Министар спољних послова Ивица Дачић позвао је данас у Акри све земље да сачекају крај разговора Београда и Приштине, да до тада имају статусно неутралну позицију и тако дају подршку дијалогу.

"Наша молба за све је да се има у виду да дијалог Београда и Приштине и даље траје и да је питање очувања територијалног интегритета доста тешко питање, које може да задеси сваку земљу. Ако се свет руководи политиком једностраних аката, да једна мањина може да прогласи своју државу - онда се све државе доводе у опасност", рекао је Дачић на састанку са колегиницом из Гане Ширли Бочвеј.

Прочитајте још:Дачић у Тогоу разговарао о наставку сарадње с том афричком земљом

Дачић је додао да након изношења резултата дијалога у УН, земље могу да одлуче да ли ће поштовати резултат.

"Тиме би се дала подршка дијалогу, јер Приштина каже није потребно водити дијалог када је по њиховом тврђену независност признало 116 земаља, што је лаж", рекао је Дачић и навео да због тога Албанци кажу да нема потребе да причају о компромису.

Министар је подсетио да је у последње две године 13 земаља повукло признање, да Косово није успело да уђе ни у Интерпол, ни Унеско, ни УН, ни бројне друге организације

Дачић је поручио да то питање односа мора да се превазиђе како би Србија и Гана могле да наставе сарадњу каква би требало да буде између две земље.

Прочитајте још:Јоксимовић: Бриселски споразум се заглибио у приштинском блату

Према речима министра Дачића, Србија је поново донела одлуку о отварању амбасаде.

"Ширли Бочвеј и ја смо на челу мешовитох комитета и морамо да утврдимо области у којима можемо једни друге да помажемо", рекао је он.

Проблеми су, како је подсетио, најпре настали када је Гана донела, за Србију, неочекивану одлуку да призна једнострано проглашену независност Косова, јануара 2012. године.

Након тога је Србија преиначила, већ донету одлуку, да се отвори Амбасада Србије у Гани, навео је Дачић.

ДАЧИЋ: СРБИЈА ТОКОМ ГОДИНЕ ОТВАРА АМБАСАДУ У АКРИ

Министар спољних послова Ивица Дачић, који борави у посети Гани, најавио је да ће ове године бити отворена амбасада Србије у тој афричкој држави.

"Србија је донела одлуку и саставила буџет, амбасада ће бити отворена ове године", рекао је Дачић у Акри након састанка са колегиницом из Гане Ширли Бочвеј.

Он је додао да је у току процес одлучивања да се именује почасни конзул у Акри, Стив Мавуењега.

Дачић је подсетио да се ове године обележава 60 година од успостављања дипломатских односа Србије и Гане и у шали констатовао да он и Ширли тада нису били министри, али да има људи који памете све сусрете председника СФРЈ Јосипа Броза Тита и председника Гане Квамеа Нкруме.

Дачић је изразио задовољство због посете Гани и истакао њен значај, будући да је то посета на највишем ниову после дужег низа година.

Он је подсетио да су у протеклом периоду његова колегиница из Гане, као и председник парламента и министарка телекомуникација те земље, боравили у посети Србији, чиме су, каже, створени услови за поновно подизање ниова односа две земље какви су били у време Тита и Нкруме.

"То су историјске личности, имајући у виду да су били оснивачи Покрета несврстаних. А, за мене је то посебно важно, јер сам ја председник Титове бивше партије", приметио је Дачић.

Зато му је, каже, велико задовољство да две земље заједно раде на превазилажењу проблема из протеклих година и успостављању што бољих односа.

Дачић је приметио да су политички односи две земље били изванредни, као и економски, те да је размена у неким ранијим временима износила и 80 милиона долара годишње, док је прошле године била свега 10 милиона.

Он је указао да су проблеми, пре свега, настали због тога што је Гана у јануару 2012. године донела одлуку, за Србију прилично неочекивано и изненђујуће, да призна Косово.

Због тога је Србија, иако је била донета одлука о отварању амбасаде, од тога одустала и та амбасада никада није отворена, подсетио је шеф српске дипломатије.

"То питање морамо да превазиђемо да бисмо могли да оставарујемо сарадњу каква би требало да буде између две земље", рекао је Дачић и додао да је зато и донета поново одлука о отварану амбасаде.

Српски министар је навео и да је Гана у колективној меморији и Југославије и Србије означена као високо пријатељска земља.

"Када говорите о повезаности у области образовања, културе, науке, спорта, Србија има и Музеј афричке уметности. Веома смо заинтересовни за ту област", рекао је Дачић.

Када је реч о привреди, он је навео да се економска сарадња заснива на увозу какаоа из Гане.

Нашаливши се да је то на његову велику радост, јер је љубитељ чоколаде, Дачић је ипак указао да је то мало, односно да би размена требало да буде већа, да можемо да разговарамо о већим пројектима, као што је било некада, и да ширимо круг наших пријатељстава.

"Сећам се да је и у спорту била добра сарадња наше две земље. Толико је била добра да сте нас победили чак и у фудбалу, на Светском првенству, иако је тренер био из Србије, каква иронија", нашалио се Дачић.

Он је изразио наду да ће Србија и Гана да развијају одосе на задовољство и у унтересу обе земље и оба народа и да ћемо имати посете двојице председника.

Будући да је у Акри падала киша, Дачић је уз осмех рекао да је добар знак када пада киша, јер то значи да ће договори бити успешни.