Александар Шапић: Погрешно је тражити оставку од Вучића

С. Ј. МАТИЋ

20. 05. 2019. у 09:02

Александар Шапић: Погрешно је тражити оставку од Вучића

Александар Шапић / Фото: Н. Фифић

Александар Шапић, председник Општине Нови Београд и странке СПАС, говори за наш лист о Вучићу, протестима “1 од 5 милиона”

БИЛО би неозбиљно да искључим коалициону сарадњу са ДСС, јер имамо добар однос. Међутим, конкретан договор још није близу, јер нису близу ни избори. Суштински, ми смо за самосталан излазак на изборе, али околности некад знају да одреде потезе, у интересу спровођења политике. Свакако нећемо одступити од својих начела, а уколико сe неко у томе препозна, добродошао је.

Овако лидер Српског патриотског савеза СПАС и председник Општине Нови Београд Александар Шапић, у разговору за "Новости", говори о потенцијалној коалицији СПАС-ДСС.

* Шта мислите о Савезу за Србију и зашто нисте његов део?

- СзС је изузетно хетероген савез, где има и људи са којима мало тога имам заједничко. Нисам желео да будем у ситуацији у којој свако мало морам да објашњавам зашто је неки члан нешто изјавио или урадио, што се често и међу њима дешавало. Ипак, не значи да тамо нема ствари са којима се слажем. Поштујем свачији став, али мој начин деловања је другачији. За разлику од многих из власти и опозиције, ја не клевећем, не ширим мржњу, не подмећем. Не желим да урушавам друштво, повлачим потезе који нису људски, па макар никад не дошао на власт.

* Зашто не учествујете у протестима "1 од 5 милиона"?

- Када се појавите на неком скупу дајете легитимитет свему што се на њему дешава. А тамо, и поред доста добрих, било је ствари и речи иза којих никад не бих стао. И сами организатори су се ограђивали од појединих говора и акција. Једни псују и вређају, други улећу у РТС, трећи се од тога ограђују. О добром делу замерки властима, које су износили у почетку, и сам сам говорио протеклих година: да се промене изборни услови, једнака видљивост у медијима... А онда, одједном, хоће оставку Вучића. Па, човек је узео два милиона гласова на изборима. Тиме су обесмислили све претходне захтеве. Не желим да се тако политички препоручујем.

Прочитајте још - ДСС и Шапић праве патриотски блок

* Недавно сте за Вуком Јеремићем укрстили мишљења у "Утиску недеље", а наводно сте се током реклама озбиљније сукобили.

- Шта је било током реклама, нека тамо и остане. Да сам хтео другачије, казао бих у емисији. Нећу никад дозволити да мој јавни говор неко злоупотреби и тиме можда подстакне мржњу, па чак и у ситуацији кад сам и сам јавно оклеветан. Одговоран сам и ту никад нећу прећи границу. Са друге стране, у кафани или на улици, дужан сам да одговорим на исти начин, јер је то питање одбране части.


* Кажете да неке теме не коментаришете јер о њима не знате много. То сте рекли и о разграничењу на КиМ. Имате ли право да немате став о тако важним питањима?

- Ако о важним темама као што је Космет немате све информације, онда својим коментаром можете можда нанети и штету. Као неко ко је највише био председник општине, било би неодговорно да олако дајем решење тако великог вековног проблема. Кад бих имао све информације, поделио бих их са народом, па да он одлучи. Могу да кажем шта бих волео. Рецимо, да нас има 60 милиона и да се простиремо као у време Душановог царства. Али, то су само пусте жеље.

БЛОКАДА

* Да ли је председник општине Стари град Марко Бастаћ у праву кад блокира радове у престоници?

- Да мислим да је добро заустављати радове, сам бих то применио и блокирао изградњу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (38)

Ja

20.05.2019. 13:30

Covek koji ce biti predsednik Novog Beograda jos 20 godina. .. puna podrska za svaku izgivorenu rec .

Vida

20.05.2019. 15:10

Upravo tako, ako se o nekim stvarima nema dovoljno informacija onda se o tome i ne treba raspravljati, posebno ne ako ne doprinosimo ni na koji nacin razresenju istog

Laki

20.05.2019. 15:17

Kad budu bili izbori svako će imati priliku da iskaže svoju volju. I posle nema ljutnje.

Mašnica

20.05.2019. 16:47

@Laki - Građani su ti koji donose odluku ko je najbolji kandidat i koga žele da ih predstavlja.

Marina

20.05.2019. 17:01

"A onda, odjednom, hoće ostavku Vučića. Pa, čovek je uzeo dva miliona glasova na izborima." Šta se zamera Drugu Titu? Skupština SFRJ , 16. maja 1974. izabrala ga je za doživotnog predsednika Republike, a na Desetom kongresu SKJ, od 27. do 30. maja, i doživotnog predsednika Saveza komunista Jugoslavije.

Mica

20.05.2019. 17:22

Predsednik je pokazao dobre rezultate, trud i rad i zalaganje za nasu zemlju! Ne treba ga menjati!

Serbinator

20.05.2019. 17:49

Traženje ostavke Vučića je banalizacija politike i nepoštovanje izborne volje građana.

Serbinator

20.05.2019. 17:49

Nije neki tamo Savez izabrao Vučića pa da može da traži ostavku, narod se pita, oni su glasali.

Dragon

20.05.2019. 19:45

Naravno da je pogrešno jer je gospodin Vučić jedini koji posle mnogo vremena vladavine opozicije nešto pozitivno radi za svoju zemlju i svoj narod. Umesto što ga opozicija bojkotuje i traži njegovu ostavku trebalo bi da se ugleda na njega i da mu se pridruži u ovoj stalnoj borbi za svoju državu i svoj narod.

CECILI

20.05.2019. 20:09

Jedini normalan covek iz opozicije koji racionalno razmislja tako trebaju i ostali clanovi da se ponasaju.

monika

20.05.2019. 20:49

Zasto bi trazili uopste ostavku od Predsednika?Mislim da treba da se stidite Gospodine Sapicu.Po cemu ste vi opozicionari bolji od Predsednika Srbije?Gradjanima je dosta vasih filozofija.

Goran

21.05.2019. 16:55

Nema nikakvog smisla tražiti da podnese ostavku onaj koji na izborima za predsednika lagano osvoji više od 50%.