Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је да ће посебна седница Скупштине Србије, на којој ће се разматрати извештај о КиМ, бити прилика да највиши изабрани државни представници разговарају са народним посланицима о ситуацији у вези са КиМ, али и прилика да посланици који имају другачије мишљење изнесу свој став и покажу да ли поштују демократске принципе разговора.

Ђурић је, гостујући на телевизији О2, навео да је парламент право место да се разговара о најважнијем државном и националном питању и додао да ће седница бити прилика да највиши изабрани државни представници, односно председник Републике и представници владе, известе народне посланике и разговарају са њима о ситуацији у којој се као држава и друштво налазимо у вези са КиМ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Đurić: Važno da izbori na KiM prođu bez incidenata

"Сматрам да је изузетно важно што је та седница сазвана и да ће то бити прилика да и они који су изабрани као народни представници, а имају другачије мишљење, изнесу свој став и покажу да ли поштују демократске институције Србије, да ли поштују демократске принципе разговора или мисле, као што смо нажалост претходних месеци видели да мисле, да у Србији у политичком смислу, када је реч о опозиционом деловању, треба да царују хајдучија и уличне манифестације", рекао је Ђурић.

Навео је да представници опозиције до сада нису имали никакву идеју по питању КиМ, те да је њихова једина идеја да најважнију државну и националну тему користе за вређање, јефтине политичке поене...

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић сазвала је за 27. мај посебну седницу парламента на којој ће се наћи извештај о КиМ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - PORUKA PRED IZBORE NA SEVERU KiM: Nedeljni izbori su referendum za opstanak (FOTO)

Навела је да ће председника Србије Александра Вучића позвати да присуствује седници, учествује у расправи и поднесе извештај о КиМ.

Позив ће, додала је, упутити и премијерки Ани Брнабић, члановима Владе Србије и директору Канцеларије за КиМ Марку Ђурићу.

ЂУРИЋ: ХРАБРО, РЕФЕРЕНДУМСКИ НА ИЗБОРЕ 19. МАЈА

Поносно и храбро, референдумски на изборе за градоначелнике четири општине на северу Косова и Метохије, јер ово су избори на којима морамо да наступамо као један пред Приштином, порука је директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића пред излазак на биралишта 19. маја.

Ђурић је у гостовању на ТВ Мост рекао да је то излазак на биралишта за Србију, српско име и боље дане када нећемо морати да бринемо о томе да неко из Приштине покушава да пипне нешто где никада није био нити ће икада бити.

Како је нагласио, Косовска Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић су српска земља где живи српски народ што нико никада неће моћи да промени.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Kozarev: Izlaskom na izbore šaljemo poruku jedinstva srpskog naroda

Директор Канцеларије за КиМ је нагласио да држава Србија стоји иза свог народа на КиМ, политички, материјално и на сваки други начин како би заштитила његову безбедност и опстанак те подсетио да је и председник Србије Александар Вучић нагласио да иза српског народа на КиМ не стоје само институције Србије већ цео српски народ.

Он је додао да су тога свесни у Приштини где су нервозни, јер су очекивали да ће Срби изборе бојкотовати како би могли да у том случају протуре своје људе Албанце за градоначелнике.

“То нећемо дозволити”, рекао је Ђурић и казао да ћемо сви заједно у недељу јединствено обавити своју дужност према породици, пријатељима, држави Србији како би показали да је реч о српској земљи.

“Зато очекујем масован излазак на биралишта да би сачували српски карактер и то је наш демократски, политички вид борбе”, рекао је Ђурић и поручио да Србе неће застрашити никакве претње довођења полицајаца.

“Показаћемо мирно и демократски да не могу да нам отму наше општине на начин на који су замисили”, додао је Ђурић.

Он је рекао да је 19. маја дан када ће грађани показати да припадају својој држави Србији тако што ће гласати за српске кандидате који своју политику воде у склопу Српске листе која је државни пројекат државе Србије.

Како је рекао, то је наша органска веза са државом Србијом, да све инститиције које су на северу КиМ и оне које функционишу директно у систему Републике Србије и оне у покрајинском функционишу под контролом једне руке - а то је српска рука из Београда.
Директор Канцеларије за КиМ је навео и да се Албанцима никада не би догодило да се нађе неко од њих да из политичке острашћености према другој страни позове да се гласа за српског кандидата.

“Тако нешто је код њих незамисливо. Нека је на срамоту Марку Јакшићу који је то урадио и ономе који на тај начин мисли да може да убере неке јефитине политичке поене”, рекао је Ђурић, али и додао да нико не треба да им то узме за зло, а да је на нама да радимо свој и сачувамо своју државу Србију на КиМ.

Поновио је да Срби немају дилему за кога ће гласати и још једном позвао све сународнике да изађу и гласају за кандидате Српске листе, али и све суграђане других националности да гласају за њих наводећи да су Срби увек у историји показали да знају да воде рачуна о њима.

“Зато поносно, храбро, референдумски на изборе 19. маја и не ради се овде о изборима да ли ми се свиђа овај или онај, или ова или она политика. Ово су избори где ми као један наступамо пред Приштином, а лако ћемо после да на нашим парламентарним, председницкцим изборима кажемо свој став о другим стварима… Мада ни ту нема дилеме ко највише брине и ко се највише бори за наше - српско Косово и Метохију”, поручио је Ђурић.

ЂУРИЋ: СРБИЈА НА ВРЕМЕ УПОЗОРИЛА ШТА СУ НЕЧИЈИ ПЛАНОВИ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић је данас, поводом изјаве председника Србије Александра Вучића да приштинске власти намеравају да ухапсе 26 српских полицајаца са севера КиМ и још 15 лица, рекао да Србија не жели сукобе, али да је на време упозорила на то шта су нечији планови.

"Србија је потпуно спремна да заштити наше људе на КиМ. Ми не желимо било какав сукоб. Нажалост, Приштина својим понашањем ствара атмосферу која није здрава и која је врло опасна, али то не значи, нити било ко треба да помишља на то да ће Србија окренути главу од своје обавезе да зашити наше становништво на КиМ од било каквог терора и прогона", рекао је Ђурић гостујући на телевизији О2.

Навео је да је то председник Вучић говорио више пута и да се то односи на све покушаје, перфидне или мање перфидне, огољене или прикривене да се заузме север КиМ и нашем народу нанесе штета.

"Ми не желимо ескалацију тензија, не желимо сукобе и желели смо да на време упозоримо на то шта су нечији планови", истакао је Ђурић.

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да приштинске власти, у намери да ослабе одбрану севера КиМ, намеравају у понедељак да ухапсе српске полицајце.

Вучић је, гостујући у Јутарњем програму РТС, рекао да има информације да приштинске власти желе да ухапсе 26 припадника косовске полиције са севера КиМ, као и још 15 лица, са циљем да то подручје остане незаштићено.


ЂУРИЋ: ШТЕТОЧИНСТВО ЈЕДИНИ САДРЖАЈ ПОЛИТИКЕ ЈЕРЕМИЋА

Потпредседник СНС, Марко Ђурић, саопштио је да примитивни напад на личност председника Србије Александра Вучића најречитија су потврда да је, како каже, штеточинство једини програмски садржај политике Вука Јеремића, којем очито није стало ни до Косова и Метохије, ни до српских интереса.

У писаној изјави достављеној медијима, Ђурић каже да је Јеремићу искључиво стало до испуњења сопствених, како каже, клептоманских амбиција и садржаја државне касе из које би да се поново самопослужује као што је то већ обилато чинио у прошлости.

"За разлику од Јеремића, који је изгубио кредибилитет чак и код Патрика Хоа и владе Катара, зато што им је на превару узео паре за коруптивне противуслуге,председник Вучић у међународној заједници ужива кредибилитет и поштовање, зато што беспоштедно брани интересе своје земЉе и народа, а не свога трбуха како је то чинио Јеремић", навео је Ђурић.


ЂУРИЋ: ПРИШТИНСКИ УНИВЕРЗИТЕТ У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ ОД СТРАТЕШКОГ ЗНАЧАЈА ЗА СРПСКЕ ИНСТИТУЦИЈЕ НА КОСМЕТУ


Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић разговарао је данас са ректором Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици Здравком Витошевићем о ситуацији у српском високообразовном систему на Косову и том приликом навео да је очување те установе у оквиру образовног система Србије од стратешког значаја за опстанак младих и српског народа на Косову.

Како се наводи у саопштењу, Ђурић је казао да је тај универзитет "расадник квалитетних кадрова за српске институције на Косову, без којих они не би могли да функционишу на квалитетан начин".

Прочитајте још - Ђурић: Излазак на изборе грађанска и српска дужност


Он је казао да ће Србија у предстојећем периоду инвестиционим циклусима у већински српским срединама на Косову створити здравије привредно окружење, чиме ће бити створено динамичније тржиште рада и веће могућности за запошљавање дипломаца тог универзитета.

Ректор Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици Здравко Витошевић казао је да је та установа спремна за упис нове генерације бруцоша и да чекује рекордан број бруцоша у академској 2019/2020. години.

Витошевић очекује да ће се, као и у претходним генерацијама, на факултете тог универзитета уписати и значајан број студената из централне Србије, чиме ће бити потврђена "недељивост српског академског простора".