Немачки медиј скенира Вучића и Србију...

Тањуг

29. 04. 2019. у 22:28

Немачки медиј скенира Вучића и Србију...

Фото: Тањуг

Немачки Франкфуртер Алгемајне Цајтунг (ФАЗ) оценио је, у опширној анализи ситуације у Србији, да се председник Александар Вучић суочава са "растућом и оправданом" критиком ЕУ по питању стања демократије и правне државе
Немачки Франкфуртер Алгемајне Цајтунг (ФАЗ) оценио је, у опширној анализи ситуације у Србији, да се председник Александар Вучић суочава са "растућом и оправданом" критиком ЕУ по питању стања демократије и правне државе, док су, истиче лист, његови економско-политчки успеси неспорни.

Државне финансије су солидне, стање јавног дуга опада, као и незапосленост, што је, примећује аутор текста, Михаел Мартенс, видљиво и у Београду, где пуни ресторани и кафићи показује да средњој класи иде боље.

Србија је, наводи се у тексту, атрактивна за инвеститоре и Вучић ће, поред оних који већ послују у Србији, да наговара и друге да дођу, а његов највећи потез био би, каже ФАЗ, долазак Фолксвагена.

Председник Вучић у разговору за ФАЗистакао је предности због којих би немачцки произвођач аутомобила требало да се одлучи за његову земљу и додао да се нада да је она и даље у игри за ту инвестицију иако, како каже, постоји велики политички притисак на поједине актере.

Гласине које круже Београдом, како наводи лист, да бивши немачки канцелар Герхард Шредер, кога Вучић означава као свог пријатеља, заговара Турску као локацију за нову инвестицију Фолксвагена вредну више милијарди, председник Србије коментарише кратко:

"То је његово право".

"Чуо сам и за неке сасвим друге, који промовишу неке друге локације. Али, ми се боримо чисто и на јасан начин за наше интересе", рекао је Вучић.

Србија, истиче, поштује своје конкуренте, у које, како се додаје, поред Турске спада и Бугарска.

"Али, ми можемо да понудимо више од онога што они нуде. Спремни смо да понудимо двоструко више субвенције и подстицаје него Бугарска. Имамо добро образовану радну снагу, директно на граници са ЕУ. Пре три године смо увели систем дуалног образовања по немачком моделу", рекао је он.

Ако би Фолксваген изабрао Србију за своју локацију, Немацима би се, додаје, бесплатно дало грађевинско земљиште и урадили сви инфраструктурни радови који се тичу гаса, струје, путева...

"Српска држава биће партнер Фолксвагену 24 сата на располагању", поручио је он.

Председник Вучић указује да ће то бити тешка борба, с обзиром на то да Србије, попут Бугарске, на пример, није чланица Европске уније.

Међутим, и без припадности "бриселском клубу" Србија је успешна у привлачењу страних предузећа, нарочито немачких.

"Бош размишља о изградњи треће фабрике за кућне апартате овде. За неколико недеља ће произвођач компонената за аутомобиле ЗФ отворити фабрику са 1.000 запослених. На томе нам је честитала Ангела Меркел", рекао је Вучић.

Немачки лист преноси и изјаву председника Привредне коморе Србије Марка Чадежа да би Фолксваген ако се одлучи за Србију дошао у земљу у којој многи његови партнери и добављачи годинама добро послују.

"Најбољи аргументи због којих Србија сада најпожељнија земља за инвестиције у Југоисточној Европи, налази се код оних који су већ инвестирали овде", каже он подсећајући на "Бош", "Континентал" и многе друге немачке светске бреднове.

Он додаје да Србија, пошто не припада ЕУ, стално мора да се доказује пред новим, али и постојећим инвеститорима, те примећује да је можда управо то и разлог за инвестициони бум и добар пласман Србије на различитим бизнис листама.

Србија није чланица ЕУ, напомиње ФАЗ и додаје да, без обзира на општу невољност по питању проширења, стање правне државе, медијских слобода и други индикатори не чине вероватним скори успех приступних преговора Србије, који су отворени 2014. године.

То је иначе тема првог дела текста немачког листа, објављеног јуче, уочи самита у Берлину, који је све само не ласкав, за разлику од анализе Вучићевих економско-политичких резултата.

Србија, рекао је Вучић за ФАЗ, жели компромис у решавању косовског питања, и, за разлику од Приштине, Београд је у потпуности испунио све обавезе предвиђене Бриселским споразумом.

Вучић је рекао да је Приштина, уместо да испуни своје обавезе, увела таксе на робу из централне Србије од сто одсто, што, како истиче, није усмерено само против Србије, већ и против српског становништва на Косову.

Подсетио је и да је осим тога, Приштина основала тзв. војску Косова "што чак није у складу ни са њиховим властитим уставом".

"Уз то, влада у Приштини је усвојила и нову преговарачку платформу, која унапред руши све изгледе на успешне разговоре. Сада смо у ћорсокаку, не знам како ћемо одатле поново да изађемо", оценио је Вучић.

Упитан да ли би Вучић пристао на признање косовске независности под претпоставком да Приштина формира Заједницу српских општина и енклава, као што је то договорено у Бриселу и да повуче одлуку о наметању такси, председник Србије одговара да је "то веома тешко питање".

"Ако би се са тиме сложио, могао бих сутра да будем ухапшен, уз образложење да кршим Устав Србије", рекао је Вучић и додао да не може да каже која би била позиција Србије у преговарачком процесу.

Оно што, како је рекао, може да каже јесте:

"Ако повуку царине, онда поново можемо да разговарамо једни са другима. Без предуслова, о свим темама. Али Србија ће наравно имати своје црвене линије".

На констатацију да Србију у њеном ставу подржава Русија и питање да ли на основу разговора са Владимиром Путином стиче утисак да је решење српско-косовског сукоба у интересу Русије, Вучић истиче да "званична позиција Русије гласи да они подржавају територијални интегритет Србије".

"То је све што о томе могу да кажем", рекао је председник Србије.

О томе да ли је "европска перспектива", с обзиром на стање у ЕУ и с обзиром на отпор против проширења и даље реална, те да ли на тим основама може да се води политика, Вучић каже да за разлику од неких других земаља у региону, укључујући Албанију, Северну Македонију или Босну, које се жале на понашање ЕУ према њима, ми са тим немамо већих проблема.

Иако ЕУ, како наводи, није посебно популарна у Србији, ипак прикључење остаје његов најважнији циљ.

"Иначе, ми не бисмо били најсиромашнија чланица ЕУ. Имамо веће просечне плате и пензије од Бугарске и привлачимо знатно већи број инвеститора. Економски изгледи Србије су изврсни, што потврђују и Међународни монетарни фонд и Светска банка", истиче председник Вучић.

О европској перспективи Србије, Вучић истиче да је то једина рационална политика која може да се понуди народу.

"То говорим Вашингтону, исто као и Москви", навео је Вучић, указујући да је управо Косово разлог зашто ЕУ није тако популарна у Србији.

"Срби виде ЕУ као институцију која врши притисак на Србију због Косова", рекао је Вучић.

У, иначе, веома опширном тексту ФАЗ тврди да Вучић већ годинама енергично одбацује тврдње да су медији попут "Информера" или "Пинка" под његовом или контролом његових људи, а председник Србије истиче да ти медији имају властито мишљење које поштује.

С тим у вези, о писању "Информера" Вучић каже да му је главни уредник тог листа

Драган Ј. Вучићевић већ 25 година лични пријатељ, али и да је отворено проруски настројен.

"То је његов став. Он ме подржава, али не подржава моју странку, коју често критикује", наводи Вучић.

Говореци о северу КиМ, убиству Оливера Ивановића и стању на северу КиМ, председник Србије истиче да не може да каже да на северу, на југу или било где другде на Косову не постоји бесправно стање.

Упркос констатацији да Вучић прелази преко неких питања о КиМ, као и да му се не допада ни питање о његовим могућностима да утиче на север Косова, које се између осталог у међувремену, наводи ФАЗ, јасно поставља у Берлину, председник Србије запитао је:. "Зашто одређени људи стално инсистирају на томе да је на Косову увек реч само о северу? Као да на југу живе само свеци, иако се тамо налази колевка мафије, и тамо су активне организације трговаца дроге. Али, увек се ради о северу. Зашто? Зато што је север Косова једина препрека косовским Албанцима на путу ка пуној независности".

Вучић је истакао и да многе западне земље покушавају да купе сваку особу понаособ на северу.

"Једном налажу да оснује невладину организацију против мене, а другима се финансира медијски рад против мене. Зато што тим људима тамо треба новац, они то прихватају. Али они имају и савест, и зато ја добијам изборе. Људи гласају онако како сматрају да треба", истакао је.

Као многи медији ових дана и ФАЗ је у ову причу увео председиковог брата Андреја, упитан да ли су клевете оно што му се приписује, Вучић каже да је то увреда и истиче:

"Ако ви знате шта је мој брат учинио, а што је погрешно или нелегално, молим Вас да ми то кажете. Све друго су страшне лажи, које се користе, јер не може да се пронађе ништа против мене, и уместо тога се покушава да се криминализује моја породица".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (60)

Rade

29.04.2019. 22:52

Srbija želi da bude članica EU ali ako EU bude mnogo otezala onda Srbija može da uđe u EEU.

fab fan lala

29.04.2019. 22:53

A da skeniraju malo odnos Brisela prema Srbiji,imali bi sta skenirati...lazi i prevare.

Daliborka

29.04.2019. 22:54

Srbija svakim danom sve više napreduje, a EU bih mogla da učini više kako bi se urazumela Priština a ne da nam pričaju o demokratiji u kojoj je sve kako oni hoće.

Sima

29.04.2019. 22:58

Svi napadaju Vučića kako ima ogroman uticaj na uredjivačku politiku Informera i Pinka, sa čime se lično ne slažem. Sama naslovnica NIN-a, Danasa kao i televizijski program N1 na najgori način vredjaju ne samo predsednika, već i njegovu porodicu, ali pozivaju i na njegovu smrt.

taca

29.04.2019. 23:03

Srbija napreduje sve više u svakom pogledu, potrebno je da EU više učini kako bih se dijalog nastavio.

Ivana

29.04.2019. 23:04

Sa jednim delom teksta bi se slozila a sa drugim ne. Mislim da demokratija u Srbiji i te kako postoji. Predsednikovi uspesi su evidentni, tu se slazem.

monika

29.04.2019. 23:07

Predsednik Srbije radi svoj posao odgovorno.Bori se prvenstveno da Srbija sacuva mir,a zatim da privuce sto vise investitora.Nadam se da ce Nemacka Kompanija FolksWagen odluciti da ulozi svoje investicije u Srbiju.

Ilija

29.04.2019. 23:47

Jasno je svima šta Evropa želi od nas, da propadnemo što više. Ali konačno imamo predsednika i vladu koji su spremni da se bore za naše interese.

BlackMeri

29.04.2019. 23:47

Ima nade za dolazak Folsvagena a Vučić se bori na svojstven način da privuče giganta.

Bluberi

29.04.2019. 23:50

Pozicija Srbije u ovom trenutku u svim oblastima je i više nego dobra a teži se daljem napretku i prosperitetu što ćemo sigurno i videti u skoroj budućnosti zahvaljujući Vučiću.

Nikola

29.04.2019. 23:55

Politika koju vodi predsednik Vučić vodi Srbiju ka miru stabilnosti napretku i prosperitetu.

Maja

29.04.2019. 23:57

Nikada Srbija neće posustati u borbi za dobrobit građana,otvaranju radnih mesta i dovođenju investitora .

DONALD

30.04.2019. 00:21

Why Serbian government "negotiates" about something that is not negotiable: KOSOVO WAS, IS, AND WILL ALWAYS BE PART OF SERBIA!!!! If need to be, Serbs should retake it by force, the same way it was taken from them by Albanian mafia, assisted by corrupt western "allies"

vladimir

30.04.2019. 00:27

Šta vi znate o demokratiji!? Vrhunac vam je bio TRIDESETIH godina prošlog veka, da li ste to UBEDJENJE zaboravili? O kojim vi slobodama pričate, da li su agresije i porobljavanja drugih država, ratovi, stradanja, i zločine koje ste ČINILI ....? Sram vas bilo, i tek će da platite za to! Ne verujete ....? Verovaće te, budite sigurni!

Marija

30.04.2019. 00:43

Predsednik uziva narodnu podrsku vecinske Srbije jer je drzavu spasao sigurne propasti a narod visedecenijske bede!

mala

30.04.2019. 07:41

Nas predsednik se trudi da ocuva mir i stabilnost u regionu i da pri tom ne odustane od KiM-a.

Nada

30.04.2019. 07:44

Predsednik Vucic je jedini iskreni borac za bolju buducnost Srbije i svih njenih gradjana!

Veljko M

30.04.2019. 07:52

Kada je u pitanju demogratija,ona je veća u Srbiji nego u većini država koje su članice EU.

Lazar

30.04.2019. 07:58

Predsednik se zalaze za bolji i kvalitetniji zivot u Srbiji kroz ekonomske reforme.

Maki

30.04.2019. 08:11

Samo neka analiziraju, imaju i sta. Srbija je na sigurnom putu u bolju buducnost.

Hana

30.04.2019. 08:15

Aleksandar Vučić je veliki čovek, veliki državnik kome su interesi Srbije na prvom mestu. Veoma je cenjen kao državnilk među svojim kolegama. Zahvaljujući njemu Srbija je postala cenjena i poštovana u svetu!

Goca

30.04.2019. 08:26

Srbija je postala mesto primamljivo za nove investicije zahvaljujući zalaganju predsednika Vučića.

Miki

30.04.2019. 08:26

Bitno je da njemu njegov narod veruje, i da se oseca bolji zivot u Srbiji, a koga briga ko sta pise...

Gorčilo

30.04.2019. 08:35

Predsednik Vučić se svim silama bori za interese Srbije uz podršku većinakog naroda!!!

aca

30.04.2019. 09:04

Srbija je stabilna zemlja i mnogo je napredovala sto nam iz dana u dan pokazuju mnogo jace i vece drzave od nas,cene nas i postuju u celom svetu.

Zare

30.04.2019. 09:16

Imajuci u vidu da smo mala i zemlja u razvoju, nama je potreban jedan pravi saveznik a to je Nemacka.