СРБИЈА и даље може да рачуна на искрену подршку Кине у одбрани територијалног интегритета, долазак нових инвестиција, али и на сарадњу у набавци војне опреме и наоружања.

Ово су три кључне тачке сусрета у четвртак у четири ока српског председника Александра Вучића са шефом кинеске државе Си Ђинпингом и вишечасовних разговора са његовим најближим сарадницима. Вучић се са Сијем састао у Пекингу, где учествује на форуму "Појас и пут", а након сусрета, у присуству двојице председника, потписано је више споразума којима ће кинеска улагања у Србију, са досадашњим пројектима, достићи укупно 7,5 милијарди евра.

Вучић, којег је Си примио у Великом дому народа у Пекингу, поручио је да је презадовољан састанком, да у Србију доноси добре вести, и да је са кинеским председником водио искрен и пријатељски разговор:

- Председник Кине дао је зелено светло за војнотехничку сарадњу са Србијом. Већ набављамо две беспилотне летелице, тражили смо од Кинеза трансверну технологију и "ноу хау" за нашу беспилотну летелицу "Пегаз", а размишљамо и о кинеским ракетама средњег домета "земља-ваздух", које су изванредне. Реч је о три батерије за заштиту нашег неба. Србија је данас значајно снажнија него пре 20 година, а за пет и 10 очекујте много већу снагу наше земље.

Како незванично сазнајемо, заинтересовани смо за набавку дронова нове генерације "винг лунг" који могу да буду наоружани. Такође, показали смо жељу да купимо и ПВО систем средњег домета FK-300 за заштиту јединица на копну од напада из ваздуха, познати као "кинески С-300". Способан је да са чак 12 ракета истовремено гађа шест циљева на висини од 30 километара.


Прочитајте још - ВУЧИЋ СЕ САСТАО СА ПРЕДСЕДНИКОМ КИНЕ: У фокусу економска сарадња и Космет; Си: Србија има важну улогу


Председник Си пренео је Вучићу да је мало земаља у свету које, попут Србије, отворено говоре и прихватају пријатељство са Кином. Он је рекао и да је Србија важна земља у изградњи иницијативе "Појас и пут" и подвукао да се став Пекинга по питању КиМ не мења:

Александар Вучић и Си Ђинпинг

- Кина има веома чврст став о Косову, јер поштује Србију која независно доноси своје одлуке и што је држава у правом смислу те речи. То разумевање и подршку Кина нам је пружила када је реч о покушају Приштине да постане чланица Интерпола, Унеска и других међународних организација, и на њу можемо да рачунамо и убудуће - рекао је Вучић који је Сију још једном пренео да ће Пекинг увек имати подршку Србије када је реч о Тајвану и другим областима.

Вучић је открио и да му је Си рекао да никада неће заборавити посету Србији и смедеревској "Железари", као и да је, иако није било планирано, на инсистирање кинеске стране, потписан споразум са Ексим банком о финансирању пруге Нови Сад - Суботица. Потписан је и уговор о финансирању изградње ауто-пута Прељина - Пожега на Коридору 11, а парафиран је и Споразум о привредно--техничкој сарадњи између влада Србије и Кине, који омогућава бесповратну помоћ Кине за заједничке пројекте.

Прочитајте још - ВУЧИЋ О САРАДЊИ СА КИНОМ: Тражићемо најмодерније наоружање за нашу војску; Си би ускоро требало да посети Србију

Први човек Србије обратио се и делегатима Комунистичке партије на панелу "Повезивање међу људима":

- Србији је важно да сарађује са Кином, јер је то велика сила, која за разлику од других, не врши притисак, већ и малим земљама прилази увек с поштовањем. Ако Пекинг настави и задржи тај приступ према малим нацијама и земљама, став поштовања и међусобног уважавања, то је нешто што читав свет жели да види и стећи ће нове пријатеље и људе који ће подржавати кинеске идеје.

Иначе, председник Си прихватио је Вучићев позив да поново посети Србију:

- Дао је налог свом министру спољних послова да пронађе време у његовом густом распореду. Кроз осмех ми је говорио да зна колико ми је то важно, да види моју вољу да га дочекам још једном. То би била круна мог посла и каријере, да председника Сија доведемо други пут у Србију, јер би то много тога донело нашој земљи.

ПЕКИНШКА ПАТКА СА ВАНГОМ

КИНЕСКИ домаћини приредили су у част Вучића свечани ручак, на којем је служен специјалитет пекиншка патка. Банкет је је приредио Ванг Хунинг, члан Сталног комитета Политбироа ЦК КП Кине, са којим је Вучић имао и билатерални састанак. Са Вангом, који слови за идеолога модерне Кине и један је од водећих умова те земље, разговарао је о бројним темама, између осталог и о томе како да Србија чува своју независност и развија економију.


МЕДИЈИ О САСТАНКУ

ВОДЕЋИ кинески медији посветили су у четвртак значајну пажњу сусрету Вучића и Сија. Агенција Синхуа пренела је да је Си рекао да од успостављања стратешког партнерства Кине и Србије 2016, билатерална сарадња у различитим областима полако напредује, као и да је појачано узајамно политичко поверење, а да су обе стране чврсто подржавале суштинске интересе оне друге. Вест Синхуе пренели су бројни кинески медији, као што су "Чајна дејли", "Глобал тајмс", "Пипл".


ЗАГРЉАЈ ПРИЈАТЕЉА

ВУЧИЋ је новинарима после састанка са Сијем рекао да је Србија добила изузетно добар третман за малу земљу каква јесте:

- Код Кинеза постоји правило да нема грљења и љубљења, ја то и не радим често. Председник Си је више пута извео некакав полузагрљај, што изузетно ретко ради, а то значи да поштују Србију и ја сам због тога веома срећан и поносан.