Потврду о кандидатима Српске листе „коче“ чланови ЦИК-а из „Самоопредељења“

Д.З./Танјуг

23. 04. 2019. у 12:48

 Потврду о кандидатима Српске листе „коче“ чланови ЦИК-а из „Самоопредељења“
Како је у изјави “Новостима” појаснио српски члан ЦИК-а Стеван Веселиновић, у случају да и сутра изостану гласови чланова Самоопредељења, који су најавили да ће остати уздржани, Централна изборна комисија неће моћи да потврди кандидате

ПРИШТИНА - Централна изборна комисија Косова одложила је гласање о потврђивању кандидата Српске листе за ванредне председничке изборе у четири општине на северу Косова и Метохије расписане за 19. мај. Седница на којој ће се гласати о кандидатима поменуте листе по речима Стевана Веселинвића српског члана ЦИК-а, одложена је за данас јер су чланови комисије из покрета Самоопредељење одбили на данашњој седници да гласају за кандидате Српске листе.

Како је у изјави “Новостима” појаснио Веселиновић, у случају да и сутра изостану гласови чланова Самоопредељења, који су најавили да ће остати уздржани, Централна изборна комисија неће моћи да потврди кандидате Српске листе, јер је за њихову сертификовање потребно осам гласова комисије, која тренутно броји девет чланова.

- У том случају предстоји жалба Изборном панелу за жалбе и поставке, а потом, уколико се и ту не реши питање предстоји жалба Врховом па Уставном суду Косова - истиче Веселиновић за наш лист и појашњава да Српска листа не може предложити ни друге кандидате.

Иначе, Централна изборна комисија је на данашњој седници претходно прихватила и потврдила кандидате Демократске партије Косова и покрета Самоопредељење. Иако је Канцеларија за регистрацију странака и политичких кандидата препоручила верификовање кандидата Српске листе, ту одлуку оспоравају два члана ЦИК-а из покрета Самооредељење који истичу да кандидатима Српске листе који су претходно поднели оставке на местима председника у четири северне општине, треба да се бави Уставни суд. Истовремено, члан ЦИК-а из покрета „Самоопредељење" Аднан Рустеми, затражио је да се Српска листа дистанцира од како је рекао утицаја председника Србије Александра Вучића. Иначе, председница ЦИК Ваљдете Дака одложила је изјашњавање за среду ујутру ради додатних консултација.

Претходно су по сазнањима “Новости” чланови ЦИК-а верификовали кандидатуре представника Демократске партије Косова Хашима Тачија и покрета „Саморедељење“ који су пријавили учешће у општнама на северу Космета али су два члана ЦИК-а из поменутог покрета одбила да гласају за кандидате Српске листе због чега је уследила пауза на неодређено време у раду ЦИК-а.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Srpska lista traži da se tabla „Republike Kosovo“ ukloni

И док чланови ЦИК-а из Самоопредељења сматрају да кандидати за председнике општина у четири општине севера КиМ не могу да буду они који су пре пет месеци поднели оставке, члан ЦИК из Српске листе, Стеван Веселиновић, је на седници указао да је ова листа поднела захтев у складу са законима.Иначе, да би се прихватиле кандидатуре свих кандидата потреби су глсови осам од девет чланова ЦИК-а.

ЂУРИЋ: СРБИМА СЕ БРАНИ ДА ИДУ НА ИЗБОРЕ ЗАТО ШТО СУ СРБИ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да најава ускраћивања права на кандидовање српским кандидатима на локалним изборима у општинама на северу покрајине представља најгрубље угрожавање основних људских и политичких права Срба.

"Идеја да се некоме наметну услови везано за политичке ставове и националну припадност и да се неко искључује са избора суштински због националне припадности је, не само у супротности са свим тековинама савремене Европе и цивилизације 21. века, него представља повратак у време најмрачније владавине балистичког покрета, Велике Албаније и владавине Енвера Хоџе", рекао је Ђурић.

То, према његовим речима, није примерено, нити може да води нормалности у односима и очувању мира и стабилности.

"Оваква најва и настојање су нешто што грубо поткопава и онако крхку политичку и безбедносну ситуацију на КиМ и моја порука је да нико не би требало да се игра са основним људским и политичким правима Срба на КиМ", упозорио је Ðурић.

Он је изразио незадовољсво и запрепашћеност због тога што је неко у Србији нашао за сходно да покрет Самоопредељење, чији су чланови одговорни за покушај да се Србима забрани учешће на изборима само зато што су Срби, назове принципијелним.

"Јутрос је Драган Ђилас покрет Самоопредељење назвао принципијелним и бескомпромисним у борби за своју политику. То на најбољи могућ начин показује однос Драгана Ђиласа према КиМ и ја бих му само поставио питање какви су то његови принципијелни пријатељи који забрањују Србима са КиМ да се кандидују на изборима. Нама очигледно никакви непријатељи са стране нису потребни јер имамо довољно генија код куће који ће се наћи да раде овакве ствари", закључио је Ђурић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)