Српски министар одбране Александар Вулин оценио је у петак, коментаришући усвајање резолуције о наводном геноциду Србије на Косову, да Албанци лажу да би спречили било какву могућност разговора и компромиса.

"На овај начин покушавате да прекинете било какав споразумни разговор, зато што све што председник Александар Вучић с њима разговара и све што ради, ради тако да је њихова државност све даља и они то виде, и управо због тога се понашају на овај начин", оценио је Вулин, одговарајући на питања новинара у Прибоју.

Министар је оценио да је резолуција косовске скупштине одвратна и за коментарисање, јер, како каже, од народа који је мучен покушавају да направе народ геноцида.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Хан: Преговоре Београда и Приштине води ЕУ, САД важне као подршка

То, како каже, "доказују порнографским сликама које су покупили негде на интернету". Вулин је оценио да је тешко разговарати са Албанцима. "Није нама ништа необично да знамо да Шиптари у Приштини лажу, да лажу страшно, да лажу глупо, да лажу тако што желе да повреде Србију и српски народ, а лажу да би спречили било какву могућност разговора и компромиса", истакао је Вулин.

Он је подсетио да је посланица Демократске партије Косова Фљора Бровина, која је представила спорну фотографију у косовској скупштини, била правоснажно осуђена на 12 година због учешћа у оружаној побуни, а пуштена после 2000. године.

"Требало је да одробија својих 12 година и можда онда не би лагала о Србији, можда онда и други не би лагали о Србији", нагласио је Вулин.

НЕПРИХВАТЉИВО ШТО ВЕСЕЉИ ПРИЗИВА РАТ И НЕСРЕЋУ

СРПСКИ министар одбране Александар Вулин поручио је да је за Србију неприхватљиво "звецкање оружјем" и да то што председник косовске скупштине Кадри Весељи говори о Нишу као албанском граду, и о градовима које ће заузети, призива рат и несрећу.
Вулин је поручио да се не сме дозволити да неосуђени терористи, зато што беже од казне, запале читав Блакан.

"Одговорност више није на нама, није више на Србији и Србима. Оговорност је на Европској унији, НАТО-у, на читавом свету, да зауставе 'велику Албанију'", рекао је Вулин одговарајући на питања новинара у Прибоју.

Он је додао да су то упозорења која се више не могу игнорисати.

"Морам да упозорим Европу, ЕУ, НАТО, а посебно Кфор који се налази на Косову и Метохији, да је за нас апсолутно неприхватљиво 'звецкање оружјем' и да неко, као неосуђени злочинац Кадри Весељи, прича о Нишу као албанском граду, прича о градовима које ће заузети, призива рат и призива несрећу", рекао је Вулин.

Он је истакао да ће Европа, уколико брзо не схвати да је тзв. Велика Албанија највеће зло и претња миру на Балкану, дочекати да се "ратни пожар прошири по читавом Балкану".

Вулин је позвао суседе, Црну Гору и Северну Македонију, да се, како је рекао, охрабре и проговоре, јер Велика Албанија прети будућности њихове деце и "неће само српска деца страдати, већ и албанска, црногорска и северномакедноска..."