Кандидати Српске листе за градоначелнике на данашњим ванредним локалним изборима победили су у све четири општине на северу Косова и Метохије, освојивши већи број гласова уз већу излазност него на локалним изборима 2017. потврђено је Новостима.

Српска листа прогласила је победу, а како незванично сазнајемо, та партија освојила је преко 90 одсто гласова.

VUČIĆ ČESTITAO POBEDU SRPSKOJ LISTI: Našu ljudi su pokazali ogromnu energiju i želju da se bore za svoju budućnost i budućnost svoje dece

Српска листа је на данашњим изборима за градоначелнике северне Косовске Митровице, Зубиног потока, Лепосавића и Звечана освојила већи број гласова у односу на претходне изборе на КиМ пре две године.

Српска листа је, на пример, у Лепосавићу данас, према још незваничним информацијама, освојила 98 одсто гласова, односно око 7.000 гласова, што је за 2.160 гласова више у односу на 2017. годину.

Кандидат за градоначелника Лепосавића Зоран Тодић изразио је задовољство због тога и оценио да су Срби показали јединство, те нису, како каже, дозволили да се та листа “збрише са политичке сцене” што су многи покушали да учине.

“Данас су Срби бирали опстанак српских општина. Захвалио бих руководству државе Србије на челу са председником Александром Вуцићем који је све ово време уз српски народ, као и директору Канцеларије за КиМ Марку Ђурићу и Влади Србије”, рекао је Тодић вечерас новинарима пошто су представници СЛ прогласили победу.

За Српску листу у северној Косовској Митровици 2017.године гласало је 5.372 бирача, а данас 1.765 више, пренео је новинарима Горан Ракић председник Српске исте који ће остати на челу Митровице.


Фото: И. Радуловић

Он је истакао да није успео бојкот опозиције, с обзиром да је Српска листа у све четири општине освојила 94,24 одсто гласова.

“Није успео бојкот опозиције који је желео да српски народ гурне у руке Приштине и да нас остави овде на цедилу. Хвала Србији, председнику Александру Вучићу, директору Канцеларије за КИМ Марку Ђурићу и Влади Србије на апелу, јер су они позвали српски народ на јединство, а Срби на КиМ су послушали апел и показали одговорност”, рекао је Ракић.

Победом Српске листе, грађани су, каже Ракић, показали Приштини и међународним институцијама да “када смо сложни, можемо све”.

“То је одговор Пришитни на антицивилизацијске таксе које су увели српском народу, на статут који су донели о Трепчи, на монтирани процес против потпредседника Српске листе Милана Радојичића. И он је заједно са нама однео ову победу, победу српског народа иако није овде”, рекао је Ракић.

Прочитајте још - ИЗБОРИ У ЧЕТИРИ ОПШТИНЕ НА КиМ: Затворена биралишта, изашло око 43 одсто бирача (ФОТО+ВИДЕО)


Према речима кандидата за градоначелника општине Зубин поток, Срђана Вуловића, у том месту Српска листа је освојила 95,45 одсто.

“Данас је био референдум ком ћемо се царству определити, наше царство је овде, наша држава је држава Србија. Ми са ових простора немамо намеру да идемо нигде и ми се осећамо свој на своме и то мора да схвати и Приштина и Брисел и цео свет. Желим да им поручим да нас не притискају, јер што нас више притискају, ми ћемо бити све одлучнији”, рекао је он.

Фото: И. Радуловић


У општини Звечан, Српска листа је освојила 94,2 одсто гласова, што је за 1.402 гласа више него на претходним изборима.

Кандидат те градоначелника Звечана Вучина Јанковић оценио је да су Срби на достојанствен и демократски начин показали како се бране српски интереси на КИМ.

“Мислим да ћу први ја да станем испред Српске листе у Звечану и потрудити се да оправдам поверење које су ми грађани дали”, рекао је Јанковић.

После обраћања медијима, председник Српске листе позвао је телефоном председника Србије Александра Вучића, рекавши му да су се грађани окупили у центру Митровице, не да прославе победу, већ јединство српског народа.


Фото: И. Радуловић

Након што им се председник Вучић телефонским путем обратио, окупљени будући градоначелници четири општине и грађани узвикивали су “Ацо Србине”.

Репортер "Новости" на лицу места наводи да су се грађани окупили у центру Косовске Митровице, код споменика кнезу Лазару.


ЂУРИЋ: ВЕЛИКА ВЕСТ, НАСТАВИЋЕМО ДА СЕ БОРИМО

Ово је велика победа Срба на КиМ, наставићемо да се боримо, изјавио је вечерас директор Канцеларије за КиМ Марко Ðурић поводом победе Српске листе на изборима за градоначелнике у четири општине на северу Косова.

Ђурић је у обраћању медијма рекао да су српски кандидати у све четири општине на северу КиМ остварили велику победу, истичући да је Српска листа у Косовској Митровици, Лепосавићу, Звечану и у Зубином потоку остварила победу "и у апсолутним бројевима и појединачно као политичка органзација Срба на КиМ".

Он је истакаоа да је данашњи реултат већи и бољи него 2017. године

Фото: И. Радуловић
"Ово је пропаст и неуспех оних који су позивали на бојкот ових избора, неких неодговорних и политичких чнилаца у Србији и пропаст настојања Приштне да кандидујући Албанце у срединама где више од 90 одсто чине Срби преузму кнтролу над севером", рекао је Ђурић у обраћању медијима.

Како је рекао, резултат на изборима је и велики успех у борби за јединство са Републиком Србјом и у борби за јединство саме државе Србије.

"Наши људи, наши сународници на КиМ својим гласовима сачували су своја огњшта, показали су одговорносдт према држави Србији, љубав према Србији и спремност да и у немогућим условима препознају шта је одговорна и озбиљна полтика коју су данас подржали", рекао је Ђурић.

Он је истовремено честитао и свим "људима који су самопрегорно радили", истичући да се данас потврдила пословица "Само слога Србина спашава".

"Наставићемо да се боримо. Нема опуштања, сваки дан је нова борба, а ова победа је нова одговорност да се ради озбиљније и боље", закључио је Ђурић.

"Српска листа је освојила неколико хиљада више него 2017. године. То је одраз одговорности наших људи на КиМ и њиховог разумевања тешке ситуаицје у којој се налазимо као држава и свести да пред Приштином будемо монолитни бедем", рекао је Ђурић гостујући у емисји Хит Твит на Пинку.

Фото: Танјуг


Говорећи о резолуцији о геноциду, коју је прошле недеље усвојио косовски парламент, Ђурић је оценио да је приштинску политичку класу захватио виши степен лудила.

Како је додао, ништа свом народу за 20 година нису урадили, нису створили боље услове за живот, нису довели до помирења, а политичка агенда им се заснива на сукобу са Београдом, која им на жалост доноси гласове.

"Резолуција је срамота која треба да заштити злочинце", рекао је Ђурић.

Говорећи о сабору СПЦ, коме је присуствовао и председник Србје Александар Вучић, Ђурић је рекао да је врло одговорно и озбиљно то што је председник Србије разговарао са архијерејима СПЦ.

"Црква има свој став по питању КиМ који је легитиман. Послата је јасна порука народу на КиМ, да ако буде систематског угрожавања њигове сигурности, иза њих ће бити цела држава", рекао је Ђурић и подсетио да је на КиМ у претходних неколико година обновљено 49 цркава и манастира.