ЖИВА стока из Србије на Косово ће моћи без таксе. Приштинска влада одлучила је у петак да укине намете на робу живих животиња. Одлуком је дозвољен увоз без плаћања било какве царинске дажбине робе која се води под шест тарифа. Она ће без намета стизати из свих делова света, па и из Србије. Нова правила важе од првог дана маја. Намет од 100 одсто, уведен крајем новембра прошле године, важи и даље за све остале артикле из Србије.

Власт у Приштини признала је у петак да су морали да ускладе фискалну политику са стварним потребама.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Увећане таксе Србији и БиХ повећале цене на КиМ

- Косову је, према анализи, потребан увоз животиња и фискалне реформе иду у том правцу - рекао је Бедри Хамза, министар финансија у приштинским институцијама.

Таксе падају најпре за коње, магарце и мазге. Ослобођена је жива стока, живе свиње, живе овце и козе, и остале живе животиње.


После увођења таксе од чак 100 одсто потпуно је порекинут пласман робе из централне Србије. Грубе процене говоре да српска привреда због тога трпи штету од скоро милион евра дневно. Закључно са фебруаром, блокада нас је коштала скоро 100 милиона евра и то само на основу нереализованих испорука.

Пре увођења баријера, од укупног увоза Косова из земаља ЦЕФТА, Србија је учествовала са 60 одсто. Када су испоруке из централног дела земље заустављене, дошло је до драстичне промене учешће на тржишту. Порастао је извоз из Албаније за 60 одсто, из Македоније за 40 одсто, Словеније за 123, а из Грчке 114 одсто. Процене екомиста су да, уколико намети остану током читаве године, умањиле би бруто домаћи производ Србије за око 0,7 одсто.

ШТАМПА СТИГЛА

ГРАЂАНИ Косова, пре свега северног дела, пре два дана су дочекали на киосцима и српску штампу. Оптерећење од 100 одсто важи за новине и даље, али је у договору издавача и дистрибутера нађен начин да се оно не осети у крајњој цени производа.