Веома је важно да се Русија, Кина и још неке земље које нису признале једнострано проглашену независност Косова директније укључе у процес решавања косовског проблема, јер без тога не може бити избалансираног и праведног решења, сматра некадашњи министар спољних послова Живадин Јовановић.


Он је за Тв Пинк рекао да се током посете председника Србије Кини може очекивати да Русија и Кина реафирмишу своју принципијелну подршку Србији, односно њеном територијалном суверенитету и интегритету и мирном политичком решавању питања Косова и Метохије, а у складу са принципима међународних односа- у оквиру Резолуције 12 44.

Јовановић сматра да брислески формат преговора има озбиљан недостатак и да се он огледа у томе што се одвија у оквиру геополитике Запада, те нема инволвирања свих фактора који су били укључени у доношење резолуције 12 44 .

"Не само то, губи се и напор Западних земаља да се Русија и Кина излолују из тог процеса и то је било у основи одлуке да се преговарачки процес из УН пребаци на Брисел да би се омогућило учешће Русије и Кине", истиче Јовановић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЖИВАДИН ЈОВАНОВИЋ ЗА „НОВОСТИ“: Суверенитет Србије на КиМ потврдили и НАТО и ЕУ!

Он сматра да свако решење које је изван глобалних кретања и дубоких промена у свету не може бити уравнотежено и правдено решење.

"Зато је веома значајно да се Русија, Кина и још неке земље које нису признале једнострано отцепљења Косова директније укључе у процес решавања проблема. Без њиховог директног укључивања бојим се да не може бити избалансираног, правденог и одрживог решења", рекао је Јовановић.


Живадин Јовановић, фото Н.Скендерија


Он сусрет у Берлину види више као покушај да се откочи застој у контактима и дијалогу између Београда и Приштине, а не као не као покушај доласка до решења.

"Чује се да они желе да се дође до правно обавезућег документа пре октобра, а Влада Србије оцењује да то није реално. Мислим да је тај став владе објективан и основан", рекао је Јовановић.

Последњих месеци приметно је, каже, "даље и дубље укопавање Приштине у потпуно неприхватљиве позиције".

"Приштина није спремна на дијалог, већ иде методом ултиматума. Такође, проблем је и то што Србија сматра да питање статуса још увек отворено и није решено, а Рамуш Харадинај и неки његови покровитељи сматрају да је то решено и да је све што је потребно још неки формални потпис", истиче Јовановић.