СТАВЉАЊЕ потписа на изјаву да је "Србија починила геноцид на Косову" на неком од административних прелаза између централне Србије и КиМ, како се незванично може чути, биће предуслов за званичнике из Београда који желе да уђу на територију Космета?!

Пошто Приштина нема механизам да приволи Београд да призна, како тврде, "геноцид који се на КиМ догодио од 1998. до 1999. године", та мера, сматрају, била би адекватна замена.

На такву идеју дошли су политичари у Приштини и могуће је да ће такав захтев произилазити из резолуције о "осуди геноцида, злочина против човечности и ратних злочина бившег државног режима Србије на Косову", чији је нацрт у уторак усвојила ад хок комисија косовске скупштине. Или, ће се таква обавеза уградити у закон који ће санкционисати порицање злочина који су се десили на Косову, а чија је припрема иницирана почетком априла и који кроји Министарство правде у Приштини.

Прочитајте још - Протерали 250.000 Срба, а туже нас за геноцид

Овакве најаве повезују се са позивима које Специјални суд за злочине ОВК у Хагу припрема у предстојећем периоду. Приштинска "Газетаекспрес", наиме, пише да ће наредних дана неке од познатих личности ОВК, које имају пријатељства с највишим косовским политичарима отпутовати у Хаг и да су они из региона Дренице и Митровице.

- Док су косовске институције покренуте за успостављање трибунала за злочине Србије, садашњи трибунал за злочине које су починили Албанци, растргао је политичку сцену - закључује овај лист, према чијим сазнањима ће прве оптужнице бити подигнуте у току ове године, а њихови извори тврде да је то "главни разлог зашто је после 20 година косовским лидерима пала на памет количина и монструозност злочина које су починили Срби на Косову".


НЕПОЖЕЉНИ

И пре увођења такса на српску робу, Приштина је 1. новембра прошле године донела одлуку да се највишим функционерима из Београда не дозволи прелаз преко административних прелаза ако би се упутили на КиМ. Уз напомену да одмах буду ухапшени ако дођу на неки од административних прелаза, свим полицијским пунктовима на прелазима достављен је списак непожељних особа, међу којима су премијерка Ана Брнабић, министри (Ивица Дачић, Александар Вулин, Небојша Стефановић, Зорана Михајловић, Расим Љајић), председница парламента Маја Гојковић и потпредседници Скупштине, судије Уставног и Врховног касационог суда...

НЕЋЕ ТАБЛИЦЕ

МИНИСТАР унутрашњих послова у Приштини Екрем Мустафа запретио је да ће се увести реципрочне мере Београду због непризнавања возачких дозвола издатих на Косову. Он је то затражио у уторак на седници владе, али премијер привремених институција Рамуш Харадинај није дозволио допунске тачке дневног реда. Мустафа тврди да ће то бити тема следеће седнице.