Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је данас, дан након избора за градоначелнике у четири општине на северу Косова и Метохије, да је Српска листа остварила већи и бољи резултат него 2017. године на локалним изборима.

Ђурић је на конференцији за новинаре честитао Србима на КиМ на, како је рекао, величанственом успеху слоге, јединства и заједничке борбе за опстанак на Космету, на одговорности коју су показали, спремности и решености да се боре да Косовска Митровица, Лепосавић, Звечан и Зубин Поток остану српски и у институционалној и органској вези са Србијом.

Такође, истакао је да овакви резултати показују да је настојање појединих да дође до бојкота тих избора потпуно пропало.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - VUČIĆ ČESTITAO POBEDU SRPSKOJ LISTI: Našu ljudi su pokazali ogromnu energiju i želju da se bore za svoju budućnost i budućnost svoje dece

Ђурић је изнео податак да је Српска листа 2017. године освојила 16.031 глас, а на јучерашњим изборима 21.858 гласова, што значи да је СЛ освојила 5.827 гласова више него пре две године.

Напоменуо је и да је на локалне изборе на северу КиМ 2017. године изашао 23.891 бирач, а овог пута 24.895 бирача.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - IZBORI NA KiM: Srpska lista proglasila pobedu; Građani Mitrovice na ulicama, Đurić: Nastavićemo da se borimo

"То значи да смо показали слогу, истрајност, решеност и одлучност да се боримо да останемо своји на своме и да су позиви на бојкот и да се гласа за албанске кандидате доживели потпуну пропаст", рекао је Ђурић.

Говорећи о резултатима избора по општинама, Ђурић је рекао да је 2017. градоначелник Лепосавића Зоран Тодић освојио 5.105 гласова или 63 одсто, а јуче 92,33 одсто или 7.004 гласа.

"Другопласирани је по нашим подацима и Српске листе Фисник Весељи из покрета Самоопредељење са 48 гласова, трећепласирани је Шаћир Хетени са 38 гласова из партије Тачија и Весељија".

У Зубнином потоку Срђан Вуловић је освојио 3.995 гласова или 98,35 одсто, док је на претходним изборима Стеван Вуловић освојио 2.691 глас или 79,18 одсто.

Другопласирана је била Лиридона Кахринами са 12 гласова из Самопредељења и Хисен Мехмети са 11 гласова из Тачијеве странке, додао је Ђурић.

"У овој кампањи постојао је огроман напор да се људи и у Зубином потоку застраше, па смо имали нападе на представнике Српске листе, паљење аутомобила, а Кадри Весељи је одлазио у албанско село Чабра, али упркос томе у Зубином Потоку албанске партије су освојиле само 23 гласа".

У Косовској Митровици Горан Ракић је 2017. освојио је 5.371 гласа, а јуче 7.092, дакле повећао је гласове са 67,45 одсто на 83,56 одсто, навео је Ђурић.

"Другопласирана је била Гонђа Чауша коју је подржао Марко Јакшић један од лидера покрета "Један од пет милиона", која је освојила 446 гласова или 5,26 одсто, она је из Тачијеве и Весељијеве странке, а трећепласирани је био Едрен Атићи са 326 гласова или 3,85 одсто из покрета Самопредељење".

У Звечану је градоначелник Вучина Јанковић 2017. имао 2.863 гласа или 70,59 одсто, а сада 3.767 гласова или 91,81 одсто. Другопласирани Иљир Пеци из Тачијеве и Весељијеве странке имао је 130 глсаовам а трећепласирани Авди Пеци из покрета Самопредљење са 81 гласом.

ЂУРИЋ: КУКАЛИ ДА НЕМАЈУ ПРИЛИКУ, САД НЕЋЕ РАЗГОВОР У СКУПШТИНИ

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је данас да део опозиције, иако је месецима критиковао да нема прилике за разговор о Косову и Метохији у институцијама, сада, када је седница сазвана, не жели о томе да разговара у парламенту.

"Кукали су и плакали месецима да тобоже немају прилику да у институцијама разговарају о КиМ. Месецима су причали, иако постоје редовне седнице Одбора за КиМ, како се у парламенту не расправља о томе и тиме су најдиректније погрешно обавештавали и обмањивали јавност", рекао је Ђурић на конференцији за новинаре коментаришући одлуку дела опозиције да не присуствује посебној седници парламента о КиМ, 27. маја.

Он је навео да сада, након што је председница парламента, на иницијативу председника Србије засвала тематску седницу о КиМ, опозиција не жели о томе да разговара у скупштини.

"Ваљда би више волели да се о КиМ разговра на улицама, на начин на који су они навикли, уз насиље, претње, погрде и тешке речи, него у институцији која је демократски избарана", додао је Ђурић.


ЂУРИЋ: РЕЗОЛУЦИЈА О ГЕНОЦИДУ ЖАЛОСНА ПРИЧА СКУПШТИНЕ ТЗВ. КОСОВО


Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је да је резулоција косовске скупштине о геноциду Србије на КиМ "жалосна и хорор прича косовског парламента", као и да лидери терористичке ОВК, који су својим рукама чинили злочине, глуме сада неку правду, судије и истраживаче геноцида.


Ђурић је одговарајући на питања новинара рекао да је та резолуција резултат нервозе албанских политицара и њиховог страха да би могли да буду позвани на одговорност од стране међународног суда за злочине на КиМ.


"То није само њихова срамота већ и оних из међународне заједнице који већ 20 година ћуте и дозвољавају то", нагласио је он.


Каже да је видео да су неки дипломатски представници у Пришстини износили негативне ствари о тој резулуцији, али је све то млако и само на нивоу вербалне осуде, то јест због медија.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ђурић: Величанствени успех слоге и јединства српског народа


Ђурић наводи да је исто тако било и када су уведене таксе на робу из централне Србије, да су сви били начелно против, али да нико није ништа конкретно урадио.


"Само су била саопштења да Албанци то не би требало да раде и када то ураде њихова ''несташна деца'' ствари буду само још горе за Србе", истакао је директор Канцеларије за КиМ.


Тако је било и са, како каже, трансформацијом косовских снага безбедности у војску и да су сви били против тога, као и НАТО који сада са њима организује заједничке војне вежбе.


Ђурић каже да је у претходних седам година упознао пуно српских жртава албанског насиља на КиМ, али и да је имао мање прилика да упозна албанске жртве, који је свакако било.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Приштина: Ђурић због процедуре не може у недељу на Косово


Подсетио је да је посланица Фљора Бровина 2004. на најгори могући начин злоуоптребила жртве, показавши фотграфије са људима које је лажно хтела да прикаже као Србе, а што је имало велике последице.


Ђурић је додао да се испоставило да је та слика лажна и да је циљ тога био да се продубе међуетнички сукоби на КиМ, пошто је искоришћено и приказано као српски злочин то што су се двојица албанских дечака несрећно утопила у селу Чабра.


"Представили су то као српски атак и злочин над Албанцима и то је био повод за невероватне ствари на КиМ".


Ђурић је апеловао на представније међународне заједнице који су најодговорнији за политичке токове у прехтодбних 20 година да се са тим сулудим стварима престане.


ЂУРИЋ: ВЕЛИКА ПОБЕДА СРБА НА КИМ, НАСТАВИЋЕМО ДА СЕ БОРИМО

Ово је велика победа Срба на КиМ, наставићемо да се боримо, изјавио је синоћ директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић поводом победе Српске листе на изборима за градоначелнике у четири општине на северу Косова.

Ђурић је у обраћању медијма рекао да су српски кандидати у све четири општине на северу КиМ остварили велику победу, истичући да је Српска листа у Косовској Митровици, Лепосавићу, Звечану и у Зубином потоку остварила победу "и у апсолутним бројевима и појединачно као политичка органзација Срба на КиМ".

Он је истакаоа да је јучерашњи резултат већи и бољи него 2017. године.

"Ово је пропаст и неуспех оних који су позивали на бојкот ових избора, неких неодговорних и политичких чнилаца у Србији и пропаст настојања Приштне да кандидујући Албанце у срединама где више од 90 одсто чине Срби преузму кнтролу над севером", рекао је Ђурић у обраћању медијима.

Како је рекао, резултат на изборима је и велики успех у борби за јединство са Републиком Србјом и у борби за јединство саме државе Србије.

"Наши људи, наши сународници на КиМ својим гласовима сачували су своја огњшта, показали су одговорносдт према држави Србији, љубав према Србији и спремност да и у немогућим условима препознају шта је одговорна и озбиљна полтика коју су данас подржали", рекао је Ђурић.

Он је истовремено честитао и свим "људима који су самопрегорно радили", истичући да се данас потврдила пословица "Само слога Србина спашава".

"Наставићемо да се боримо. Нема опуштања, сваки дан је нова борба, а ова победа је нова одговорност да се ради озбилније и боље", закључио је Ђурић.