ПОДРШКА Српској напредној странци порасла је за око три процента, док је рејтинг њеног лидера Александра Вучића "скочио" за шест одсто. Ово је показало истраживање агенције "Ипсос стратеџик маркетинг", спроведено телефоном, дан после митинга "Будућност Србије". Према резултатима исте анкете, Савез за Србију је пао за неколико одсто и сада има подршку између 10 и 12 одсто грађана, док је ПСГ предвођен Сергејом Трифуновићем после почетног узлета пао са осам на око шест процената.

Прочитајте још - Уз СНС 55 одсто бирача

- Рејтинг напредњака је у односу на истраживање које смо радили почетком априла порастао са 53,9 на 57,4 одсто. Њихов рејтинг је прилично стабилан и креће се око 55 одсто - рекао је директор сектора за истраживање јавног мњења ИПСОС Марко Уљаревић за ТВ Прва.

Наводећи могуће разлоге за овакве трендове, Уљаревић је рекао да тензије у друштву мотивишу обе стране и да су протести опозиције утицали и на део симпатизера СНС да се определе да гласају:

- Понашање бирачког тела у овом тренутку личи на предизборно понашање, као да смо надомак избора. На мотивацију бирача СНС утичу реторика председника и кампања "Будућност Србије".

Говорећи о подршци опозицији, Уљаревић је казао да је рејтинг СзС растао прошле године и да је ишао до 15 одсто, али да је почетком ове године почео да пада и да је сада на 10-12 одсто. Као разлог за то он види радикализацију протеста, као и утицај новог председника ПСГ Сергеја Трифуновића.

Према резултатима претходног истраживања ИПСОС, спроведеног почетком априла, Трифуновић је тада имао 6,2 одсто, док је СзС подржавало 9,8 одсто грађана.

Подршка социјалистима последњих месеци углавном се креће око 12 одсто и такмиче се са Савезом за Србију за друго место. СРС је надомак цензуса, са подршком око четири одсто.


ЂИЛАС НАЈЈАЧИ У СзС

УНУТАР Савеза за Србију тренутно се најбоље котира новоформирана странка Драгана Ђиласа ССП, која би самостално била на ивици цензуса, односно око пет одсто. Двери могу да рачунају на три до четири одсто, ДС тренутно има око три процента подршке. За Народну странку Вука Јеремића гласало би око два одсто бирача.