Председник Скупштине самопрокламованог Косова Кадри Весељи посетио је у четвртак локацију на којој ће бити изграђен Меморијал прогона Албанаца од стране српских снага.

Током посете овом месту Весељи је рекао да су многи Албанци протерани из Ниша и дошли у Приштину.

Према његовим речима, већина грађана данашње Приштине дошла је тачно од тог места, преноси "Indeksonline".

"Данас у мом обраћању Срби су се много увредили када сам поменуо Ниш. Међутим, Ниш је био настањен од многих Албанаца који су касније протерани. Наши стари Приштинци су дошли из Нишке зоне, посебно из околине Куршумлије. Ту сам да још једном потврдим посвећеност институција тзв. Косова да у петак донесу те праведне одлуке', рекао је Весељи.

По њему, железничка станица ће у петак бити предложена као Музеј протеривања, долазиће деца, странци и људи са хуманитарним духом и да виде тај део стварности који има наш народ.

Прочитајте још - ВЕСЕЉИ НАЈАВИО: И музеј геноцида и меморијални центар за жртве рата на Косову!

"Поносни смо на своју стварност, злочинви ће одговорити, трибунал ће се догодити јер се мора десити правда, а то је наша реалност коју не смемо заборавити. Ово није трка између нас, али свака реч коју ја говорим и било која акција коју сам предузео не осваја поене, а мени није криво што кажу". казао је Весељи.

"Ту ће бити и меморисање овог колективног злочина, и ако говоримо о правди, људским бићима, злочинцима који морају да одговоре, онда ће бити подршке од међународних фактора. Оно што се десило са Европским парламентом ће се десити и са другим државама, само морамо да радимо професионално да би нас подржали. Није касно за то, али касно је за оне који су ван своје сенке. Српска држава мора да плати за злочине, злочинце нећемо оставити мирно да спавају, тако да за њих нема толеранције“, закључио је он.

(indeksonline.net)