У УНИЈИ странака које су настале из ДС, а чије формирање је најављено за 19. мај, бар за сада неће бити Нове странке Зорана Живковића. Према нашим информацијама, у првом кругу стварања новог савеза некадашњих демократа биће ДС, Заједно за Србију и Социјалдемократска странка. Идеја је да се новоформирана политичка организација за почетак назове Унија Демократске странке, а водиће је својеврсни тријумвират, односно трочлани лидерски тим - Зоран Лутовац (ДС), Александар Ивановић (СДС) и Небојша Зеленовић (ЗзС).

Живковић за наш лист каже да не зна зашто није добио позив да се прикључи унији, иако је о томе водио неколико кругова разговора, пре свега са Лутовцем:

- Инсистирао сам да се будући савез врати изворним принципима ДС, односно петооктобарској политици Зорана Ђинђића. Начелни договор је био да ми се достави предлог будуће декларације о уједињењу, програм и циљеви, јер није важно то што ћемо се поново окупити, већ око чега ћемо се окупити. Али нисам добио ни тај папир, а ни позив за 19. мај - каже Живковић, који додаје да је лопта сад на терену ДС и да је спреман да се одазове позиву уколико он накнадно стигне.

Прочитајте још - Уједињење демократа 19. маја

Наши извори тврде да је договорено да у телима будућег савеза, ДС, СДС и ЗзС буду заступљене једнако, односно да свака странка добије по трећину функција. Тачније, да се извршни, главни одбори и остали органи три странке просто споје у један.

То је изазвало незадовољство у делу ДС, јер то практично значи да ће "повратници" имати више кадрова од "старих" демократа. Знатан број функционера ДС не слаже се ни са одлуком да Лутовац буде њихов представник у трочланом лидерском тиму, јер је начелни договор био да се у први план истакну нова лица.

Зеленовић, који је градоначелник Шапца, важи за некога на кога се у опозицији озбиљно рачуна, и како наши извори наводе, управо би он могао да постане и први председник ДС када процес повратка отцепљених странака буде завршен. Ивановић важи за блиског сарадника бившег председника државе и ДС Бориса Тадића, али је у јавности постао препознатљив као братанац убијеног лидера Срба са КиМ Оливера Ивановића.


ПОВРАТАК У ПАРЛАМЕНТ?

ДЕМОКРАТСКА странка требало би да у наредних неколико дана донесе одлуку о евентуалном повратку у парламент - најавио је у уторак посланик ДС Радослав Милојичић Кена. Он је рекао да се слаже са бојкотом институција и избора само ако постоји план шта после, као и да не разуме ни шта је суштина "слободне зоне" коју је СзС формирао испред зграде Председништва Србије. Према нашим информацијама, већина посланика ДС је за повратак у Скупштину, а резерве једино имају Горан Ћирић и Дејан Николић.