НАША позиција према једностраној декларацији о независности Косова јасно је назначена и поновљена - Словачка не мења свој став о статусу Косова.

Овако у Министарству спољних послова у Братислави одговарају на питање "Новости" да ли најава Беџета Пацолија, министра спољних послова у привременим институцијама на КиМ, да ће Косово отворити канцеларију у Словачкој, значи промену става ове земље према статусу Косова.

Словачка је, подсетимо, једна од пет чланица Европске уније која не признаје Косово за државу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: АМБАСАДОРКА РУМУНИЈЕ У БЕОГРАДУ: Остајемо снажно уз Србију

О томе какве ће бити надлежности косовске канцеларије у Братислави из министарства нам је пренето:

- Заиста је преурањено говорити о било каквим надлежностима Економске и комерцијалне канцеларије Косова. Нисмо против било какве комуникације, међутим, свако решење би одражавало ниво наших односа.

Пацоли је најавио и да ће "шеф дипломатије Словачке на његов позив посетити Приштину у јуну", а у словачком министарству за "Новости" кажу да Мирослав Лајчак ту посету планира у својству председавајућег Оебса.


ГРЧКА НЕ ПРИЗНАЈЕ

ШТО се тиче канцеларије Приштине у Атини, она, како нам је потврђено, још није отворена иако је то најављено још 2013. године. Грчки министар спољних послова Николаос Коцијас изјавио је прошле године у Београду да и ако буде отворена трговинска канцеларија, она неће бити дипломатско представништво.