КОРИСТЕЋИ већ опробани рецепт, поднет је захтев Министарству државне управе и локалне самоуправе да се у Регистар упише Странка слободе и правде Драгана Ђиласа тако што би се преименовала постојећа Зелена еколошка партија.

На тај начин, користећи рупе у закону, Ђиласова странка избегла је сакупљање 10.000 потписа грађана, колико је потребно за формирање нове политичке организације.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Питања за Владу: Моле за потписану слику Ане Брнабић

- Закон о политичким странкама не садржи одредбе којима би се ограничавала промена било којег податка који се уписује у Регистар, па тако не садржи ни одредбе о забрани промене назива странке. То би једино било онемогућено уколико би нови назив изазивао забуну у јавности, повређивао морална осећања грађана, асоцирао на политичку странку чије је деловање забрањено законом - речено је "Новостима" у Министарству државне управе.

Такође, наводе и да је у спровођењу прописа којима се уређује политичко организовање, неопходно водити рачуна и о Уставом загарантованој слободи удруживања.

Оснивање политичке странке, а користећи постојеће, постало је популарно, па је на исти начин прошле године Вук Јеремић добио партију, и то преузимајући Народни покрет Србије Мирослава Алексића, из Трстеника. И председник Општине Нови Београд Александар Шапић прикључио је своје удружење грађана Покрету уједињених локалних самоуправа, а онда га преузео и променио име у СПАС. Када је пре неколико година Борис Тадић изашао из ДС, ујединио се са странком Зелени Србије, па се врло брзо раздвојио и само регистровао ново име свог СДС.

Од партија, које су међу последњима формиране, процедуру су потпуно поштовали и прикупљали потписе грађана Покрет обнове Краљевине Србије и "Здрава Србија" Милана Стаматовића.

Иначе, овера сваког потписа кошта 360 динара, па за 10.000 потписа треба 3,6 милиона динара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Харадинај: Нема више говора о таксама и границама

СТИЖУ СТРОЖЕ ОДРЕДБЕ

НОВИ закон о странкама, који ће прецизније уредити оснивање политичких партија, требало би да се нађе пред посланицима до краја године. Јавна расправа о нацрту биће одржана почетком маја. Прецизнији прописи предвиђаће да се за оснивање нове политичке организација мора сакупити 10.000 потписа грађана и да више неће бити могуће њихово формирање преузимањем постојеће.