ИЗБОРИМА одржаним у недељу показали смо пре свега да се српски народ само јединственим наступом може изборити за основне циљеве на Космету, а то је опстанак и останак на овим просторима. Тим изборима показали смо намеру да се, уз помоћ своје државе и председника Александра Вучића, одупремо свим изазовима које нам намећу привремене приштинске институције а у којима такође желимо да остваримо своје право и покажемо одлучност у нашим циљевима.

Овим речима Горан Ракић, председник Српске листе који је победио на ванредним изборима за градоначелника Северне Митровице у изјави „Новстима“ оцењује изборе одржане у недељу. Он сматра да су изласком на изброре Срби спречили покушаје Приштине да преузме руковођење севером Космета, односно евентуални процес уједињења Митровице.

И док подсећа да је Српска листа победила освојивши више од 90 посто гласова у све четири општине на северу Космета, Ракић истиче да је порука ових избора да ће се Срби јединство борити против једностраних потеза Приштине.

- Спречени су покушаји Приштине да уношењем раздора у српски народ реализује своје интересе који су на штету српског народа, попут Статута о Трепчи или монтираних процеса против Срба и монтираних оптужница које се подижу против њих - рекао је Ракић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ИЗБОРИ НА КиМ: Српска листа прогласила победу; Грађани Митровице на улицама, Ђурић: Наставићемо да се боримо (ФОТО)


ДАЛИБОР ЈЕВТИЋ: ЦИЉ СРПСКЕ ЛИСТЕ НАСТАВАК МИРА

Поводом избора одржаних у општинама Северна Митровица, Лепосавић, Зубин Поток и Звечан, потпредседник Српске листе и потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци, Далибор Јевтић, упутио је честитку Горану Ракићу, Зорану Тодићу, Срђану Вуловићу и Вучини Јанковићу.

- Честитам на резултату избора, на оствареном циљу али пре свега на чињеници да је јасно показано коме српски народ највише верује. Остварени резултат је значајнији узимајући у обзир све околности које су пратиле ове изборе. Јединство српског народа је победило и то је највећа наша снага коју имамо а која је остварена уз подршку, помоћ и пре свега мудру политику председника Србије Александра Вучића и директора Марка Ђурића. Резултат ових избора је и порука свима онима који би да разбију српско јединство да им то не успева и неће успети. Резултат избора је и снажна порука Србима јужно од Ибра да је јединство нешто што нас чини јачим и да, без обзира на покушај да нас поделе, су Срби и на северу и на југу Косова једно - истакао је између осталог Јевтић нагласивши да ће циљ Српске листе наставити да буде мир, бољи живот и положај, опстанак и повратак спрског народа на Косову.

Градоначелници општина са српском већином са југа Космета

ИЗБОРИ НА СЕВЕРУ КЉУЧ ЗА ОПСТАНАК


Градоначелници шест општина са српском већином на југу Косова и Метохије, Грачанице, Штрпца, Ранилуга, Клокота, Новог Брда и Партеша упутили су у заједничком саоштењу за јавност честитке председнику Српске листе Горану Ракићу, али и градоначелницима Зорану Тодићу, Вучини Јанковићу и Срђану Вуловићу на, како наводе, импресивном резултату локалних избора на северу Косова и Метохије.
-Ваша и наша победа је одраз јединства српског народа, али и пример за све Србе на Косову и Метохији који је кључ за опстанак на овим просторима. Исто тако, ово је пораз свих оних снага, окупљених око опозиције, које су позивале на бојкот са намером да се ослаби српски народ, и на чело српских општина доведу Албанци-наводи се у сопштењу за јавност и оцењује да се показало да сви напади на српски народ и Српску листу, попут покушаја отимања Трепче, анексије северне Косовске Митровице, увођења антицивилизацијских такси, чак ни монтирани процеси против потпредседника Милана Радоичића не могу да угрозе српску слогу и пољуљају поверење које српски народ даје Српској листи.

- Захваљујући снажној подршци председника Александра Вучића, директора Марка Ђурића и наше Владе Србије, српски народ ће наставити да се храбро бори за свој миран и просперитетан живот на Косову и Метохији-закљујуче се у саопштењу за јавност које су потпсали градоначелник Грачанице Срђан Поповић, Штрпца - Братислав Николић, Ранилуга - Владица Аритоновић, Клокота - Божидар Дејановић, Новог Брда - Светислав Ивановић, као и градоначелник Партеша Драган Петковић.