У ДЕЛУ опозиције, чији посланици већ више од два месеца бојкотују рад Скупштине Србије, све се гласније чују поруке о повратку у клупе законодавног дома. Међу представницима Савеза за Србију и у осталим партијама које не учествују у полемикама има и оних који сматрају да борба против власти треба да се настави на заседањима, како би се глас опозиционара боље чуо.

Потпредседница Скупштине Гордана Чомић, из ДС, написала је на "Твитеру" да се до остварења захтева у вези са радом РЕМ, РТС и РТВ, као и стварања изборних услова долази у парламенту. Стара гарда демократа, међу којима су Драгољуб Мићуновић и Наташа Вучковић, од почетка је била сумњичава према идеји бојкота.

Председница клуба Странка модерне Србије Татјана Мацура је на "Твитеру" бојкот оценила овако:

Прочитајте још - Подељени и око бојкота

- Ништа глупље од изласка из Скупштине. Стрељајте ме слободно. Ко то заговара? Они који нису у парламенту. Без било какве расправе и препреке се усвајају закони који утичу на наше животе одмах и сад. Пример само једне седнице - трудничко са три на 12 месеци до пуне надокнаде, плус легализована корупција у здравству.

Она је објаснила да би већина и без опозиције усвајала законе, али да би се чуо отпор и да није све што усвајају цвеће, пролеће, мед и млеко, и да се треба борити и у парламенту и на улици. На питање због чега се не врати у парламент, одгворила је: "Отишли смо у крајности из којих је тешко вратити се. Покушавам да охрабрим колеге (а знам да нисам усамљена) да се одупремо томе."

Шеф посланичког клуба ДС Горан Ђирић каже, за "Новости", да се у оквиру опозиционог блока окупљеног око Савеза за Србију није разговарало о повратку у клупе и да бојкот остаје. На наше питање да ли у тиму демократа у Скупштини постоји јединствен став о том питању, он је одговорио:

- Ни у клубу ДС нисмо разговарали о престанку бојкота.

Иначе, у бојкот су ступили посланици ДС, СДС, Двери, Народне странке, самостални парламентарци... После ове одлуке, једној од седница је присуствовао Миладин Шеварлић, нестраначка личности у тиму Двери. Покрет га је, због тога, избацио из клуба.

За повратак у парламент најгласнији у ДС Фото Д. Миловановић

ПРОТЕСТИ СУБОТАМА

ПОСЛЕ полемике око начина на који ће бити настављени протести "Један од пет милиона" и тога да ли ће бити паузе због Ускрса, одлучено је да се шетње настављају сваке суботе. Ипак, пре викенда скуп је заказан за сутра, симболично код Савамале, где су порушене куће због пројекта "Веоград на води". Наредно окупљање заказано је за суботу пред Ускрс, и могуће је да ће бити хуманитарног карактера. Лидер Двери Бошко Обрадовић рекао је да скуп 4. маја треба да буде преломни и да демонстранти не треба да се разилазе док им власт не услиши захтеве.