ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је у четвртак да је лидеру ГИ СДП Оливеру Ивановићу, који је убијен у Косовској Митровици 16. јануара 2018, у два наврата нудио различите врсте обезбеђења, али да је Ивановић те предлоге одбио.

Вучић је рекао да је Ивановићу предложио да неки од припадника Жандармерије буду "скинути" из те јединице и пребачени на Косово како би га обезбеђивали, али да је лидер ГИ СДП то одбио наводећи да се не осећа лично угроженим:

- За то имам сведоке у Ивановићевој најближој породици.

Он је на конференцији за новинаре показао документ с печатом "Тужилаштва Републике Косова", који садржи изјаву Раде Трајковић као сведока у истрази о убиству лидера ГИ СДП, а у којој је навела да су Ивановића "стално пратиле српске безбедносне службе":

- Због њеног сведочења су Недељко Спасојевић и Марко Рошић у притвору. Или лаже Рада Трајковић, или њихов специјални тужилац Суљ Хоџа, мада не бих искључио ни да обоје лажу.

Прочитајте још - Вучић Србима који су пешачили са КиМ: Хвала вам, не због мене већ због љубави према отаџбини

Говорећи о важним разговорима о КиМ који га очекују у Пекингу и Берлину, Вучић је поручио и да Албанци морају да знају да без компромиса са Србијом никада неће имати ништа:

- И међународна заједница и Немачка, САД, Француска, морају да знају да, без компромиса, притисци не помажу.

Вучић је казао да очекује тежак период по питању Косова и Метохије:

- Очекујем бројне притиске да Србија учини додатне уступке како би умилила косовске Албанце да прихвате да укину таксе да би се отворила могућност за дијалог. Мој одговор је да не понижавају Србију.