У ПРИШТИНСКОМ парламенту у четвртак, 16. маја је усвојена резолуција о наводном геноциду који су починиле српске снаге током последњег сукоба на Косову и Метохији.За резолуцију о наводном геноциду српских снага на Косову 1998. и 1999. гласало је 79 посланика, без гласова против, а седници нису присуствовали посланици српске заједнице. Расправљало се и о предлогу за оснивање тзв. државне комисије за формирање трибунала за Србе.

У дневни ред седнице уврштен је и захтев заменице председника Алијансе за будућност Косова Донике Кадај Бујупи о додели простора за излагање експоната као доказа да су Срби чинили наводне злочине на косовској територији.

ПРОЧИТАТЈЕ ЈОШ - VESELjI NAJAVIO: Tribunal za srpski genocid će postati stvarnost

Посланик Иницијативе Биљаљ Шерифи рекао је да је резолуција тек први корак у доказивању наводних српских злочина. Представник опозиционог Демократског савеза Косова Арменд Земај изјавио је да је његова странка једногласно подржава усвајање предложене резолуције. Он је, међутим, приметио да привремене приштинске институције нису биле у стању да дођу до такве резолуције током 20 година од сукоба. Он је навео да је једини циљ Београда да уништи политичке и друштвене институције у Приштини.

Посланик владајуће Демократске партије Косова Егзил Луштаку рекао је да предложена резолуција представља захвалност за оне који су се, како је рекао, "жртвовали за Косово":

- Овом резолуцијом Србија ће добити заслужену казну. Захтевамо да Србија призна геноцид који је починила на Косову.

ДРЕЦУН: РЕЗОЛУЦИЈА ЗАТВАРА ВРАТА ЗА НАСТАВАК РАЗГОВОРА

Председник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је да усвајање резолуције о наводном геноциду Србије на Косову у Приштини представља изразито непријатељски потез према српском народу и Београду којим се затварају врата за наставак разговора.

"Преговори се не могу градити на оваквој бруталној кампањи лажи, на оптужбама чиме се заправо на највиши ниво подижу тензије између Срба и Албанаца, али се и радикализује албанска заједница и њена мржња усмерава према српском народу", рекао је Дрецун за Тањуг.

Дрецун је констатовао и да најновији потез приштинских власти о усвајању резолуције представља чисту пропаганду, али и тактику да се скрене пажња са злочина које су они починили.


ЂУРИЋ: РЕЗОЛУЦИЈА О НАВОДНОМ ГЕНОЦИДУ ПЛОД ПАНИКЕ ЗЛОЧИНАЦА

Резолуција приштинског парламента о наводном геноциду Србије на Косову и Метохији клеветнички је документ и плод је панике оних који су суочени са оптужбама за сопствене злочине, изјавио је вечерас директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

У саопштењу за јавност, он је истакао да "овај пропагандни памфлет потпуно превиђа истину о томе ко је покренуо кампању терора и злочина над цивилима на Косову и Метохији, и требало би да послужи као смоквин лист којим прави злочинци покушавају да сакрију сопствену срамоту и одговорност за почињена злодела".

"Многи од оних који граде конструкцију о некаквом геноциду над Албанцима и сами на рукама носе трагове крви српских страдалника, и сваки помен геноцида на Косову и Метохији вероватно је подсвесни ођек њихове нечисте савести", рекао је Ђурић.

Државотворни пројекат косовских Албанаца "суштински заснован на идеји етнички чистих територија и истребљења свих оних који се нађу на путу остварења сна о великој Албанији, али тај сан ће ускоро, сигуран сам, сневати у затворским ћелијама", нагласио је Ђурић.

Он је изразио уверење да "цивилизован свет неће бити спреман да саучествује у прикривању и заташкавању њихових злодела, и тренутак када ће бити препуштени сами себи и сопственој кривици и срамоти је веома близу".