Најава дела опозиције да ће бојтовати седницу парламента о Косову и Метохији показује да они не желе дијалог о томе, односно да се дође до одговора на важна питања, као и да нису били у стању да реше проблеме док су били на власти, изјавио је данас министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић.

"То је само прави начин да видимо каква је политика Савеза за Србију, Ђиласа, Јеремића и Обрадовића, који се декларишу да су највећи борци за Косово, а када су били на власти одрекли су се Косова одлуком да се оно из УН пребаци на терен ЕУ, иако су знали да је то за нас најтеже", рекао је Стефановић за ТВ Пинк.

Он је оценио да су они оним што су започели практично "укидали српску државност на КиМ".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Stefanović: U Prištini nedorasli funkcijama koje obavljaju

"Заборавили су српски народ на Косову", рекао је Стефановић и додао да опозиција сада потврђује да није за дијалог.

Стефановић је рекао да се председник Србије Александар Вучић одазвао позиву да дође на седницу, као и премијерка и представници Владе, како би разговарали о једном од најважнијих питања за Србију.

"Председник редовно говори јавности о свему, као председник који води политику државе има право да каже мишљење о свему и труди се да пронађе решење које је најбоље за наш народ и наше националне интересе", рекао је Стефановић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  ALBANSKI MEDIJI: Više od godinu dana bez novih priznanja za Prištinu

Вучић, додао је, покушава да нађе начин како да Срби на Косову буду заштићени, као и интереси Србије.

"Представници опозиције све време траже дијалог а моле Бога да га нема и то показују и најаве да не желе да дођу у парламент где ће се говорити о једној од најважнијих тема", рекао је Стефановић.

Он је рекао да представници опозиције окупљени око Савеза за Србију само желе да се врате на власт и да је то суштина политике коју воде.

"Они не желе да разговарају о КиМ, већ их занимају само сопствене фотеље", рекао је Стефановић.

Такође је рекао да се они плаше да изађу на изборе јер се плаше једноцифреног изборног резултата.

Говорећи о победи Српске листе на изборима на северу Косова, Стефановић је рекао да је важно то што су Срби у великом броју изашли и што је победила Српска листа.

"Тиме су показали и да разумеју како се штите интереси народа и ко је тај ко штити њихове инетерсе", подвукао је министар.

Он је навео и да би привременим приштинским властима највише одговарало када би се представници Савеза за Србију дочепали власти, јер им није лако са Вучићем .

Упитан о гласању за "Тијанин закон", он је рекао да су скландалозне поједине изјаве и чињеница да представници дела опозиције нису желели да гласају за тај закон.

"Зачудило ме је како неко може да трази оправдање и да се олакша онима који убијају децу. Како могу да спавају а да размишљају како да помогну неком ко је силовао дете" , упитао је Стефановић.

Он је рекао да више од 150 земаља у свету имају баш такве мере и санкције.

"Мислим да не постоји грађанин ове земље који размишља да буде против тога да се убице наше деце острије кажњавају. Не смемо да ћутимо када је будућност наше деце у питању и када су такви људи у питању да тражимо оштрије казне за њих", рекао је Стефановић.

Већина њих, истакао је, углавном понови слична дела.