БЕОГРАД неће покретати арбитражу против Приштине због енормних такса које су уведене на производе из централне Србије, већ је одлучено да се примене контрамере и оне се тренутно разматрају - сазнају "Новости".

Од арбитраже се одустало јер се, како преносе наши добро обавештени извори, Унмик, који је у име такозваног Косова потписник ЦЕФТА споразума, прогласио - ненадлежним. У тој ситуацији, Београду је преостало само да тужи тзв. Републику Косово, а појављивање "Косова" као правног лица у међународном праву и то на иницијативу наше стране, несумњиво би могло да се протумачи као признавање његове "државности", због чега је опција арбитраже и одбачена.

Косово је постало пуноправни члан ЦЕФТА у јулу 2007, а Споразум о чланству је потписао Унмик у име приштинских институција. "Новости" су затражиле одговор од мисије Унмика због чега су се прогласили ненадлежним у овом случају, али до закључења овог издања нисмо добили објашњење.

Прочитајте још - Београд у петак узвраћа ударац

Према једном тумачењу које смо могли да чујемо од правних стручњака, могуће је да се ова мисија Уједињених нација позвала на имунитет, јер према Конвенцији о привилегијама и имунитетима УН из 1946. године, против ове међународне организације не могу да се покрећу поступци пред судовима.

Са друге стране, откако је Косово постало члан ЦЕФТА, оно је од Унмика преузело део одговорности везано за овај споразум, а власти у Приштини су, чак, подносиле и захтев Европској унији да их Унмик више не представља у ЦЕФТА.

Због такса од сто одсто уведених на српске производе 21. новембра прошле године, Србија је до краја априла претрпела штету од око 150 милиона евра. Односно, према подацима Владе, на дневном нивоу губи се око милион евра.

Једна од контрамера Београда према Приштини могла би да буде заустављање њихових камиона са робом који иду ка Европској унији. У том случају, међутим, постојао би ризик да се и Србија оптужи за кршење Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ, због чега се сваки даљи потез добро одмерава. О нашој будућој стратегији против сулудих намета које је увела влада Рамуша Харадинаја могло би да буде речи већ у петак, када у Београд стижу политички предстаници нашег народа са Косова и Метохије.


РАМПА АКО ДОЂЕ ДО ОСТАВКИ

АКО би новоизабрани председници већински српских општина на северу Космета одлучили да поново поднесу оставке на ове функције, јер Приштина и даље одбија да укине таксе, постоји велика вероватноћа да би им централне власти забраниле учешће на наредним локалним изборима, под образложењем да "изигравају изборни процес".

Ванредни избори на северу КиМ били су расписани пошто су челници Северне Митровице, Лепосавића, Звечана и Зубиног Потока у новембру прошле године поднели оставке, јер су сматрали да се таксама крше људска и економска права Срба на КиМ, а када је Српска листа саопштила да ће учествовати на ванредним локалним изборима, остављена је као отворена могућност поновних оставки, после завршетка гласања.

СРПСКА ЛИСТА ДА ПЛАТИ 6.000 ЕВРА

ИЗБОРНИ панел за жалбе косовске Централне изборне комисије изрекао је Српској листи три казне од по 2.000 евра, због, како тврде, недозвољеног постављања плаката, постера и обавештења на јавним местима.

Казне се углавном односе на постављање плаката са сликама кандидата СЛ на стубовима и бандерама крај путева. Упркос могућности за жалбу, према наводима Изборног панела, Српска листа се није жалила на ову одлуку.

(Д. З.)


ПРИШТИНА ПРЕТИ И ТИРАНИ

АКО Албанија у наредна два месеца не укине препреке за несметани извоз брашна, пива и кромпира са Косова, Приштина је најавила да ће Тирани наметнути 100 одсто увећане таксе на албанске производе - тврди председник Привредне коморе Тиране Николин Јака.

До оваквог развоја догађаја дошло је на састанку о трговинским олакшицама за Приштину, на коме је, како пишу приштински медији, уместо договора, дошло малтене до ултиматума под претњом трговинског рата, какав је Приштина наметнула Београду. Албанска влада се, наводно, површно ангажовала на увођењу олакшица Приштини на извоз одређених производа у Албанију, па је тзв. Косово изгубило стрпљење, а као податак се наводи и да је "Албанија на другом месту, иза Србије, у трговинским ограничењима према Приштини".

(В. Н.)

ВУЛИН: ХОЋЕ ЛИ ТУЖИЛАШТВО ДА РЕАГУЈЕ?

МИНИСТАР одбране Александар Вулин питао је у среду шта је потребно тужилаштву да реагује у случају манифестације којом се у Бујановцу три дана слави Ридван Ћазими, комадант ОВПМБ, терориста и доказани убица.

Вулин је подсетио да је недавно забрањена пројекција филма "Балканска међа" у Дому културе у Бујановцу и то под, како каже, срамним образложењем да би се тиме могла узнемирити осећања Албанаца у Бујановцу:

- А сада се организује слављења терористе и руководство Општине не брине да ли ће Срби тиме бити узнемирени.