ПОСЛАНИЦИ из опозиционих редова, посебно парламентарци из ДС и Странке модерне Србије, залажу се за повратак у скупштинске клупе. Они су од почетка били сумњичави према бојкоту, а посебно сада, кад се испоставило да ова мера није донела резултате какве су желели.

У круговима блиским опозицији сазнајемо да се тражи погодан политички тренутак за улазак у салу, а то би свакако могла да буде седница о Косову и Метохији. У скупштинским кулоарима се спомиње да би та тема могла да се нађе на дневном реду и пре одласка председника Србије Александра Вучића у Париз почетком јула, када су под покровитељством Француске и Немачке заказани разговори о покушају оживљавања дијалога Београда и Приштине.

И пре почетка бојкота, посланици дела опозиције најавили су да би ушли у салу уколико би се на дневном реду нашла јужна српска покрајина. А после евентуалне расправе о КиМ свакако би било сулудо да се настави бојкот, поготово што ће тада започети незванична изборна кампања уочи гласања на пролеће. А, скупштинска говорница одувек је била прилика да се грађанима пошаљу поруке пред изборе.

Прочитајте још - Против бојкота парламента Србије све више посланика

Председница СМС Татјана Мацура слала је путем друштвених мрежа поруку да је излазак из клупа био грешка. Јавна је тајна да се бојкоту противе демократе Гордана Чомић, Драгољуб Мићуновић, Наташа Вучковић, Весна Марјановић...

И из редова власти долазиле су поруке да би опозиција требало да се врати у клупе. Председница Скупштине Србије Маја Гојковић позвала је у уторак све посланике да учествују на седници на којој се расправља о "Тијанином закону", а којим се уводи доживотна казна за убице и силоватеље деце.

Шеф посланичке групе СПС Ђорђе Милићевић критиковао је у уторак парламентарце који нису део полемике:

- Говоримо о животу и сигурности наше деце и потпуно је незамисливо да поједине посланичке групе не желе да учествују у расправи. Спремни смо за разговоре о побољшању постојећих процеса, али у парламенту.

Лидер Двери Бошко Обрадовић је рекао да је "опозиција заинтересована за разговоре са властима на тему слободе медија и обезбеђивања услова за фер и поштене изборе, а да је мање важно где ће се то одиграти". Он је, ипак, додао да председница парламента "није релевантна" и да је "нормализација рада Скупштине могућа тек када она више не буде на челу скупштине".

"НЕПОСЛУШНИ"

ОДЛУКУ о бојкоту најпре није послушао професор Миладин Шеварлић с листе "Двери" због чега је и искључен из посланичког клуба. После несугласица са Обрадовићем, у клупе су се вратили Срђан Ного и Зоран Радојичић.