ПРЕДСЕДНИК косовског парламента Кадри Весељи најавио је у понедељак изградњу "музеја геноцида на Косову" који би могао бити подигнут на железничкој станици у Приштини како би симболично подсећао на "прогон милион Албанаца од стране српских снага".

Ова идеја иде у пакету са покушајима албанских лидера да Србији налепе етикету геноцидне државе иако не постоје чињенице на којима би се њихове тврдње могле заснивати. Како год, за четвртак су заказали и седницу парламента на којој би требало да се изгласа комисија, која ће документовати наводни геноцид, али и покрене иницијатива за оснивање међународног суда за злочине које су починили припадници српских снага и изгласана резолуција у којој пише да је "Србија починила геноцид" на тзв. Косову.

Министар одбране Александар Вулин истиче, за "Новости", да ће "Шиптари урадити све да спрече дијалог и уплаше Србе":

- Дијалог могу да прекину, али не и да уплаше Вучића и натерају Србију да престане са борбом. Њихове резолуције вреде колико и њихова реч да ће испунити обавезе из Бриселског споразума. Значи, не вреде баш ништа. Србија ће заштитити своје грађане и неће дозволити да им суди никакав терориста ОВК. Шиптари морају да буду заустављени у свом лудилу и Међународни суд за злочине ОВК мора подићи оптужнице против ОВК терориста.

Прочитајте још - ВЕСЕЉИ НАЈАВИО: И музеј геноцида и меморијални центар за жртве рата на Косову!

Члан председништва и посланик СПС, родом са КиМ, Дејан Раденковић каже за наш лист да је то нови трик Приштине у намери да лидери косовских Албанаца избегну одговорност пред судом за ратне злочине:

УБИЛИ 2.500 СРБА ИЗ наше јужне покрајине протерано је 250.000 Срба, а на огњишта се вратило свега њих 4.000. Око 20.000 припадника српског народа морало је да пређе из мултиетничких у једноетничке средине. Током рата и у каснијим нападима убијено је 2.500 Срба, уништено је 150 цркава, оскрнављено 256 гробаља.

- Бојим се да неће презати ни од тога да изазивањем нових сукоба покушају да избегну руку правде. Рат је донео много несреће за све грађане на КиМ и свако ко је одговоран треба да се нађе на оптуженичкој клупи, јер је то темељ будућег помирења и трајног мира. Овакве иницијативе имају за циљ да, пре свега Албанцима, сугеришу да су Срби криви за све, како се не би сазнало колико су Албанаца побили чланови ОВК и како на дневни ред не би дошло питање и етничког чишћења, јер је 250.000 Срба, Муслимана, Рома, Турака протерано са Косова, а тај злочин су починили они који сада измишљају неке своје судове за геноцид.

Председник привремених приштинских институција Хашим Тачи рекао је да је добро што је парламент одлучио да разматра доношење резолуције и других аката којима ће бити осуђен "геноцид", а на основу којих ће потражити правду пред међународним инстанцама. Он је у понедељак у Кориши рекао да су жртве страдале у том насељу током сукоба на КиМ - "жртве геноцида и етничког чишћења које су извршиле српске снаге".

Прочитајте још - ТАЧИ ОПТУЖУЈЕ: Срби код Призрена извршили геноцид и етничко чишћење

Иначе, прича о оснивању суда за Србе покренута је када су на адресе бивших припадника терористичке ОВК, међе којима су многи на власти на КиМ, почели да стижу позиви Специјализованог тужилаштва за злочине. Након саслушања очекују се и прве оптужнице за злодела ОВК над српским становништвом, међу којима је и случај трговине органима тзв. "Жута кућа".