НОВИ ПРИТИСАК ЗАПАДА НА СРБИЈУ: Хаг тражи радикале да удовољи Приштини

С. Ј. М. - С. С. Р.

среда, 15. 05. 2019. у 09:02

НОВИ ПРИТИСАК ЗАПАДА НА СРБИЈУ: Хаг тражи радикале да удовољи Приштини
Кинески судија Ли Даћун поништио одлуку да се Радети и Јојићу суди у Србији и захтева њихово изручење. Стварају вештачку равнотежу, јер се у Приштини очекују оптужнице против њихових челника

ШТО се мене тиче, ништа се није променило - добровољно у Хаг не идем! Штите ме Устав и правоснажно решење Вишег суда у Београду. Не верујем да би неко био спреман да нас мимо закона испоручи, али то је свакако питање за представнике власти.

Овако је за "Новости" потпредседник СРС Вјерица Радета прокоментарисала одлуку Механизма у Хагу да се њој и њеном страначком колеги Петру Јојићу суди у том међународном суду и да се Србији наложи да их што пре ухапси и изручи.

Кинески судија Ли Даћун поништио је у понедељак прошлогодишњу одлуку турског судије Ајдина Акаја којом се поступак против Јојића и Радете због непоштовања Трибунала уступа Србији. Он је прихватио жалбу тужилаштва и њихов последњи аргумент - да два сведока категорички одбијају да сведоче пред српским правосудним органима, јер су забринути за своју и безбедност својих породица. Они су навели да не желе да овдашњим судовима откривају своје личне податке, јер им не верују и плаше се да ће бити убијени или озбиљно физички повређени. Одбили су чак и могућност да сведоче путем видео-линка, јер не верују да ће наше власти осигурати заштиту њиховог идентитета и места боравка.

Прочитајте још - НОВА ПРОВОКАЦИЈА ПРИШТИНЕ: Дижу музеј "геноцида" да сакрију оптужнице

Без обзира на све гаранције Београда да ће се у процесу против радикала држати закона и да ће сведоци бити максимално безбедни, те да тужилаштво по том питању даје неосноване и произвољне закључке, судија Даћун је усвојио аргументе тужитељке Диане Елис. Он је навео да је у интересу правде да се радикалима суди у Хагу. Прихватио је неспремност сведока да сарађују са српским тужилаштвом и наводе Елисове да се ниједна од три тачке оптужнице не може одржати уколико се ти сведоци не појаве у суду, јер су они једини извор директних доказа.

Све ово се може тумачити и као додатни притисак на Србију у јеку политичких маневара око будућег статуса КиМ, али и као покушај стварања вештачке равнотеже, јер се у Приштини очекују оптужнице против челника терористичке ОВК од којих су многи на кључним позицијама у лажној држави.

Иначе, Радета и Јојић оптужени су да су у поступку против Војислава Шешеља двојици сведока нудили мито и претили им како би променили своје исказе у корист лидера радикала. Наводно су им издиктирали нове изјаве и одговоре на Шешељева питања и за то би им плаћали по 500 евра месечно. У Министарство правде до уторка по подне није стигла одлука из Хага. У овом ресору раније нам је речено да закон никоме не дозвољава да изручи оптужене за несарадњу са Хашким трибуналом, већ се само могу испоручити оптужени за ратне злочине.

Адвокат Тома Фила каже да се нада да Александар Вучић неће изручити Радету и Јојића:

- Србија више није "тоалет папир" у односу на друге земље. Сада је довољно јака да не мора да се савија било ком пиону из међународне заједнице. Хашки трибунал је једна правна наказа. Тај суд је формиран да суди само за озбиљне ратне злочине. Ни Француска није изручила Флоренс Артман, наводећи да таква обавеза не постоји за непоштовање суда.

Вјерица Радета

Професор међународних односа и међународног права Бојан Милисављевић сматра да оваква одлука судије из Механизма представља додатни притисак на Србију:

- Верујем да ће се пронаћи правни механизми за преиспитивање те одлуке, јер она очигледно одражава неповерење у српско правосуђе. А нема сумње да је наш правосудни систем показао да је спреман да суди и у најкомпликованијим случајевима везаним за међународна кривична дела.

Прочитајте још - ВЕСЕЉИ НАЈАВИО: И музеј геноцида и меморијални центар за жртве рата на Косову!

Хашки трибунал је 2012. године оптужио радикале Радету, Јојића и Јову Остојића, а 2015. издао налог за њихово хапшење. У мају 2016. Виши суд у Београду правоснажно је одлучио да нема законских основа за њихово хапшење и изручење Хагу. У међувремену Остојић је преминуо, па је случај против њега обустављен. Како би се решила пат-позиција, Србија је тражила да јој Хаг уступи поступак, као што је то радио за неке ратне злочине, када је предмете прослеђивао судовима у БиХ и Хрватској. Позитивна одлука донесена је пре годину дана, али се тужилаштво жалило. Иначе, због неизручења радикала тужилац Серж Брамерц и председник Трибунала, а потом и Механизма Кармел Ађијус су се неколико пута жалили Савету безбедности УН да Србија одбија сарадњу.

Петар Јојић

СЛУЧАЈ АРТМАН

БИВША портпаролка хашке тужитељке Карле дел Понте Флоренс Артман осуђена је у Трибуналу на седам дана затвора због непоштовања суда, јер је у својој књизи и једном чланку објавила тајне податке из процеса Слободану Милошевићу. Она је прво 2009. године осуђена на новчану казну од 7.000 евра, али, како је одбијала да је плати, казна јој је две године касније замењена затвором. Француској није падало на памет да је изручи Трибуналу и одбила је све њихове захтеве, али је Артманова дошла у Хаг на изрицање првостепене пресуде Радовану Караџићу и тада је ухапшена и спроведена у затвор.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (19)

Rodoljub

15.05.2019. 09:16

Nije on nikakakav Kineski sudija. On ne predstavlja Kinu. Prosto je kineske rase koji moze da bude Evropljanin ili Amerikanac ili Australijanac po rodjenju ili prebivalistu.

Miki

15.05.2019. 09:18

Bas lepo,sudija Turcin presudi u nasu korist,a onda dodje sudija iz nama prijateljske Kine,i tu odluku ponisti!

Gaga

15.05.2019. 09:41

premestite hag na Terazije i redom sudite svim Srbima bezobrazno i sramota dokle svima ustupci ostavite nas bre niko nije kaznjen za SRPSKE ZRTVE

Djordje

15.05.2019. 09:44

A i mi smo trazili Haradinaja da nam izruce!? Koji bese razlog njegovog ne izrucenja Srbiji!? Zasto se i mi ne bi prodrzavali tog zakona!? Zasto ne uzvracamo istom il slicnom metom kao sto to ceo svet radi!? Dokle ce mo da spustsamo rep i glumimo” civilizovane” evropljane!? Kad to nismo!

Miso.Pec

15.05.2019. 09:50

Sve je ovde sasvim jasno,isto kao i u svim ostalim predmetima,Amerikanci preko Teodora Merona u Hagu sprovode svoju politiku.

Sinisa

15.05.2019. 09:51

Kad se KiM vrati u sastav Srbije onda se mozemo igrati sa Hagom ali prvo da siptari odgovaraju za svoje postupke i dok se to ne desi nikakvih ustupaka laznom sudu u Hagu!!!

Sasa

15.05.2019. 12:50

@Sinisa - I ako se vrati KIM, opet ne treba sa Hagom saradjivati. Oni su vise nebitni za nas Srbe!

NS

15.05.2019. 10:48

Neizrucujte nikog, neka albanci izruce sve ratne zlocince!! Srbija netreba da dozvoli i pada na ovakve zahteve.Niko nema prava na ijednog naseg drzavljanina. Mi odlucujemo a ne tamo neki u Hagu.

gedza

15.05.2019. 11:06

Uopste mi nije jasno zasto se odrzava bilo kakava komunikacija sa hagom???Oni vise nemaju kompetenciju kao institucija,u stvari, nikada je nisu ni imali. Ponistio bih sve njihove presude i zahtevao da puste sve neduzne i zatvorena Srbe.Kao drzava bih se distancirao od te institucije zbog povrede svih drustveno usvojenih nacela koja kao institucija bi trebalo da zastupaju.Dosta je bilo ...

dora

15.05.2019. 11:47

Ili Radikali u Hag ili nema nista od EU,nije tesko datii odgovor kojem carstu ce se Srbija pokloniti.

Душан Ва

15.05.2019. 12:05

Да ли нело зна чиме је тај, назови, суд завреднео поштовање.

popov

15.05.2019. 12:35

nikog netreba izrucivati ,,vec stiti srbe,,koji su patriote..sramota,, da niko u srbiji ni za klapetana dragana nije poduzeo nista da ga zastiti..svi koji su zaduzeni za politiku,,nek se zapitaju;;hrvati stite i zastitili svoje..nikom nisu dali da se petlja u unutrasnje stvari te zemlje..tu im cestitam..siptari pogotovo..muslimani da nepricam i nesirim temu,,verujte placeni su da sire lazi i zive lepo od toga..pa zar je srbin jedini ludak,, da naseda na rudu??radite kao sto je radio vojvoda srps

sara

15.05.2019. 15:38

A koliko šiptari daju dolare da ne idu u Hag i to zločinci i koljači!!!!. Šta je sa bosanskim i hrvatskim ubicama, koji su činili najsvirepiji zločini, kao i šiptari. Svi su na slobodi!!!. Ovi ljudi nikoga nisu ubili, ni zaklali, kao i Šešelj, i da im se sudi!!!!. Sramota i dvostruki standardi!!!!.