БЕОГРАД - Власти у Приштини најавиле су да би за два месеца могле да уведу таксу од 100 одсто на производе из Албаније уколико Тирана не уклони препреке за извоз косовског брашна, пива и кромпира, јављају медији у Приштини, а преноси РТС

Како је наведено, овакав развој ситуације уследио је после неуспешног састанка представника Тиране и Приштине на којем две стране нису успеле да се договоре око начина на који би могли бити решени проблеми у вези са извозом три косовска производа у Албанију.

"Косовска влада ће увести реципрочне мере у трговини са Албанијом уколико за две месеца не буду уклоњене препреке за извоз брашна, пива и кромпира", рекао је у Тирани шеф албанске привредне коморе Николин Јака.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПРИШТИНА СЕ ХВАЛИ: Таксе донеле економску и политичку добит

Суштински, проблем у трговинским односима Тиране и Приштине настао је пошто су косовске власти уклониле све препреке око албанског извоза на Косово, али власти у Албанији још нису испуниле свој део тог начелног договора, наводи се на сајту РТС-а.

Косовске власти тврде да су препреке за извоз робе у Албанију готово истоветне онима које имају за извоз у централну Србију, па су влади Едија Раме испоставиле ултиматум да за два месеца уклони све препреке или ће се суочити са високим таксама.

Приштина је, уз Италију, кључни албански трговински партнер.