ПОНОСАН сам што ћу имати прилику да данас присуствујем Сабору СПЦ на којем ће се говорити о Косову и Метохији, позицији Србије и односу државе према цркви. То ће бити прилика да представим оно што радимо и да одговорим на све неистине.

Ово је у недељу изјавио председник Александар Вучић, захваљујући се патријарху Иринеју на позиву да учествује на Сабору.

Одговарајући на питања медија о очекивањима које има од заседења владика, имајући у виду писање појединих медија да су се неке од њих противиле његовом обраћању на том скупу, он је изразио уверење да ће његово присуство бити од значаја за дијалог и разговор оних који не морају увек исто да мисле:

- Уопште се нећу либити да онима који су тражили моју анатему и говорили најлошије ствари о мени одговорим, не увредама, него чињеницама и да говорим о будућности Србије.

Председник је рекао и да може да каже колико је владика са одушевљењем подржало предлог патријарха да говори на Сабору, али "да се то није допало Ђиласовим чаушима, па то нису јавили медијима".

Поводом критика због учешћа генерала Владимира Лазаревића у маршу "Бесмртног пука", Вучић је узвратио речима:

- И то кажу људи који су бомбардовали ову земљу и убијали нашу децу?

Због појединих негативних тумачења војне параде у Нишу, председник је приметио да у региону код неких није видео нервозу "јер хоће да граде добре и пријатељске односе са Србијом", али да јесте у Приштини и сарајевским медијима "који су измишљали".

- Ниједног секунда нисам изговорио реч "ватра", а они су свуда ставили, цитирајући Тита. Намерно сам избегао да искористим ту реч, а они су то ставили у први ред, као да је неко некоме претио, иако није - рекао је председник, закључивши да би неки у окружењу "желели слабу Србију, са слабим Вучићем који би је направио слабијом":

- Извињавам им се што није тако, што Србија напредује много брже, никога не угрожавајући. Наставићемо са таквим понашањем. Али, нама неће бити добро ако нашим комшијама није добро. Зато им ми желимо све најбоље, да имају снажније војске, економије, као што и себи желимо...

ПРОЧИТАЈТЕ И:ВУЧИЋ О КОМЕНТАРУ КАЈЛА СКОТА О ЛАЗАРЕВИЋУ: То кажу они који су нас бомбардовали

Вучић је одбацио оцене немачког "Дојче велеа" и других медија, по којима је циљ параде био подизање култа личности.

- Ако неко хоће да ми каже да је култ личности када Макрон држи дефиле, онда у реду. Или, то важи само за нас на Балкану, пошто ми ваљда не смемо да радимо ништа што ови велики смеју? - упитао је он, оценивши параду изванредном и рекавши да је поносан на то колико је земља напредовала за пет година.

Маршом ветерана полицајаца и војника, враћен је понос људима који су бранили Србију и српски народ од деведесетих. / Д. Р. Ђ.

АМБАСАДОРИ НЕ ЛУПАЈУ НА ВРАТА

СРБИЈА је независна, слободна и суверена земља и за разлику од неких прошлих времена, данас нико не сме да се усуди да председнику, нити било ком другом грађанину Србије, издаје налоге и наређења. Не постоји светски амбасадор или званичник који може да ми лупа на врата и да их отвара ногом, као што су то некада радили - рекао је Вучић новинарима поводом оптужби бившег лидера ДС Бојана Пајтића да избори зависе од тога када ће Вучић да "испуни задатак и призна независност Косова".

Вучић је додао да "осим обећања свом народу да ће се борити за интересе грађана, ником никада ништа није обећао".