Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да су његове идеје о разграничењу на Косову и Метохији пропале јер су "и наш народ и највећи део света мислили другачије".

Он је после обиласка радова на мосту преко Саве и Колубаре код Обреновца оценио да ће такав став "скупо коштати Србију за 20, 30 или 50 година, када се о томе буде размишљало".

Прочитајте још:ВУЧИЋ ОБИШАО РАДОВЕ: Мост преко Саве и Колубаре на 1,5 метар до спајања

"Знам да од разграничења нема ништа јер за то није био нико сем неколико храбрих и рационалних људи који су добро разумели српске интересе. Ја се не залажем за независност Косова у њиховим границама које су признали Рада Трајковић или Ангела Меркел али моје идеје су пропале јер је наш народ и највећи део света мислио другачије. Нисам био довољно убедљив, нисам успео да објасним нашим грађанима да је од емоција важнија будућност", рекао је Вучић новинарима.

Према његовим речима, против разграничења су радили не само они у иностранству који су већ признали Косово, већ и политичари у Србији који су били на власти 2008. године када је проглашена независност.

"Ја ћу бити упамћен по величанственим мостовима и путевима, по томе што ћу за кратко време да реално удвостручим плате и пензије како би људи могли да живе боље а неко други ће морати да саопштава тешке и лоше вести за Србију у наредном периоду", казао је Вучић.

Он је најавио да ће 8. маја у Италији разговарати са потпредседником владе те земље Матеом Салвинијем, да ће сутрадан, 9. маја имати, како је рекао, "важан сусрет у Тирани" а 10. маја да ће присуствовати војној паради у Нишу после чега ће разговарати са Србима са Косова и Метохије како би им пренео шта се десило на самиту лидера Западног Балкана у Берлину.

ВУЧИЋ О ТАКСАМА: ОДМАХ САМ РЕКАО МЕРКЕЛОВОЈ И МАКРОНУ...

Председник Србије Александар Вучић каже да Приштина неће да укине таксе, не зато што је сама "чврста" у томе, већ што је "чврст" неко ко им је за то дао зелено светло.

То је, каже, у Берлину одмах рекао и канцеларки Меркел и француском председнику Макрону - да Приштина неће попустити, "не зато што су чврсти, већ за то што је неко други, ко им је тако рекао, чврст".

"Они нису веровали... Како да одбијеш Француску, Немачку? Немогуће. Рекао сам - знам људе, знам им менталитет и знам колико снажне силе могу да стоје иза њих", пренео је председник Вучић новинарима у Обреновцу.

Додао је и да је очекивао да на састанку у Берлину буде напада на Србију, али да тако организован напад на нашу земљу, какав се догодио, ипак није очекивао.


Фото:Д.Миловановић


"Кад сам питао Дениса Звиздића да ли саопштава свој став или став БИХ - није могао ништа да ми одговори", каже Вучић.

Додаје да ту нема ничег другог осим мржње према Републици Српској, која избија из свега, жеље Звиздића да се додвори Меркеловој и неким другима који су против промене граница, тј. против тога да Косово не буде на целини територије независно.

Прочитајте још: Ђурић: Вучић у Берлину добио прилику да изнесе став Србије; Председник има важне састанке идуће недеље

"Кад их питате - јесте ли за ове границе или оне, за границе Косова које признаје Шпанија или Италија - нема одговора. И онда видите све лицемерје, као и у нашој јавности. Само неће да кажу људима, ови који су против компримисних граница и свега другог, неће да кажу људима да су у ствари за независно Косово на целини територије независног Косова. И то је радио све време. Наравно да сам реаговао и по питању РС", каже Вучић.

Такође, рекао је да Хашим Тачи није на састанку поновио став о припајању Прешвеске долине.

"Није он то тамо ни поменуо", каже.

Мисли да је све "противнике" Србије наша делегација победила озбиљношћу, одговорношћу и аргументима.

"Макрон је на крају недвосмислено рекао Харадинају да је било доста проблема које су проузроковали и да нема више слушања о њиховим даљим захтевима. А они су се држали као пијан плота, сви они, њих четири, реченице да Србија мора да призна независно Косово. Питао сам - 'има ли још нешто, још нека жеља' ", каже Вучић.

Како каже, они су то говорили да би после састанка могли да кажу да су то тражили, али да је то за унутрашњу употребу.

"Нити ко то озбиљно схвата, нити мисли да је могуће, што сам им недвосмислено ставио до знања. То је за домаћу употребу и тужно је кад за домаћу употребу морате да се бавите том врстом међународне политике и да се тако понашате пред страним представницима", закључио је Вучић.

Фото:Д.Миловановић

НЕ БРИНЕ МЕ ПРОТЕСТ, А АКО ПОКУШАЈУ ДА УЂУ БИЋЕ ИЗБАЧЕНИ

Председник Србије и СНС Александар Вучић поручио је да није ни мало забринут, нити да се плаши сутрашњег протеста опозиције испред Скупштине Србије и истакао да се дијалог води у парламенту и да неће испуњавати "тајкунске захтеве".

Вучић је новинарима у Обреновцу рекао да су лидери Савеза за Србију безброј пута говорили да неће да разговарају са њим, иако сада кажу да он неће да седне за сто, те поновио да је парламент место за дијалог и да му не пада на памет да прави партијско-партијске састанке.

"Шта ви хоћете? Нећете у парламент, а где хоћете? Да испуњавамо тајкунске захтеве да би Ђилас и Шолак били задовољнији, ту нема народних захтева. Нисмо ми фонтана жеља да испуњавамо захтеве, већ да разговарамо", рекао је Вучић.

Он је додао да неће сарадњу са онима који су опљачкали државу, али да странке у парламенту морају да разговарају.

Истакао је да ће наставити да долази на свој посао на Андрићев венац, без обзира шта опозиција најављује.

"Нисам ни најмање забринут, знам и Ђиласа и Јеремића и Обрадовића какве су кукавице", рекао је Вучић.

Упитан шта ће се догодити ако покушају насилно да уђу у Председништво, Вучић је рекао да ће у том случају бити избачени.

Вучић је рекао и да је замолио министра полиције Небојшу Стефановића да откаже скуп поводом Дана полиције, као и да се откажу неки други скупови који су били најављени у исто време, да "не би било да власт покушава да спречи опозицију" и да их се плаше.

"Највише волим када су близу Председништва, тад сам најсигурнији, знам да могу да их чувам као мало воде на длану", рекао је Вучић.

Фото:Д.Миловановић


ВУЧИЋ О СУСРЕТУ СА САЛВИНИЈЕМ, "НАЈМОЋНИЈИМ ПОЛИТИЧАРОМ ИТАЛИЈЕ"

Председник Србије Александар Вучић потврдио је да ће се идуће седмице састати са потпредседником владе Италије Матеом Салвинијем, којег сматра најмоћнијим политичаром Италије, који се, иначе, залаже за повлачење италијанског признања косовске независности.

Са Салвинијем ће, каже, разговарати о КиМ, као и о позиционирању у данашњој, промењеној Европи.

"Веома поштујем премијера Контеа и Луиђи ди Маја и председника Матарелу, који је изузетна личност у сваком погледу, али најмоћнији политичар Италије је Матео Салвини, који ће убедљивом разликом победити на изборима 26. маја за европски парламент", каже Вучић и додаје да је већ и из тога јасно колико је то значајан сусрет за Србију.

Вучић је, сицирајући анализирајући актуелне политичке и геостратешке односе у Европи, констатовао да се данас, након Брегзита, настоји да се наметне "велика тројка", коју чине Немачка, Француска и Холандија.

"Намерно су изузели Италију. Али, сада се ствара тај блок - Вишеградска група и уколико би Моравијецки успео да победи на септембарским изборима у Пољској то би било ојачано. Такође, уколико би Фицо и Пелегрини успели да победе на парламентарним изборима у Словачкој, Орбан ће свакако победити у Мађарској, док је у Чешкој по том питању ситуација под контрлом било са Земанове или Бабишевестране стране", навео је Вучић.

Додао је да та група сада покушава да направи неку врсту неформалне "контре" садашњој великој европској тројци.

"Дакле, Вишеградска група плус север Италије, односно Салвини, а видеће се позиција Аустрије у наредном периоду. Јер, та група 2027. ће укупно имати већи БДП него што ће имати велика евопска тројка или на истом нивоу и постаће нето контрибутори европског буџета и много тога ће да се мења у годинама пред нама", каже Вучић.

Нагласио је да ми морамо да "држимо и једне и друге, пошто смо сувише мали и слаби да би могли на такав начин да се коцкамо са судбином Србије".

И зато је разговор са Салвинијем веома важан, закључио је председник Србије.