ПРЕДСТАВНИЦИ Српске листе, као и руководиоци свих наших институција на КиМ састаће се у петак у Београду са председником Александром Вучићем, са којим ће разговарати о даљим корацима после апсолутне победе кандидата СЛ у четири општине на северу.

Теме састанка биће и евентуалне контрамере против Приштине, која и после пола године држи на снази таксе на српске производе, као и да ли су поновне оставке тек изабраних предводника четири општине отворена опција. Челници Северне Митровице, Лепосавића, Звечана и Зубиног Потока су, подсетимо, поднели оставке због наметнутих такса, због чега је Хашим Тачи расписао ванредне изборе у овим локалним самоуправама.

Анализирајући резултате недељних избора, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је у понедељак да су упркос свим позивима на бојкот, спречавању гласања људи са српским личним картама, као и притисцима да се албански кандидати поставе у срединима у којима је српско становништво већинско, Срби показали јединство, одговорност и решеност да се боре да остану свој на своме и у органској вези са Србијом.

Прочитајте још - Горан Ракић: Показали смо јединство и одлучност; Далибор Јевтић: Циљ Српске листе наставак мира

Ђурић је констатовао да је СЛ на овим ванредним изборима остварила бољи резултат него 2017. године на редовном гласању на локалу. Пре две године, како је навео, СЛ је освојила 16.031 глас, а пре два дана 21.858 гласова, односно 5.827 гласова више. И изласност је овога пута била већа: гласало је 24.895 људи, док је 2017. изашао 23.891 бирач.

- Потпуно је пропао позив Савеза за Србију да се бојкотују избори и позив једног од организатора протеста на КиМ Марка Јакшића да се гласа за албанског кандидата - навео је Ђурић на конференцији за медије.

Он је рекао и да су га привремене институције у Приштини спречиле да у понедељак посети Лешак, где је Србима требало да преда помоћ од 10 трактора за пољопривреднике, иако је његова посета била најављена у складу са споразумом о посетама:

- Та забрана није случајност, већ резултат нервозе привремених институција у Приштини. Онемогућавање слободе кретања у 21. веку је неприхватљиво и показује да од политичког екстремизма нису нигде одмакли.

Поводом заказане седнице парламента посвећене КиМ за 27. мај и најаве дела опозиционих посланика да се ни тада неће вратити у скупштинске клупе, Ћурић је изјавио да су "кукали месецима да тобоже немају прилику да у институцијама разговарају о КиМ".


УЗ ВУЛОВИЋА 98 ОДСТО БИРАЧА

ПРЕМА прелиминарним резултатима, како је навео Ђурић, кандидат СЛ за градоначелника северне Косовске Митровице Горан Ракић освојио 7.092 гласа или 83,56 одсто. На другом и трећем месту у овој општини су представник ДПК (446 гласова) и Самоопредељења (326 гласова). У Лепосавићу су за кандидата СЛ Зорана Тодића гласала 7.004 бирача или 92,33 одсто, а иза њега су кандидати Самоопредељења са 48 и ДПК са 38 гласова. Кандидат СЛ за градоначелника Зубиног Потока Срђан Вуловић освојио је 3.995 гласова или 98,35 одсто. За кандидата Самоопредељења овде је гласало 12 бирача, а за ДПК 11. У Звечану, Вучина Јанковић (СЛ) освојио је 3.767 гласова или 91,81 одсто, а следе представници ДПК са 130 и Самоопредељења са 81 гласом.


ГРАЧАНИЦА НЕЋЕ ЂИЛАСА

САВЕЗ за Србију основао је у понедељак на Газиместану "Савез за Косово и Метохију", као огранак СЗС. Њихов следећи корак биће формирање координационог тела Савеза који би, како је најавио Драган Ђилас, требало да предложи начин на који сматрају да би питање КиМ требало да се реши.

Ђилас је за портал Коссев рекао да је првобитни план био да се оснивачка скупштина "Савеза за КиМ" одржи у Грачаници, али да је због организованог протеста у том месту локација промењена:

- Не плашимо се за нашу безбедност, али сама слика да Срби једни друге вређају и угрожавају је нешто што је веома лоше и то не можемо да прихватимо.

Испред Дома културе у Грачаници где је СзС прво заказао скупштину, окупили су се грађани са транспарентима на којима је писало: "Савез за издају", "Савез за пљачку", "Овде ми живимо"...

Лидеру Двери Бошку Обрадовићу који се у понедељак упутио на КиМ да присуствује оснивању Председништва СзС за КиМ, улаз у покрајину је био забрањен уз образложење да "представља претњу јавној безбедности".