БЕОГРАД - Војно-полицијска парада "Одбрана слободе" у Нишу је била јасна порука и пријатељима и непријатељима, свако нека је тумачи како мисли да треба и нека прими поруку за коју мисли да је за њега, поручио је министар одбране Александар Вулин.

Упитан да прокоментарише наводе појединих западних медија да Србија "звецка оружјем" у врема нестабилности на КиМ, он је рекао да нестабилности на КиМ није допринео Београда, већ Приштина која није у стању да спроведе елементарне обавезе које је прихватила Бриселским споразумом.

"Нестабилност није нешто што Србији одговара. Председник Александар Вучић је једини озбиљан државник у читавом региону који води мировну политику. Нисам сигуран да сваки пут има саговорника за ту мировну политику и нисам сигуран да искрено приступају његовој понуди за мир и помирење у читавом региону", рекао је Вулин за ТВ Пинк.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЗАВРШЕНА ПАРАДА "ОДБРАНА СЛОБОДЕ": Вучић оценио војно-полицијски приказ „врло добрим“; Приказан руски тенк Т-72 и "Ђавоље кочије"

Како каже, парада у Нишу је требало да подсети да је Србија била сила победница у обрачуну са нацизмом и фашизмом, да је сачувала слободу и да има чиме и да је брани. Упитан да прокоментарише реговање америчког амбасадора Кајла Скота који је рекао да је срамота што је марш "Бесмртног пука" у Нишу предводио хашки осуђеник Владимир Лазаревић, Вулин је рекао да би било боље да је Скот прећутао оно што мисли, јер никада није осудио злочине над Србима.

"Било би боље да је Скот прећутао то што мисли, јер нису осудили злочине над српским народом. Ћутите. Нико не говори ништа што доказани ратни злочинци владају Косовом и Метохијом, о прављењу велике Албаније се ћути, а морате да забраните српском народу да се сећа", навео је он.

Додаје да председник Србије Александар Вучић није председник који ће да се извињава и који ће ратнике који су "бранили ову земљу да гура у страну или да их изручује некоме". "Дан победе обележавају они који су се борили против фашизма. Борити се против УЧК , против тероризма јесте борба против фашизма и ја не видим разлог зашто генерал Лазаревић и сви који су се борили против фашизма, који су идеолошки против фашизма не би били тај дан на улици", нагласио је Вулин.

Додаје да изјава Скота говори да не води рачуна о земљи у којој ради, где је дошао да репрезентује политику једне велике силе. "Говорити реч срамота у Нишу, а не осудити никада НАТО бомбардобање, не осудити пилоте који су убили 26- годишњу Љиљану Спасић, трогодишњу Милицу Ракић, Бојану Тошовић ", нагласио је он.

Коментаришући твит саветнице Рамуша Харадинаја да је генерал у пензији Владимир Лазаревић предводио параду "Одбрана слободе", он је рекао да "то није била њена грешка, већ - лаж, као што је лаж о масовном силовању и геноциду. "Ешалон ветерана на приказу "Одбрана слободе" је предводио генерал Жарко Лазаревић, њима се привиђа Владимир Лазаревић. Није то грешка, они лажу као што лажу о масовним силовањима, геноциду", закључио је Вулин.