Алекси Труд: Време и да Париз повуче признавање

Г. ЧВОРОВИЋ

понедељак, 13. 05. 2019. у 09:02

Алекси Труд: Време и да Париз повуче признавање

Алекси Труд

Историчар и покретач петиције у Француској о Косову: Покренућемо то питање у Националној скупштини

ТРИНАЕСТ земаља је променило одлуку о признавању једнострано проглашене независности Косова, па зашто не би и Француска? То би било врло добро у циљу решавања целокупне ситуације у региону Западног Балкана. Јасно је да овако не може да се дође до решења. Суштинска аутономија за Косово би омогућила да се убрзају преговори и пријем целог региона у ЕУ. У супротном, покренуће се питање Босне и Северне Македоније, што, сигуран сам, никоме није у интересу.

То у разговору за "Новости" поручује француски историчар Алекси Труд. Овај професор на Универзитету у Версају један је од покретача петиције којом се тражи повлачење признавања независности Косова. Само у једном дану, текст је потписало више од 1.500 људи. Циљ организатора из "Колектива за мир на Косову", којем председава Труд, јесте да до почетка јула и наставка разговора о будућности КиМ у Јелисејској палати, буде прикупљено 100.000 потписа и да се истовремено покрене велика национална дебата.

- Искрено, нисам очекивао да ћемо одмах добити толику подршку. Ако задржимо овај ритам, сигуран сам да ћемо остварити зацртани циљ. Важно је да нас подржава изузетно много интелектуалаца, официра, политичара, што даје велику симболичну вредност нашој акцији. Када људи попут Пјера Пеана, Патрика Бесона, Жан-Пјера Меланшона или Марин ле Пен постављају јавно питање зашто је Француска признала Косово, то мора да одјекне у јавности.

* Шта намеравате да учините с петицијом?

- Желимо да се пре 1. јула и доласка председника Александра Вучића у Паризу одржи расправа у Националној скупштини Француске о Косову. Већ смо у контакту с одређеним политичарима којима ћемо предати петицију. У плану је да они с њом изађу пред Комисију за спољне послове парламента.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Жан Кристоф Лагард: Скандал је у ЕУ примити Хрватску а одбити Србију

* Колико то може да промени ситуацију?

- Много. У Француској није било дебате око признавања Косова. Никола Саркози је то сам одлучуо једне недеље увече, 17. фебруара 2008, уз здушну подршку свог министра спољних послова Бернара Кушнера. Ово је прилика да се коначно о томе поведе расправа. Тим пре што је неколико скупштинских мисија у последње време поднело алармантне извештаје о стању људских права и свеукупној ситуацији на Косову.


* Јесу ли Французи заинтересовани за петицију?

- Управо нам се јавила група официра из Сен Сира који желе заједно да се укључе у акцију. Следеће недеље имаћемо кампању у француским медијима. После европских избора, када прође кампања, потписе су нам обећали и многобројни посланици, регионални саветници, партијски званичници. Имамо подршку неколико странака, које имају велики број присталица у француском гласачком телу.

ВАЖНА УЛОГА ДИЈАСПОРЕ

* КОЛИКО вашој акцији може да допринесе српска дијаспора?

- Веома је важно да се Срби у дијаспори мобилишу и схвате колико је битно то што имамо демократску могућност да извршимо притисак. Не можемо да говоримо да је Косово Србија, а да ништа не урадимо. Сигуран сам да ће дијаспора учинити много да би петиција добила на масовности.

Коментари (33)

dule

13.05.2019. 10:07

Напред Французи!!Покажите шта је правда,а и да сте још увек пријатељи Србије.Смрт неправди,и фашизму.

Crni GUJA

13.05.2019. 10:09

kad Francuzi budu birali sami svoje predsednike,mozda se to i desi a ovako sumnjam.

Miso.Pec

13.05.2019. 10:35

U Francuskoj veliki broj intelektualaca i običnih gradjana smatra da je moguće da Francuska povuče priznanje nezavisnosti Kosova za razliku do naših političkih predstavnika,koji malo,malo pa daju izjavu da ne mogu očekivati od onih koji su priznali nezavisnost Kosova da istu tu odluku i povuku,nabrajajući tu Ameriku,Francusku i druge zemlje.

Alex vrnjački

13.05.2019. 11:34

@GALEB BIJELI- ANTE BAN - ddok se nalaze u Amerovom donjem delu leđa, neće. Da se ne zavaravamo.

GALEB BIJELI- ANTE BAN

13.05.2019. 12:48

@GALEB BIJELI- ANTE BAN - Dobrica Ćosić je u romanu "DEOBE" rekao surovu istinu;"Srbin te najviše ceni kada ga zaglupljuješ!"

Dar

13.05.2019. 13:30

@GALEB BIJELI- ANTE BAN - GALEB BIJELI- ANTE BAN, se grohotom smije jer su mu na njegovu provokaciju neki Srbi nasjeli. Očigledno naivni koji ne razumiju poruku njegovog pseudonima i ne znaju da se ovaj redovito provocira. Ovaj okorjeli Ujo, se dobro dosađuje u svojoj Hrvatskoj.

zardjala kasika

13.05.2019. 13:37

@GALEB BIJELI- ANTE BAN - U bliskoj buducnosti Istra i Dalmacija se vracaju Italiji. Crno vame se pise, oguri!

naranca

13.05.2019. 14:03

@GALEB BIJELI- ANTE BAN - @Galeb Hvala….Vidis ja CRO mastiljare uopste ne citam

stari doktor

13.05.2019. 10:50

Kолико се сећам, он се грлио са Тачијем и комп, као први цивилни шеф УНМИКа, није ништа урадио да заштити преостале Србе, био циничан на њихове жалбе, оженио са са Албанком. Његов француски шеф Саркози је због мешетарења после престанка мандата био пред судом за своје брљотине, а успут је иницирао напад на Либију и убиство Гадафија, иако је од њега добио милионе за своју изборну кампању. Француска национална интелектуална и војна елита, која познаје историјску истину је добри делом просрпска.

Slobodan

13.05.2019. 12:19

@stari doktor - Ovaj komentar, ako nije previd, je u najmanju ruku maliciozan. Aleksi Trud (Alexix Troude) je naš čovek, od majke srpkinje sa Kosova, Reč je o intelektualcu širokih pogleda a ne o policijskom službeniku, kako ste ga ovde, u komentaru, predstavili. Poznat je i po tome što je učestvovao u sakupljanju međunarodne pomoći za Srbe sa Kosova. Bio bi veliki uspeh da za sobom povuče čiste Francuze, posebno intelektualce i deo političke elite. Ne razumem ovakvo neosnovano blaćenje.

Sneki

13.05.2019. 10:50

Vrlo je važno da se naši ljudi koji žive tamo uključe u akciju,i da Francuska povuče priznanje Kosova.

Nebojša

13.05.2019. 10:55

U periodu do tri godine sve zemlje koje su priznale Kosovo, povući će priznanje iz ličnih razloga ne zbog nas

Maja

13.05.2019. 14:53

@Nebojša - Tacno tako! Jer ce same da skontaju da je rec o borbi Dobra i Zla, sila Zivota i Smrti.

Чикириз

13.05.2019. 11:32

"Не можемо да говоримо да је Косово Србија а да ништа не урадимо" Ове речи треба да постиде наше државно руководство!

Nikola Kostić

13.05.2019. 11:45

Nema od toga ništa! Kosovo je za njih rešen problem. Mi moramo da se okrenemo istoku a da sa zapadom usko sarađujemo. Od EU nema ništa jer mi Kosovo da priznamo nećemo nikad!

mirko

13.05.2019. 12:13

Cisto sumnjam da ce do toga doci za vreme ove vlasti.Macron je ponizio namerno Srbiju 11Nov prosle godine, I on je toliko arogantan da nikada nece pristati da prizna drzavnu gresku.

borko

13.05.2019. 12:44

MI NIKAD NISMO BILI NITI ĆEMO BITI PRIJATELJI. ALI TOLIKO BUSANJE U GRUDI FRANCUZA, NEK POKAŽU KONKRETNO. POVUKU PRIZNANJE DO OKONČANJA PREGOVORA. TAKO ĆE DA DAJU NAJBOLJI DOPRINOS UBRZANJU ISTIH. PA DA IM SE PRIDRUŽE I ITALIJANI. PA JOŠ NEKI. I DA SE JEDNOM ZA SVAGDA STAVI GRANICA IZMEDJU NAS I ŠIPTARA. PRAVNO OBAVEZUJUĆE DA IH PRIZNAMO. SUŠTINSKI NIKAD.

Александар

13.05.2019. 12:46

Момци, аеродом, јоћете метро да градите у Београду са својим гуменим метроом, Мишлем у Пироту? Спонеик Француској на Калемегдану? Мислим да је време да се питање признавање тероторије Косова и Метохије не само подигне на јавну расправу него и повуче признање. Не заборавите да се на том истом Косову и Меотхији и данас брани Европа од исламског фундаментализма али и од наркотика који тече потоцима јер американце више нико тамо не контролише!

NIGOS

13.05.2019. 14:28

Za mnoge mislece strance (Francuze,Nemce,Italijane...)Kosovo je Srbija i nije nezavisnono. Zalosno je sto mnogo Srba misli da je Kosovo drzava

Dodo

13.05.2019. 14:56

Alexis Troude, je duhovno vezan za pretke. Nažalost on nema nikakav uticaj na političkoj sceni Francuske. Narcis Emanuel neće nikakvu odluku donijeti dok se ne posavjetuje sa prijateljicom Anđom. A njen stav doro znate. Ne mijenjaju moćnici svoje mišljenje kao svoje čarape. A povlačenje priznanja bi značila svađa sa Amerikancima. Niti bi iko od njih diskutovao o tome. Emanuel je pokazao Srbima gdje im je mjesto i ko im je važniji, vidjeli ste u Parizu. Pridružujem se Olgi: Srbi ne zanosite se!

Goggis

14.05.2019. 03:28

Prirodnije bi bilo da prvo priznanje povuku drzave kao Ceska i Poljska. To su slovenske zemlje koje bi trebale da podrzavaju suverenitet i teritorijalni integritet drzave Srbije. Crna Gora, Severna Makedonija, i Hrvatska su posebna prica bruke i sramote koje priznanjem lazne drzave samo teraju inat ili sluze interesima Nemacke, SAD i Britanije. One ce zauvek ostati upamcene po izdaji hriscanstva i slovenstva.