ШТА СЕ КРИЈЕ ИЗА ПОСЕТЕ: Брамерц би да хапси радикале Вјерицу Радету и Петра Јојића

С. Ј. М.

22. 05. 2019. у 07:15

ШТА СЕ КРИЈЕ ИЗА ПОСЕТЕ: Брамерц би да хапси радикале Вјерицу Радету и Петра Јојића
Шта је главни разлог тродневне посете Београду тужиоца Механизма у Хагу. Серж Брамерц је у уторак разговарао и са министарком правде Нелом Кубуровић

ХАПШЕЊЕ и изручење радикала Петра Јојића и Вјерице Радете поново је био главни разлог доласка у Београд тужиоца Механизма у Хагу Сержа Брамерца. Како сазнајемо, он пред српским званичницима није тајио жељу да двоје радикала што пре заврше у Схевенингену због оптужнице за непоштовање суда и та обавеза Србије, како сматра, неће ишчезнути.

Брамерц је у уторак разговарао и са министарком правде Нелом Кубуровић, али она наводи да није било речи о радикалима, јер одлука из Хага није одлука Тужилаштва:

Прочитајте још - Брамерц и Кубуровић о регионалној сарадњи

- То је налог суда за изручење, који Министарство правде још није добило. Наш став је да најпре видимо шта пише у њему, па ћемо после тога да поступимо у складу са нашим законским могућностима.

Министарка је навела да је тема разговора са Брамерцом пре свега била регионална сарадња везана за ратне злочине. Сагласили су се да постоје позитивни помаци у сарадњи Србије и БиХ, али да она и даље изостаје са Хрватском.

Потпредседница СРС Вјерица Радета, на чијем изручењу већ четири године Хаг инсистира, за "Новости" каже да је Брамерц уопште на занима:

- Не интересује ме ни шта је причао, ни зашто је дошао. Очигледно "докон поп и јариће крсти". Не знам шта он више има да ради у Београду?

Радета је раније више пута нагласила да у Хаг добровољно неће ићи и да је та лажирана оптужница уопште не интересује. Подсетила је и да правоснажно решење Вишег суда забрањује њено и Јојићево изручење, а да је на људима из власти да ли ће га погазити.

Иначе, прошле недеље кинески судија Ли Даћун донео је одлуку да се Радети и Јојићу суди у Хагу, а не у Србији, и наложио њихово хитно изручење. Они су оптужени да су наводно нудили мито и претили двојици сведока да промене своје исказе у поступку против Војислава Шешеља. Хаг је раније од Србије тражио и да промени закон и изручи радикале.

Брамерц је у Београду у редовној посети пред свој шестомесечни извештај СБ УН о сарадњи са Србијом, који ће представити у јулу.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

BRATEE

22.05.2019. 08:30

Sta ce Bramerrc u BG..sta trazi i koga ?? Ko ga je pozvao i cili je on prijatelj !!! Takvima treba zabraniti ulazak u Srbiju !!!

Vladimir Novi Sad

22.05.2019. 11:39

Traziti od Bramerca da se podigne optuznicu protiv onoh koji su unistili dokaze o zutoj kuci.

Desimir

22.05.2019. 12:42

Poseta Bramerca Srbiji provokacija jer zeli da produzi zivot Haskom nelegalnom sudu za srbe a i njegov polozaj i dobre plate dosta vise ponizavanja sta ce Nam nikad vise nijednog srbina.nema isporucivanje mnogi dokazani ratni zlocinci slobodni Tramp amnestira americke ratne zlocince Bramerc hoce da hapsi srbe

Sinisa

22.05.2019. 13:18

Dosta je sa Srpske strane udovoljavanja Hagu koji nema osjecaja za pravdom i bezrazloznog omalovazovanja naseg naroda i Srbije i svega sto je srpsko.Zabraniti ovakvima ulazak u Srbiju.Ne damo nase građane!!!

realist.

23.05.2019. 15:36

Sta je nema vise laznih svedoka, sad trazi nove rupe, zato oterajte ga iz Srbije Rat je Zavrsen.