друге тајкунске медије, чак и у медијима у Црној Гори лажу ста се дешавало на Сабору", додао је председник.

НЕ ДОЛАЗИМ У ПАРЛАМЕНТ ДА БУДЕМ ГЛИНЕНИ ГОЛУБ

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да ће на седници Скупштине Србије о КиМ поднети извештај и начелно говорити о будућим потезима кад је реч о Косову, али да неће износити тактичке планове и противницима предочити следеће кораке, јер би то било нелогично.

Вучић је на конференцији после састанка са представницима Срба са КиМ, коментаришући наводе појединих медија да неће изнети никакав нови план, рекао да је логично да држава не износи јавно своје планове и противницима предочи свој следећи корак.

"Ми играмо партију шаха, имамо даму и топа мање и судија је под њиховом контролом... И сад ми треба да изађемо и кажемо ста ћемо урадити у будућности. Да ли је могуће да неко паметан тражи да изнесемо наше кораке? То је питање тешких разговора или преговора. Како смемо да изнесемо шта покушавамо да урадимо, да дамо противницима све на тацни?", упитао је Вучић.

Прочитајте још - ВУЧИЋ ЧЕСТИТАО ПОБЕДУ СРПСКОЈ ЛИСТИ: Нашу људи су показали огромну енергију и жељу да се боре за своју будућност и будућност своје деце

Он је рекао да ће у парламенту поднети известај о томе шта се до сада дешавало и да ће говорити начелно о томе како да се боримо за српски народ, али тако да се не открије ниједан тактички потез.

Наводећи да председник ретко када долази у парламент да говори, Вучић је истакао да је опозиција тражила од њега да то учини, да су га критиковали што то не чини, говорили да ниподаштава законодавно тело, а да сада, када ће у скупштину доћи да говори о КиМ и одговори на сва посланичка питања, они не желе да присуствују.

Каже и да сада говоре како ће их он нападати, а да ће изнети истину о томе ко је колико инвестирао на КиМ, ко је на који начин штитио српски народ на КиМ...

"Не, него ћу да дођем у парламент ко глинени голуб, да пуцате, а да се не браним. Они би хтели да будем саобраћајни знак, да ме чупају и ломатају. То вам је као кад велики боксери туку дзак - дошао сам у ринг да ме ударате, да покажете колики сам издајник и бедник, да ништа нисам урадио...То вам је прилика да ме згазите, али ви нећете", рекао је Вучић.

Прочитајте још - Ђурић: Величанствени успех слоге и јединства српског народа

Каже да опозиција то неће урадити зато што и не може, јер знају да немају аргументе и знају где је истина.

Истакао је да опозиција може да настави да говори о њему све што им падне на памет, попут тога да је бедник и издајник, али да он на то неће ћутати, већ ће одговорити аргументовано и у чињеницама и бројкама.

Фото Н.ФифићНЕЋЕ СЕ ДОЧЕПАТИ СЕВЕРА...

Председник Александар Вучић рекао је у петак да је Србима изабраним за градоначелнике општина на северу КиМ рекао да раде свој посао, да не журе са евентуалним оставкама, те да ће прво "упознати" Приштину са мерама које је држава припремила у одговор на њене досадашње потезе.

На питање дописника албанске телевизије шта је сугерисао представницима Срба са севера КиМ, који су изашли на изборе, али су раније најавили могћност да поново поднесу оставке, Вучић је пренео да им је рекао да раде свој посао.

Прочитајте још - Галучи: Албанци желе север Косова, а не преговоре

"Па, полако... Спремамо се да упознамо са нашим одлукама после Париза. Али, неће вам тако лаке наше одлуке бити", констатовао је Вучић.

"Знам ја да многи на Косову чекају наше фаталне грешке да би се доцепали севера. Мораће на други начин то да обаве. А то, код нас на југу се каже - неће да може", рекао је председник Србије.

Фото Н.Фифић


ТРИ КАПИТАЛНА ПРОЈЕКТА НА СЕВЕРУ КИМ ДО ВИДОВДАНА


Два од три капитална пројекта на северу Косова и Метохије - регионални водовод и хотелски комплекс "Рајска бања" биће завршени до Видовдана, а насеље "Сунчана долина" спремно да прими прве повратнике.

Реализацију та три пројекта најавили су председник Србије Александар Вучић и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић након данашњег сатанка са представницима Срба са Косова и Метохије.

Пројекат изградње регионалног водовода инициран је 2011. године, а 2013. почела је његова реализација уз подршку актуелне Владе Србије која је обезбедила конкретну материјалну подршку.

Тај пројекат који реализују четири локалне самоуправе са севера КиМ, од огромног значаја је за житеље тог дела покрајине који су се годинама преко лета суочавали са несташицом воде.

Из државног буџета, за изградњу водовода, најпре је издвојено девет, а затим и додатних шест милиона евра.

У Бањској ће, до Видовдана, бити завршен бањско туристички комплексу "Рајска бања" у коме већ скоро четири месеца ради велнес и спа центар - финска и турска сауна.

Тада ће бити отворен и хотел и визиторски центар, а цео компекс у туристичком и привредном смислу означиће нову еру за читав тај крај, рекао је Ђурић. Након тога почиње изградња стационара.

Базен у Бањској највећи је термални отворено затворени базен у региону, са температуром воде од 36 степени током целе године.

Велнес и спа центар опремљени су најсавременијом технологијом даљинске контроле па се темепратура воде регулише преко мобилне апликације, односно интернета.

"Рајска бања" у власништву је Владе Србије, Епархије рашко – призренске и Општине Звечан.

Захваљујући "Сунчаној долини", чија је изградња почела средином 2016. године, око 1.000 расељених ће моћи да се врати на КиМ, а тај пројекат решава и социјално економски статус јер ће бар један од чланова сваке повратничке породице уз смештај имати и посао.

То повратничко насеље код Звечана, имаће око 300 стабених јединица. односно више од сто објеката укључујући пошту, школу, вртић, цркву ....

Пројекат је вредан 14 милиона евра, а према речима председника Србије Александра Вучића у више од 50 одсто стамбеног простора моћи ће да се усели за Видовдан.

Председник Србије најавио је да ће та три пројекта на северу КиМ довести до великих позитивних промена.

Ђурић је навео да локалним самоуправама није нимало било лако да пројекте приведу крају кад се узму у обзир тешке околности наметнуте таксе, инспекције слате из Приштине и многи други проблеми које имају Срби у јужној покрајини.

Упркос свему томе пројекат започет у време неких претходних влада, приводи се крају, рекао је Ђурић.

ГЛАС ЗА ЧАУШИ - ГЛАС ЗА ТЗВ. ВЕЛИКУ АЛБАНИЈУ

Председник Србије Александар Вучић коментарисао је у петак то што су неки Срби на КИМ на локалним изборима глас дали албанској кандидаткињи Гонџи Чауши, а не српским представницима, рекавши да су тиме гласали директно за тзв. велику Албанију, али да је већина Срба то разумела и зато је и подржала Горана Ракића.

На питање новинара како коментарише изјаву Марка Јакшића да би бољи градоначленик Митровице била Гонџа Чауши него Горан Ракић, Вучић каже:

"Не знам ништа о тој жени и не могу да говорим ништа лоше. Имали смо ми увек много таквих људи, они имају право на свој избор и ми морамо да га поштујемо. Важно је да људи знају да је то рекао лидер ''1 од 5 милиона'' СзС, да му је драже да гласа за кандидата Кадрија Весељија и Хашима Тачија, него за кандидата Српске листе."

Прочитајте још - Ђурић позвао Србе да гласају са Српску листу 19. маја

Након прецизирања да је реч о кандидаткињи Самоопредељења Аљбина Куртија, Вучић је додао: "То је Аљбин Курти, директно за велику Албанију, код њих нема ништа Косово, Косово не постоји, директно велика Албанија. Само да то људи имају у виду."

Додао је и да он лично због велике Албаније не би могао да гласа за Чауши.

"Али, ја и немам право гласа, али изгледа да јој ни тај глас Марка Јакшића није много помогао. Изгледа да Срби нису били одушевљени понудом Гонџе Чауши за велику Албанију па су гласали за Горана Ракића",закључио је Вучић.

Састанку у Палати Србија присуствује око 140 представника Срба, као и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и генерални секретар председника Никола Селаковић.