Тачно у седам сати отворена су биралишта у северној Косовској Митровици, а међу првима су своју грађанску дужност обавили старији грађани.

У седам бирачких центара у општини Северна Митровица отворено је 27 бирачких места на којима ће грађани имати могућност да бирају једног од три кандидата - Горана Ракића испред Српске листе, Ердана Атићија из Самоопредељења и Гонђе Чауши која је кандидована испред ПДК.

Биралишта су затворена у 19 сати, а према речима репортера "Новости", а на биралиштима су остали само они грађани који су се ту затекли.

Изборни дан је протекао мирно и без инцидената, а нису забележене ни озбиљније неправилности и приговори. Прелиминарни резултати се, како сазнајемо, очекују око 22 сата.

08:06 - ВЕСЕЛИНОВИЋ: ОТВОРЕНА БИРАЛИШТА


Српски члан ЦИК-а Стеван Веселиновића рекао је да су јутрос отворена сва бирачка места у четири општине на северу Косова где се одржавају избори за градоначелнике.

Он је Тањугу рекао да су према информацијама које има сва бирачка места отворена у 7.00 сати, а да се још чека известај из Лепосавића, али да је и тамо све у реду, само да извештај касни.


Према његовим речима, од јутрос није било никавих проблема на бирачким местима.

Каже и да је изборни материјал достављен на време свим бирачким местима, а да ће ЦИК у току дана одржавати конференције за новинаре на којима ће саопштавати податке о излазности. .


Веселиновић је навео и да косовска полицијска служба обезбеђује бирачка места, а према његовим инфирмацијама, појачано је присутво косовске полицијске службе на северу.

Како је рекао, гласови ће се пребројавати у бирачким местима и бити достављени општинским службеницима, а затим ЦИК-у.

Резултати се очекују око 22.00 часа, с обзиром на то да нема велики број гласача.

Изборе на бирачким местима посматрају представници ОЕБС-а, европских амбасада, невладине и политичке органиозације.У центру Косовске Митровице већ се окупиои велики број бирача који оцекују кандидата Српске листе за градоначелника Горана Ракића који ће гласати у Техничкој школи у Митровици.

Иначе, на бирачким местима нема гужви, а први гласачи углавном су страрији грађани.

Бирачка места на којима се бирају градоначелници четири општине биће отворена до 19.00 сати.Градоначелници се бирају у Лепосавићу, Зубином потоку, Звечану и северној Косовској Митровици.

Кандидат за градоначелника Лепосавића из Српске листе је Зоран Тодић, Зубиног Потока - Срђан Вуловић, Звечана - Вучина Јанковић и Северне Митровице - Горан Ракић.

08:40 - РАКИЋ: ОВИ ИЗБОРИ ЗНАЧЕ ОПСТАНАК, МАСОВНО ИЗАЋИ

Кандидат за градонацелника северног дела Косовске Митровице из Српске листе Горан Ракић гласао је јутрос око 8.15 сати у Техничкој школи у том граду.

"Обавили смо своју грађанску дузност. Грађани Митровице су озбиљно схватили вазност не само локалних избора, већ да они представљају референдум, и да за нас који зивимо овде значе опстанак и останак на овим просторима", рекао је Ракић новинарима после гласања.


Ракић је позвао грађане да што масовније изађу на биралиста у току дана.

"Позивам све грађане, не само Митровице већ и Звецана, Зубиног потока и Лепосавића да изађу са породицама, комшијама, пријатељима и искористе своје бирацко право и јасно показу колико је свима нама стало до јединства, до заједноства и колико нам је стало да останемо да зивимо на овим просторима", поруичио је Ракић.


Александар Спрић, преседник привременог органа Косовске Митровице рекао је новинарима да је данас одуцујући дан за српски народ, поготову у Косовској Митровцици.

"Грађани морају да буду свесни озбиљне ситуације, имајући у виду целокупне изазове који долазе из Пристине. Јединствено и борбеним духом морамо да исказемо да зелимо да трајемо на овим просторима и да зелимо да сацувамо институције које су важне за српски народ", рекао је Спирић.

Он је изразио жељу да изборни процес протекне у реду и демократској атмосфери.09:17 - ЈАНКОВИЋ: ЖЕЛИМО ДА ДАМО ЛЕГИТИМИТЕТ ТИМУ ЗА ПРЕГОВОРЕ


У општини Звечан, једној од четири на северу Косова и Метохије у којој се данас бирају градоначелници гласање протиче без проблема.

Бирачка места су отворена у 7.00 часова, а у Основној школи Вук Караџић јутрос око 8.30 часова гласао је кандидат за градоначелника Звечана испред Српске листе Вучина Јанковић који очекује велику излазност.

Наводећи да су избори јако важни за опстанак српског народа, те да су сваки избори на КиМ јако специфични и важни, Јанковић је казао и да очекује апсолутну победу.“Мислим да је народ јасно схватио поруку да желимо да докажемо Приштини и међународној заједници колико нас заиста има на овим теренима, а с друге стране, желимо да дамо пун легитимитет нашем преговарачком тиму у Бриселу”.

Према његовим речима, бирачка места су пуна што показује да су Срби схватили поруку јединства, слоге и заједништва.

09:30 - ЂУРИЋ: МИРНО И У ШТО ВЕЋЕМ БРОЈУ ИЗАЋИ НА ИЗБОРЕ

Директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Марко Ђурић апеловао је данас на Србе да у што већем броју изађу на изборе за градоначелнике у четири српске општине на северу Косова.

Ђурић каже да је данас најважније да се покаже да су Срби сложни и јединствени.

Марко Ђурић


09:43 - РАСЕЉЕНИ СА КiМ ИЗ КРАЉЕВА КРЕНУЛИ НА ГЛАСАЊЕ

Расељени са Косова и Метохије који живе на подручју Краљева јутрос су кренули да гласају на изборима за четири општине на КиМ.

Како преноси регионална РТВ Краљево, они су аутобусима, комбијима и приватним аутомобилима кренули да испуне своју грађанску дужност.

У пратњи расељених је и начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, који је рекао да ће расељени гласати у Лепосавићу, Зубином потоку и северној Косовској Митровици.

Он је навео да на гласање грађани иду са неколико аутобуса али и приватним аутомобилима.

10:21 - РАДОВИЋ: У МИТРОВИЦИ МИРНО, ПОЛИЦИЈА ОБЕЗБЕЂУЈЕ БИРАЧКА МЕСТА


Портпарол полиције за север Косова Бранислав Радовић изјавио је за Танјуг да је у Косовској Митровици, где се данас одржавају избори за градоначелника, мирно и да гласачка места обезбеђује полиција.

Он је навео да су бирачка места покривена “максималним бројем полицајаца”.

У општинама Лепосавић, Звечан, Зубин Поток и северна Косовска Митровица данас се одржавају ванредни избори за градоначелнике.


12:09 - ГРАЂАНИ О ИЗБОРИМА

Грађани северне Косовске Митровице који су изашли на биралишта од ових избора очекуј пре свега да буде мира али и да њихови представници упрваљају својим градом, а сличне поруке су имали и бирачи у осталим општинама на северу Космета.

Десимир Миљковић и Назми Мехмети


-Пре свега очекујем да буде мир, јер ми једни поред других морамо да живимо - каже Десимир Миљковић из северне Митровице док Назми Мехмети такође из Митровице очекује да избори протекну у мирној атмосфери.

-О чекујем наставка започетих пројеката у овом граду како бисмо могли нормално да живимо-истиче Мехмети.

(Д. Зечевић)

12:18 - ИЗБОРИ ПРОТИЧУ МИРНО, ИЗЛАЗНОСТ ДО 11 САТИ

Српски члан ЦИК-а Стеван Веселиновић рекао је Тањугу да гласање за градоначелнике у четири општине на северу Косова за сада протиче мирно.

Веселиновић је изнео и податке о излазности до 11 часова, наводећи да је излазност у северном делу Косовске Митровице била 15,58 одсто, односно гласало је 3.437 бирача.

Према његовим речима, до 11 сати у Лепосавићу је гласало 17,96 одсто или 3.262 гласача, у Звечану 16,12, односно 1. 488, а у Зубином потоку 13,76 одсто уписаних или 1.174 бирача.

13:40 - ПОКС: СРБИ ДА ИЗАЂУ НА ИЗБОРЕ НА СЕВЕРУ КОСОВУ

Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) позвао је Србе да изађу данас на локалне изборе у четири општине на северу Косова и Метохије и да се тако супротставе властима у Приштини.

"Позивамо наш народ да гласањем узме судбину у своје руке и не наседа на провокације Шиптара. Гласањем на ће показати јединство и саборност која нам треба данас више него икада. Избори су наметнути и организују се у антисрпској атмосфери и због тога Срби треба масовно да изађу на њих", истиче председник ПОКС и народни посланик Жика Гојковић.

У саопштењу Покрета упућен је и апел Србима на стрпљење, јер се, како је наведено, ситуација мења на међународном плану и "криминалци на челу лажне државе Косово све више губе подршку својих ментора са Запада".

Активно укључивање Русије и Кине, највећих глобалних сила, у наредном периоду ће нам помоћи да сачувамо Косово и Метохију и изборимо се за наш народ и српске интересе, уверен је ПОКС.


14:30 - НВО ПОСМТРАЧИ: ИЗЛАЗНОСТ ДО 12 САТИ 21 ОДСТО

Коалиција невладиних организација Демократија на делу, која прати изборе за градоначелнике у четири општине на северу Косова и Метохије, објавила је да је излазност до 12.00 часова у тим општинама била 21 одсто.

Срђан Милојевић из Организације Центар за заступање демократске културе (АЦДЦ) рекао је на конференцији за новинаре да је у Лепосавићу излазност била 24 одсто, Звечану 21, северном делу Косовске Митровице 20 одсто и Зубином потоку 18.

"Бирацка места су отворена на време и процес је протекао мирно", рекао је Милојевић.

Еуген Цхаколи из Косовског демократског института (КДИ) навео је да је на једном бирачком месту био покушај двоструког гласања.


16:03 - ДО 15 САТИ ГЛАСАЛО 30 ОДСТО БИРАЧА

Према подацима ЦИК-а до 15 сати у Косовској Митровици гласало је 30 одсто односно 6.617 уписаних бирача.

У Лепосавићу је гласало 33,05 одсто, односно 6.003 бирача, док је у Звечану на гласање изашло 34,34 одсто, односно 3.169 бирача.

Према подацима ЦИК-а, у Зубином потоку изласност је била 34,45 одсто, односно 2.940 бирача.


17:23 - РАСТЕ ИЗЛАЗНОСТ У ПОПОДНЕВНИМ САТИМА

Излазност у четири општине на северу КИМ у којима се данас бирају градоначелници расте у поподневним часовима.

Последњи пресек ЦИК је направио у 15 часова до када је у Косовској Митровици гласало 30 одсто бирача, Лепосавићу 33,05 одсто, Звечану 34,34 одсто и Зубином потоку 34,45 одсто.

Међутим, у бирачким местима у Косовској Митровици приметне су веће гужве него раније данас.

Велики број Митровчана гласао је и рано јутрос, сат времена након што су бирачка места отворена. Више стотина њих окупило се на главном тргу око осам часова одакле су кренули на своја бирачка места.За сада гласање протиче мирно.

Нове информације о излазности најавила је коалиција невладиних организација “Демократија на делу” која прати изборе. Њихови представници одржаће конференцију за новинаре у 18 часова, док ће ЦИК званичне податке имати по затварању бирачких места.

Резултати гласања се очекују око 20 часова.

19:02 - ЗАТВОРЕНА БИРАЧКА МЕСТА

У 19 сати затворена су бирачка места у четири општине на Косову и Метохији. Очекује се да прелиминарни резултати буду познати око 22 сата.


19:57 - НА ИЗБОРЕ ИЗАШЛО ОКО 43 ОДСТО ГЛАСАЧА

Према незваничним информацијама, број изашлих на ванредним изборима за градоначелнике на северу Космета је нешто више од 43 одсто од укупно уписаних 57.924 бирача.

У Косовској Митровици је на биралишта изашло 38,6 одсто, у Лепосавићу је број изашлих 41,7%, док је у Зубином Потоку изашла половина уписаних у бирачки списак.

У Звечану је на биралишта изашло 45 одсто гласача.

(И. Р.)