Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици изјавио је да је за улазак Србије у ЕУ потребно да се уједини цело друштво - власт , опозиција, привреда, народ...


"За улазак у ЕУ је потребно да се уједини цело друштво. У супротном, биће тешко. Обични људи могу да буду дезоријентисани ако немају шири контекст. Моја порука је - јединство свих снага", рекао је Фабрици за ТВ Прва.

Упитан да прокоментарише запажања на друштвеним мрежама да скноћ на пријему поводом Дана Европе, 9. маја, није било представника опозиције, он је рекао да су позвани сви, и власт и опозиција из парламента.

"Видео сам неке од њих(опозиција), били су присутни. Позивница је упућена свима. Моја главна порука јуче била је да приступање ЕУ треба да буде пројекат целог друштва - власти , опозиције, привреде, народа. Улазак у ЕУ треба да буде позив на јединство", нагласио је Фабрици.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Фабрици: Фокусирати се на реформе, а не да ли вас ЕУ жели

Мир и помирење су најважнији, нагласио је шеф Делегације ЕУ, и подсетио да је у Европу раније покушавано да се мењају границе и да је било конкуренције међу државама, што је довело до два светска рата.Додао је да је после настанка ЕУ такмичење европских држава претворено у сарадњу и да се сви проблеми решавају за столом а не у рововима.

"У ЕУ 70 година није било сукоба. Слободнији смо и демократскији него икада, а идеја је да доведемо и Србију и друге земље Западни Балкан у ЕУ", нагласио је Фабрици.

Према његовим речима, када ће то бити, искључиво зависи од реформи које Србија спроведе.

"Бити део ЕУ јесте бити део велике потродице где сви играју по истим правилима у смислу економије, демократије, спољне политике, заштите животне средине", закључио је сеф Делегације ЕУ у Србији.