У СКУПШТИНИ Србије чак 21 парламентарац није члан ниједног посланичког клуба. То значи да је скоро сваки десети члан законодавног дома без тима, и то због непрекидног цепања и осипања опозиционих партија. Ово је највећи број "соло играча" у парламенту од обнављања вишестраначја деведесетих година.

Последњи у низу, без клуба је у уторак остао покрет Двери. Због несугласица са странком и председником Бошком Обрадовићем, чланови парламентарног тима више нису Срђан Ного и Зоран Радојичић. Раније је упражњена столица професора Миладина Шеварлића, који се није сложио са бојкотом парламента, па је избачен из тима Двери. Тако су са седам посланика спали на четири, а за клуб их је потребно најмање пет.

Ного је у уторак поручио да су Радојичић и он одлучили да изађу из парламентарне групе и да ће наставити да представљају политику за коју су изабрани:

- Нисмо до сада излазили, јер је опозиција бојкотовала парламент. Они ће се у мају вратити у клупе, а покривалица за повратак опозиције ће бити седница о Косову.

Прочитајте још - Против бојкота парламента Србије све више посланика

Председик Двери Бошко Обрадовић истакао је да се тренутно не бави формирањем новог посланичког клуба у Скупштини, али да то није искључено:

- Ного и Радојичић су одавно кренули својим путем, тако да је овим њиховим преласком у самосталне посланике то само формализовано - истакао је Обрадовић.

Он је додао да ће 4. маја бити формирана слободна зона у Београду где ће заседати паралелни парламент на отвореном.

Иначе, међу "соло играчима" су сада сви парламентарци који су на изборима посланичка места освојили у "дресу" Двери. Ту је и председница Доста је било Бранка Стаменковић, као и бивши лидер Саша Радуловић. Ова партија имала је после избора 16 мандата, али су се распали. Неки су ушли у нове клубове, а део је остао међу самосталним посланицима. "Соло" наступа и први човек Нове странке Зоран Живковић. Клуб у којем је био сада води Мариника Тепић, посланица које је у парламент ушла на листи ЛСВ, а сада је постала потпредседница Странке слободе и правде, новоформиране партије Драгана Ђиласа.


ВИШЕ МИНУТА

ПОСЛАНИЦИ који су у парламентарним тимовима имају боље услове за рад од "самосталаца". Клубови имају право на већу минутажу, али и канцеларију само за групу коју представљају.