Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да би отварање два поглавља у јуну било више него задовљавајуће, имајући у виду тренутну атмосферу и европске рачунице у вези с ЕУ, али и с регионом.

"У односу на реформе у области владавине права које смо у последњих шест месеци спровели, а имајући у виду да и бриселски дијалог није због нас у застоју сматрам да смо заслужили отварање најмање два поглавља", рекла је она у интервјуу за "Политику".

Овог пута извештај о напретку Србије, ма какав био, биће донекле у сенци предизборне атмосфере у европским земљама, а посебно институцијама у којој очигледно проширење и земље кандидати нису први на листи.

"Што се годишњег извештаја тиче очекујем да буде у оценама избалансиран, заснован на систематично и сериозно прикупљеним чињеницама и фактима, а не на перцепцијама, како се то готово уобичајило и то посебно када су у питању области које се прате у владавини права то јест поглављима 23 и 24", истиче Јоксимовић одговарајући на питање да ли има шанси да тај документ који ће Европска комисија представити крајем маја, донесе такве оцене о Србији да нам у јуну отворе више од већ стандардно два поглавља.

"Истина, усталила се пракса отварања по два поглавља током шестомесечног председавања, што би онда требало да значи да је у континуитету нотиран скоро истоветан нарпедак. А није баш било тако, некада је било више, а некада заиста мање напретка, па смо ипак добијали сагласност дрзава на углавном два поглавља", напомиње она.

Упитана какве оцене у извештају очекује за поглавље 35 будући да је дијалог у блокади шест месеци због такси Приштине и да ли мисли да ће ЕК оценити да и Београд сноси део кривице за тај застој, Јоксимовић напомиње да тај део извештаја пише Европска спољнополитичка служба на чијем челу је Федерика Могерини која посредује у дијалогу Београда и Приштине.

Она је изразила сумњу да ће "било коме пасти напамет да у нашем извештају о напретку и овог пута задржи тзв. језик огледала", то јест да на исти начин у извештају за Србију и тзв. Косово да формулације о напретку у дијалогу, што је до сада био случај.

"Бриселски споразум се заглибио, што због блата унилатерално уведених тарифа и лоших порука које стижу свакодневно из Приштине, што због тога што Приштина усвојеном платформом против дијалога у парламенту тзв. Косова откида точак с кола Бриселског споразума, па су кола кренула низбрдо", рекла је она.

Јоксимовић напомиње да је Београд спроводио оно што смо потписали, пошстовали постигнуте договоре, били стрпљиви и трпељиви, одазивали се свакој иницијативи али да смо ми изгледа "усамљени чувар договорене дипломатије".

Оценивши да је недавни самит у Берлину имао значај када је реч о "контактирању" на највишем нивоу, Јоксимовић додаје да би немачко-француска иницијатива ревитализације дијалога у јулу морала да дође у корак с измењеном ситуацијом у погледу тарифа јер, у супротном, никаква посебна додатна вредност не може се уочити.

Када је реч о политици проширења ЕУ, после европских избора, она је изразила наду да ће већина одговорних партија у ЕУ повратити разумевање да је проширење део обновљених лидрских капацитета ЕУ и да може да подстакне јачање интегративних капацитета и економије европских земаља.

"Питање опстанка комесара и генералног директората за проширење у новој структури институција, по мом мишљењу, питање је очувања кредибилитета ЕУ имајући у виду обећану европску перспективу региону југоисточне Европе", закључила је она.