Дрецун: Разграничење није линија која раздваја Србе и Албанце

Танјуг

уторак, 21. 05. 2019. у 09:32

Дрецун: Разграничење није линија која раздваја Србе и Албанце

Милован Дрецун Фото Танјуг

Како је навео, Албанци говоре "прича је завршена, ми смо држава и само Србија да нас призна", Србија поручује "не, прича није завршена, нећемо вас никада признати тако"

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је да пружа пуну подршку председнику Србије Александру Вучићу у постизању специфичног, одрживог и мирног решења за КиМ и истиче да разграничење, које се у том контексту помиње, није само "нека ллинија", већ много сложенији предлог.

Дрецун је за ТВ Н1 подсетио да је Вучићева идеја о разграничењу на КиМ наишла на неприхватање у добром делу српске јавности, али је оценио да греше они који мисле да разграничење подразумева границу која би раздвајала Србе и Албанце.

"Мислим да је ситуација много сложенија и могла би у делу да се поистовети с неким решењима из Дејтонског споразума, да не будем погрешно схваћен. Морате да нађете решење за коначни статус Косова и Метохије", рекао је Дрецун.

Прочитајте још - Дрецун: Српски народ на КиМ одбранио право на опстанак

Како је навео, Албанци говоре "прича је завршена, ми смо држава и само Србија да нас призна", Србија поручује "не, прича није завршена, нећемо вас никада признати тако", док Американци кажу "да, прича није завршена, ипак мора да се постигне договор с Београдом".

"И ту видимо шансу да те велике силе коначно дозволе компромисно решење. Да не будемо само ми губитници", сматра Дрецун.

Он је позвао да се дефинише статус Косова и Метохије, а онда, у оквиру тога, статус Срба на северу, па статус Срба у Косовском Поморављу, па у Брезовици, Штрпцу, као и да се дефинише заштита српских светиња.

Прочитајте још - Дрецун о Весељијевој иницијативи: Покушавају да скрену пажњу са својих злочина

Подсетио је да у Дејтонском споразуму постоји Дистрикт Брчко и коридор према Горажду и поручио да треба да се пронађе специфицно решење за једну средину која је "измешана", где Срби не живе само у једном делу.

"Мислим да је више у том смислу била идеја о разграничењу", рекао је Дрецун.

Такво решење би, према његовом мишљењу, требало да створи услове да генерације које долазе, и на српској и на албанској страни, не иду поново у ровове.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Dani Kovac

21.05.2019. 17:17

Drecun sigurno zna da: Status kosova je resen odkad Kosovo se odvojio od SRJ 1999,. Drecunova drzava Srbija je nastala tek 2006- kao krajni produkt raspada SRJ (zajedno sa Crnom Gorom); pa odkud pravo na Kosovo?