Дојче веле: Осетан замор уочи сутрашњег самита

Танјуг

недеља, 28. 04. 2019. у 16:06

Дојче веле: Осетан замор уочи сутрашњег самита

Фото Танјуг

Пре пет година се покретањем Берлинског процеса чинило да је западни Балкан један од приоритета ЕУ, али времена су се променила и уочи сутрашњег самита у Берлину осећа се замор
Пре пет година се покретањем Берлинског процеса чинило да је западни Балкан један од приоритета ЕУ, али времена су се променила и уочи сутрашњег самита у Берлину осећа се замор, наводи Дојче веле.

За Тонина Пицулу, бившег хрватског министра спољних послова, који је сада посланик Социјалдемократске партије Хрватске (СДП) у Европском парламенту, Берлински процес је од почетка деловао као нека врста Плана Б за земље западног Балкана.

"Већ тада се могло наслутити да ће приступање западног Балкана као последње велике целине у Европску унију бити одложено за дуже време, па је Берлински процес био алтернатива која је требало да помогне вишем степену унутрашње уређености тих земаља и квалитетнијих међусобних односа", каже Пицула за Дојче веле.

Он наводи да је већ пре пет година појам "проширење" био контаминиран и у земљама ЕУ је било мало оних који су тако нешто подржавали.

"Ни тада, а тако је и данас, проширење готово нигде није део изборног програма релевантних политицких партија унутар ЕУ", наглашава Пицула.

То је, међутим врло кратковидно, уверен је овај европски посланик, јер "Европска унија је још увек отворен пројект" који не може да буде употпуњен као пројекат мира и просперитета за све док "западни Балкан као један од кључних региона за функционисање ЕУ и мира на континенту остаје изван тога".

Словеначки посланик у Европском парламенту у фракцији Зелених и известилац ЕП за Косово Игор Шолтес за Дојче веле каже да је од поцетка перспектива примања земаља западног Балкана у чланство била замишљена као партнерски однос две стране.

Према његовим речима, главни знак за узвубну би требало да буде то што млади на западном Балкану све учесталије напуштају своје земље у потрази за бољим животом.

"Они напуштају те земље, своју будућност траже изван регона - и то би морао да буде велики знак за узбуну. Одлазак младих, образованих људи представља велику опасност за будућност тих земаља", сматра Шолтес.

Према његовим речима, Унија је тренутно "суочена са изазовом национализма и популизма" и углавном је тренутно забављена сама са собом.

Једна од последица је и да се онда на подручје западног Балкана, на којем ЕУ оставља празан простор, долазе други актери светске политике, попут Русије, Кине или Турске, каже Андреј Ковачев, бугарски заменик председника Демохршћанске фракције у Европском парламенту.

"И тај утицај других актера је врло забрињавајућ. То је управо и био један од разлога због чега је Бугарска, за време председавања ЕУ, питање европске интеграције ставила у центар пажње", каже Ковачев.

Он додаје и да Европска унија мора што више својих програма већ сада да отвори за земље западног Балкана и као један од примера наводи програм за образовање младих Ерасмус.

"Ми морамо људима јасно да покажемо, да ЕУ за њих пуно остварује, а не на пример Русија. Штета је да су у Србији људи уверени да њих Русија јако помаже, мада бројке показују нешто сасвим друго, да европске порезне платише инвестирају у Србију", сматра Ковачев.


Коментари (6)

Никола У.

28.04.2019. 16:24

Тај Пицо се прави луд! Ево како може да разуме: нек Хрватска да БиХ-у само Конавле, а ми сви ћемо да је подржимо на исправном путу! Не свиђа ти се? Зато ни Србија не да своје Косово и Метохију.

Limunko

28.04.2019. 18:05

"Europske porezne platiše" ne "investiraju" u Srbiju više od Rusije, jednako kao što ni Rusija ne investira. Platiše u ratama vraćaju ono što su oteli, porušili, bombardovali... Deset puta bržim tempom da "investiraju", trebalo bi vek da prođe da vrate ono što su ovoj zemlji uzeli. Nažalost, Srbija bira između više loših opcija i ne vidim da je utopistička EU dostižna. Dosadili su više i Bogu i narodu. Da me se pita, batalio bih to odavno. Kad im njuške vidim, jeza me uhvati.

Zapadni Balkan

28.04.2019. 18:11

ne naseljavaju divljaci kao što bi Evropejska viša rasa htela da pokaže. Sve ste vi to nama zakuvali da biste nas opljačkali. Pa nam posle mrvice poklanjate...vratiće vam se, polako..ničija nije gorela do zore..

Miki-Zg

28.04.2019. 19:05

Eu je američki projekt bio ,a sada je uništenje toga ( Banon ) .Svi ovi zastupnici još ovih 25 dana su u pravu .Z. Balkan je za popunu radno -obrazovnih kadrova -usisivač ,i ništa više za Eu .Lamentiranje o Kini ,Turskoj ,Rusiji ,je suvišno ,pase .

dajte

28.04.2019. 19:17

vama je stalo do eu a ne eu do vas i samo kukate bleite i nista drugo nece oni vas veruj sao se vi nadajte

mama

29.04.2019. 10:40

Licemerno!Kao Slovenija i Hrvatska su imali resena sva poglavlja?Gade mi se ali zaista.