Најава Приштине да инсталирањем албанских полицајаца на бирачка места одврати Србе да бирају ко ће их представљати и ко ће се борити за њихов опстанак представља институционално насиље незабележено у скоријој историји на тлу Европе које међу грађанима изазива узнемиреност.

Ово је саопштила Српска листа, по чијој оцени слање албанских полицајаца на север Космета током избора за председнике четири већински српске општине представља демонстрацију силе. Према незваничним сазнањима, реч је о слању више од 150 полицајаца , односно 176 полицајаца албанске националности што је, како оцењује Српска листа, недопустиво.

Прочитајте још - Палма: Избори на северу Косова су избори за Београд или Приштину

- Оваква демонстрација силе није ничим изазвана, кампања се спроводи без икаквих проблема и инцидената, па се поставља питање шта ће албански полицајци са југа у српским срединама и са којим намером, што је противно и бриселским споразумима.

- Инсталирање полицајаца на бирачким местима је противно и свим изборним правилима који су на снази, стога у име грађана Северне Митровице, Лепосавића, Зубиног Потока и Звечана позивамо ОЕБС и међународне организације на Косову и Метохији да спрече Приштину у намери да застраше и обесхрабре грађане да користе своје право гласа и бирају српске представнике - подвлаче из Српске листе у саопштењу за јавност.