Председник Србије Александар Вучић изјавио је, уочи састанка са представницима Срба са КиМ, у петак, да по питању КиМ не би желео да било ко има велика очекивања, већ да будемо "чврсто на земљи" и да се на сваки начин боримо за интересе нашег народа и земље и опстанемо на вековним огњиштима.


Он је новинарима у Новом Саду рекао да ће најпре саслушати шта имају да му кажу представници Срба, а затим ће отворено разговарати са њима и рећи им шта мисли о свему.

"Никоме не бих позелео да има велика очекивања. Боље да будемо чврсто на земљи и добро утемељени на земљи где јесмо, да не гајимо велика очекивања, али да се боримо на сваки начин за интересе нашег народа и земље", рекао је Вуцић на питање новинара шта ће рећи Србима са КиМ на том састанку.

Истакао је да морамо да покажемо одлучност и жељу да опстанемо на вековним огњиштима, али и уздржаност, смиреност, трпељивост и довољно памети коју нисмо увек у сваком историјском тренутку имали кроз историју, нагласио је председник Вучић.

КАМБЕРИ, УГЉАНИН...ЖЕЉЕ И ФОТЕЉЕ

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да су изјаве да би припајање Прешевске долине Косову било најбоље решење само жеље појединаца, али да је реалност много другачија.

Вучић је то рекао на питање новинара како коментарише недавну такву изјаву председника општине Бујановац Шаипа Камберија.

Председник Србије је, такође, прокоментарисао састанак који је председник СДА Сулејман Угљанин имао са лидером покрета Самоопредељење Аљбином Куртијем у Приштини и поручио Угљанину да за њега нема фотеље.

"Сви људи имају право на своје жеље, а реалност је много другачија, тако да имамо ми и увек смо имали и Сулејмана Угљанина и многе друге који имају своје пусте жеље, али то остаје само на жељама. Али, верујте ми више од свих тих жеља, Угљанин би волео да добије фотељу у Београду".

Вучић је поновио, како каже, исто што је рекао Уљанину и пре годину дана:

"Суљо нема фотеље, а ти жели и изражавај жеље као у фонтани жеља колико хоћеш и то је све што можеш, а фотеље за тебе Суљо нема, као ни за ове друге. Жеље су једне, а реланост је сасвим друго", поручио је Вучић.


ВУЧИЋ: АФЕРА ШТРАХЕ ОТВАРА МНОГА ПИТАЊА

Председник Александар Вучић указао је да су снимци Хајнца Кристијана Штрахеа, доскорашњег аустријског вицеканцелара и лидера Слободарске партије (ФПО), отворили многа питања и да та афера показује да се све руши у савременом свету, све поставке које смо до скора имали.

Вучић је, упитан шта мисли о догађајима у Аустрији и и како ће се то одразити на подршку коју је Штрахе пружао Србији, по питању КиМ, а и иначе, указао да је партија коју он води увек била у Европској народној партији (ЕВП) и да је сарађивала са Себастијаном Курцом и његовом Народном партијом, а не са Штрахеовом странком.

Штрахеа сам срео два или три пута у животу. У сваком случају, увек је подржавао Србију", рекао је.

"Ово је ужасан снимак и садржај, али се у вези тога поставља неколико питања“, указао је Вучић, оцењујући да је афера Штрахе још један показатељ да се до сада важећи принципи у свету руше, попут односа према глобализацији и тржишној економији - до снажне појаве Кине на том тржишту.

Вучић је подсетио да смо до 2016, до када се председник Кине Си Ðипинг није појавио у Давосу и када је преузео улогу лидера глобализације на себе, слушали да је глобализација, тржишна економија, либерализам најбоље ствари које је свет могао да доживи и да за то треба да се бори.

Како је Кина преузела улогу лидера који би желео да учетсвује у провођењу тржишних принципа до крајних граница либералне економије и свега другог, од тада је кренула промена политике у западној хемисфери и сви принципи за које смо се залагали 70 година уопште не важе. Тржишна привреда, ако је Хуавеи успешна компанија, ођедном више не важи...Пусти тржишну привреду!...Сада ћемо да будемо против победника на тржишту. Наћи ћемо начин како себе да заштитимо и тржиште није важно“, критиковао је он.

Тако и афера Штрахе, каже, уз сав ужас који смо могли да чујемо и видимо у видео снимцима, отвара нека важна питања која нико није поставио.

Према његовим речима, јасно је да су то снимале западне службе, а не аустријска.

Можда је аустријска служба имала нека сазнања, али свакако ово није радила. Моје је питање, а и свачије би било, које су западне службе то радиле и по налогу ког суда и тужилаштва су деловале на туђој територији. Које су 'сестринске' службе биле укључене у обављање тог посла“, упитао је он.

Такође, додаје, поставља се питање ко је одлучио да се две године не гони неко ко је можда починио кривично дело, већ да се снимци емитују када неком то политички одговара.

Зашто се кршило право на приватност, и све конвенције о људским павима. Замислите да се тако нешто догодило у Србији. Зар мислите да не постоје разни снимци који могу да буду искоришћени за разне стране? Верујте ми, изненадили бисте се... Је л' су коришћени у последних шест година? Ниједан. Наши људи добро раде свој посао, раде га професионално, а не овако непрофесионално као неке западне службе“, подвукао је Вучић.

Истакао је да су сва елементарна права погажена у овој афери, уз неспорну чињеницу да се Штрахе и други актери ужасног догађаја не могу ослободити одговорности.

Да то урадите седам дана пре избора за Европски парламент, да директно користите снимке тајне службе пред неке изборе...? Замислите да ми тако нешто користимо пред изборе. То је ужас“, констатовао је он.

ВУЧИЋ: О ЧЕМУ И ГДЕ ДА РАЗГОВАРАМО, АКО НЕ О КИМ У ПАРЛАМЕНТУ


Председник Александар Вучић изјавио је данас да посебна седница парламента о Косову и Метохији није никакав “трик”, како то спекулишу његови политицки противници, јер, истиче, нема важније теме од Косова и Метохије, нити важнијег места од парламента да се о тој теми разговара.

Како каже, сваког дана је слушао критике и оптужбе како не жели и нема храбрости да се појави пред политичким противницима управо по питању КиМ, и да је у реду што су направљени мостови, аутопутеви, пруге, што су војска и полиција боље опремљене, али је катастрофа што не сме да се појави да разговара о Космету.

“Кад одем да разговарам са представницима СПЦ, кажу - 'што разговараш са црквом, треба да идеш парламент'. Онда кажем да долазим у парламент, да одговорим на питања, да поднесем извештај, а онда кажу да је то сад трик. А, какав трик?”, констатовао је председник Србије, одговарајући на питања новинара у Новом Саду.


Вучић је упитао о чему и где мисле да разговарају, ако неће са највишим представницима државе о Косову и Метохији.

“Ваљда са највишим представницима државе хоћете да разговарате о РЕМ-у и о (генералном директору РТС Драгану) Бујошевићу, ваљда су они важнији од КиМ… За мене нису”, истакао је Вучић.

Он је нагласио да је за њега парламент веома важно место, а да би за опозицију требало да буде апсолутно најважније место, а од Косова и Метохије, у овом тренутку, немамо важнију, најважнију тему.


ВУЧИЋ: ВЕЋЕ РЕЗЕРВЕ У ЗЛАТУ - ГАРАНЦИЈА ЗА НЕПРЕДВИДЛЈИВА ВРЕМЕНА

Председник Србије Александар Вучић потврдио је данас да се на његову иницијативу повећавају резерве у злату, са циљем, како је објаснио, да се земљи обезбеди сигурност и сигурнија будућност у околностима потенцијално негативних кретања на финансијским тржистима, али и на тржисту нафте, бакра и челика.

"Тиме обезбеђујемо већу стабилност за нашу земљу", рекао је Вучић новинарима.

Србија ће до краја године повећати резерве злата са 20 на 30 тона, а у наредним годинама на 50 тона, а на питање шта то значи, Вучић је указао да су веома тешка и непредвидива времена пред нама у Европи и свету.


"Зашто цела прича о злату? Свака прича око сукоба са Ираном разара нафтно тржиште, било шта да се догоди са Ираном ви не знате колика ће цена нафте да буде, свака прича о оперативним системима, сукобу око Хуавеи, наставку сукоба око вештачке интелигенције, роботичке индустрије... води у најжешће могуће сукобе.".

Он је навео да ако имате 20 тона злата, то је око 710 милиона евра, што значи да би требало имати 30 тона за око милијарду евра.
"Педесет тона, имајући у виду ситуцаију у свету, више неће бити милијарду и 700 милиона евра , већ ближе две милијарде, имајући у виду време које нам је потребно да то купимо, а да не угрозимо стабилност резерве новца који имамо", додао је он.


Председник Србије Александар Вучић поручио је да је изненађен саопштењем Квинте после избора за градоначелнике општина на северу КиМ, из којег једино може да се закључи да су неки незадовољни што су избори протекли у миру и реду.


"Желим да им честитам на њиховој инвентивности. Ја ништа глупље у свом животу нисам прочитао", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у Новом Саду.


Он је тако прокоментарисао заједничко саопштење земаља Квинте - амбасада Француске, Немацке, Италије, Велике Британије и САД, које су оцениле да је изборни процес у четири општине на северу КиМ протекао у мирној атмосфери, али и подсетиле да "још има нерешених питања, која су пратила изборни процес 2017."


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ВУЧИЋ СВЕЧАНО ОТВОРИО АУТОПУТ: Киптим од срећа, радости и поноса, за овако нешто велико, моћно и лепо, што надилази наше снове (ФОТО+ВИДЕО)


Вучић је рекао да су све земље Квинте послале своје посматраче не би ли пронашле некакву неправилност и грешку за које би оптужиле Србе, али да нису успели да нађу ништа, па су зато у саопштењу морали да кажу да је било притисака 2017. године.


"Каквог то смисла има", упитао је Вучић и додао да и то показује колико је некима жао што су избори прошли у миру и у реду.


Он је честитао грађанима на северу КиМ који су на миран и достојанствен начин показали како се штите интереси свог рода и отаџбине и како се може понашати паметно, тако да никоме не забију прст у око, али да истовремено побеђују.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ВУЧИЋ СВОЈОМ ШКОДОМ ОКТАВИЈОМ ВОЗИО КРОЗ КОРИДОР 10: Србија мора наставити да се такмичи са самом собом


Коментаришући писања појединих медија да су на изборе на северу изашли само они који су имали некакав интерес, Вучић је рекао да је огроман број грађана изашао на изборе, много већи него 2017. године.


"Дакле, 25.000 људи је имало лични интерес", упитао је Вучић и додао да Албанци говоре да на северу има 58.000 бирача, али да ту заправо нема толико становника.


Вучић је рекао да опозиција нема други начин да објасни свој неуспех и то што је Српска листа добила 22 одсто више у односу на прошле изборе.


"Како да објасне да је бојкот пропао и како да објасне да сем одавде са Савског венца никога не могу да доведу у своје редове? Али нису они важни, не одлучују они ни о чему и мало коме су битни", навео је Вучић.