Албанци су успели да свакодневним понављањем о свом националном уједињењу то постане нормално, и да нико више на то нико не реагује, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић после разговора са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини у Тирани.


"Они говоре немогуће ствари и навикли су на то целу Европу", рекао је председник Вучић.


Он је Могеринијевој изразио незадовољство, како је рекао, чудним дешавањима између Тиране и Приштине, каква је и прича о националном уједињавању албанског премијера Едија Раме и косовског председника Хашима Тачија.


"Не предстоји нама непосредна опасност од тога, они то раде због унутрашњихствари, али од тога стварају и нову нормалност, да то није ниста страшно, а страшно је што сам ја рекао да нећемо признати КИМ", истакао је Вучић, иако је то, како је подсетио, наша политика, била и остала, и није то први и једини пут рекао.


Каже да ако би он говорио о српском националном уједињењу реаговало би 15 службиЕУ и најмање 15 министара спољних послова.


Прича о "мини Шенгену" између Приштине и Тиране је немогућа и суманута, каже, али, када се једном народу, другом по величини на Западном Балкану, после српског народа, допусти да говоре о националном уједињавању, онда то није само отварање Пандорине кутије, него је много опасније.


Кад је реч о "мини Шенгену", истиче председник Вучић, Албанци се стално позивају на Европу, што користе као покриће, а такво правило у Европи не постоји, нити је могуће, јер нико у Европи то не може да подржи.


Према његовим речима, све то показује да Албанци од Самита у Софији не осећају подршку европских сила као раније, пре свега због француске резервисаности према проширењу Уније, што код Албанаца ствара нервозу, а нама и свима другима прави проблеме.


"То за нас није лака позиција и ситуација", истакао је Вучић.


На констатацију новинара да је у разговору Раме и Тачија о националном уједињену било речи и о припајању три општине на југу Србије тзв. Косову, Вучић је иронично узвратио питањем "само три?".


Он је рекао да од тога нема ништа, али да је реч о томе да Албанци понављањем таквих прича "успостављају нову нормалност".


Нико није реаговао на то, рекао је, нити је о томе било речи у разговору са Могерини.


"Није Федерика за то, али није нико рекао ништа", рекао је Вучић.


"Они говоре немогуће ствари и навикли су на то целу Европу", а Србија ће, каже, то да има на уму, али је најважниједа се понаша одговорно и сталожено, јер на тај начин може рачунати на веће разумевање.


Шта мисли о разговору Раме и Тачија рећи ће сутра албанском председнику Иљиру Мети, па и Тачију, са којима ће се видети током састанка Процеса Брдо Бриони, али сумња да ће успети да им објасни колико је то лоше,опасно и погубно за регион.


Чини се, међутим, каже Вучић, да Албанци не желе да чују ни оне који су за њих много важнији и прихватљивијинего он.


Навео је и да је са Могерини разговарао и о евроспком путу Србије и неким стварима из домена владавине права, а да по завршетку европских избора очекује повољније оцене, те и могућност отварања нових поглавља.


Вучић је рекао да је српска економија на десетоструко бољем нивоу него што је била у време бивше власти, реагујући на критике Драгана Ђиласа о стању привреде.


"Мене брину политички односи и муке које имамо, а што се економије тиче она је на десетоструко бољем путу и на утабаној стази", рекао је Вучић.


Поводом Ђиласових тврдњи да је привредни раст 2,3 одсто, он је рекао да ће први квартал године бити са растом од 3,5 а можда 3,7 или 3,8 на крају.


"Али они никада нису имали 2,3 између 2009 и 2012. године. Имали су минус 3,1, а оно што су највише имали једне године, после великог минуса, било је 1,6", навео је он.


УКИДАЊЕ ТАКСИ НИЈЕ "ПОКЛОН" СРБИЈИ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у Тирани да нико не треба да рачуна на то да је укидање такси Приштине - поклон Србији.


На питање новинара да прокоментарише изјаву Могерини упућену Рамушу Харадинају да нема тајних планова између Албаније, Србије и ЕУ, али и да је услов за дијалог укидање таксе и да је то на неки начин услуга Србији, Вучић каже:


"Нисам то тако разумео, али сам недвосмислено рекао и Матеу Салвинију и Федерики Могерини - да не помисли било ко да било када рачуна да је укидање такси поклон Србији. Није никакав. Већ смо изгубили 300 милиона евра, па још да скачемо од среће, хвала што сте нам отели само 300 милиона и сад смо много срећни, па да учинимо нешто заузврат...То је немогуће, то би било неодговорно са наше стране и то се неће догодити. И то ти људи морају да знају."


Како каже, једино политиком нормалности можемо да сачувамо наше интересе.


"Кад имате неког ко има снажна леђа као што имају Албанци у западном свету, и то не зато што су много паметни или што боље лобирају или имају више новца - а имају, посебно њихова америчка дијаспора - кад имате посла са таквим људима јасно је да наш посао није лак, али да ми у крајњој линији добром политиком и политиком нормалности једино можемо да сачувамо своје интересе", истиче Вучић.


НЕЋЕ КУРТИ ОДРЕЂИВАТИ ГДЕ САМ ПОЖЕЉАН, ГДЕ НИСАМ

Вучић је поводом протеста који су против њега организовани у главном граду Албаније изјавио да Аљбин Курти неће одређивати где је он пожељан, а где није.


"Нисам нигде видео Аљбина Куртија...Неће Курти да ми одређује где сам персона нон-грата, а где нисам", каже Вучић.


И та фама о томе како неки демонстранти кад се појаве мало скоче на своје полицајце, кажу "ајд, удри мене мало пендреком да испаднем херој у свом селу" - те игре и те приче нека оставе за своја локална племена, додао је он.

РАМА И ТАЧИ ДЕМАНТУЈУ ХАРАДИНАЈА

Албански премијер Еди Рама одбацио је вечерас у Тирани, уз низ увреда, инсинуације Рамуша Харадинаја да постоје “основане сумње да су Рама, Вучић И Тачи са Могеринијевом договарали поделу Косова”.

Рама је на конференцији за новинаре, након разговора са Могеринијевом, рекао да је то “лаж” и да тако нешто може да каже само “будала”, пренео је портал Косова. инфо. И председник привремених приштинских институција, Хашим Тачи, поручио је вечерас из Тиране да је Косову потребан премијер који ће да ради за добро грађана, а не да би давао патриотске изјаве.

ЗА ШЕСТ ДАНА АУТОПУТЕМ ДО СЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ


Председник Александар Вучић најавио је вечерас да ће ауто пут кроз Грделичку клисуру на Коридору 10 бити отворен 15. маја.


"Мислим да смо договорили за 15. мај отварање ауто пута. Дакле, остало је још шест дана, па ће људи моћи да се возе ауто путем до границе са Северном Македониом", рекао је Вучић новинарима у Тирани.


Како је додао, одмах после тога биће постављен камен темељац за деоницу ауто пута Чачак - Пожега на Коридору 11, а одмах затим биће отворена деоница Оврановац - Чачак.


Недуго затим, биће отворен аутопут Ниш-Димитровград-Градина, односно источни крак Коридора 10.


"Много имамо да показyемо шта смо урадили у претходним месецима и годинама и мислим да ће људи бити нешто задовољнији", рекао је председник.