БЕОГРАД - Министар одбране Србије Александар Вулин реаговао је на изјаву председника тзв. Косова Хашима Тачија да за 20 година нико из Србије није осуђен за "масакре на Косову", поставивши питање када ће неко од косовских Албанаца одговарати за злочине над Србима.

"Ко је убио двогодишњег Данила Цокића у крилу трудне мајке, ко је убио децу у Гораждевцу, ко је стрељао жетеоце у Старом Грацком, ко је побио Србе на Радоњићком језеру? Зашто нису осуђена браћа Мазреку за силовање и убиство дванаестогодишње девојчице у селу Клечка? Ко је осуђен за масовне гробнице код Волујка, ко је осуђен за убиство Шиптара сведока у процесу против Харадинаја ? Ко је осуђен за убиства и трговину органима отетих Срба, где су пресуде за убијање, паљење и протеривање у погрому 2004. године", упитао је Вулин.

У саопштењу за јавност, он је подсетио да Албанаца по попису становништва на Косову сада има више него пре рата, а Срба за 250.000 мање, док је Горанаца мање за 20.000.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - АМБАСАДА САД: Ратним злочинцима није место у влади тзв. Косова

"Када ће неко од Шиптара одговарати за етничко чишћење? Тачи је лажов, али и злочинац. Свет ће једном морати да призна да је шиптарским терористима дао власт и слободу. Надам се да ће признање грешке доћи пре него што велика Албанија запали Балкан", истакао је министар Вулин.

ВУЛИН: МРЗЕ ВУЧИЋА, ПА ИСМЕВАЈУ ПАТРИЈАРХА И ЦРКВУ


Министар Александар Вулин реаговао је данас на твит који је објавила Народна странка Нови Сад, а у коме се исмевају и омаловажавају патријарх Иринеј и председник Александар Вучић, речима да је мржња Вучићевих противника толика да су и црква и патријарх постали предмет напада.

На твитер налогу Народне странке Нови Сад постављена је фотомонтажа председника Александра Вучића као патријарха и текст: "У име Мерцедеса и државне донације. Амин".

Вулин сматра да су усташе у Другом светском рату биле последњи који су са толико беса вређали и нападали српску цркву и патријарха.

"Јеремић, Петричевић, Новаковић прогласили су српску цркву за ''сендвичараску'', ''плаћеничку'' ", навео је Вулин у писаној изјави, реагујући на коментаре који уследили испод овог твита.

Вулин каже да је грех патријарха и Сабора то што су послушали шта председник Србије има да каже и упитао - кога то другог владике треба да чују.

"Јеремића, окупљене под шатором, амбасадоре? Јеремић и остали пљувачи неког представљају, али Србе сигурно не", навео је он.

И Градски одбор Покрета социјалиста Новог Сада реаговао је и навео да су овим чином "Вук Јеремић, бивши градоначелник Новог Сада и осуђеник Борислав Новаковић дотакли дно у свом политичком деловању".

"Срамне фотомонтаже патријарха које каче на званични профил своје странке осликавају сву мржњу и злобу коју Јеремић и његови чланови осећају према својој држави, народу и цркви. Бедне фотомонтаже су њихов одговор на покушај решавања најважнијег националног питања, питања Косова и Метохије", наводе из Покрета социјалиста.