Пољски министар иностраних послова Јацек Чапутович изјавио је данас након састанка шефова дипломатија Берлинског процеса у Варшави, да Пољска и њени суседи желе брзи улазак земаља западног Балкана у Европску унију и да настоје да убеде остале чланице да је проширење на Западни Балкан интерес пре свега саме ЕУ. "2025. година није тако далек датум. Било би добро да се оствари чланство у ЕУ у том року за оне прве, најнапредније државе али не видим оптимизам у гласовима мојих колега са Западног Балкана. Постоје извесне бојазни да ће тај датум бити тешко остварив. Не само због тих држава, већ такође имамо и процес убеђивања држава чланица ЕУ да у интересу ЕУ лежи проширење на Западни Балкан", казао је Чапутович на конференцији за новинаре након састанка.

Прочитајте још: Јоксимовић: Активни смо у реформама, очекујемо отварање нових поглавља

Пољски министар признао је да иако темпо интеграције Западног Балкана, у коме су по оцени пољске дипломатије највише напредовале Србија и Црна Гора, зависи од напретка тих држава, Пољска и суседи из региона Средње Европе увиђају да и са европске стране мора да се покаже спремност.

"Зато Пољска спада међу оне земље које заједно са суседима из региона желе брже чланство за Западни Балкан", казао је Чапутович.

Пољског министра на заједничкој конференцији за новинаре подржао је и министар спољних послова Немачке Хајко Мас, који је рекао да земљама Западног Балкана треба да буде понуђен јасан пут ка чланству у ЕУ али их је такође позвао да оне реше међусобне конфликте.

Прочитајте још: Губе ли и министри веру у ЕУ?

Шефови дипломатија земаља Западног Балкана и представници чланица ЕУ које учествују у тој првобитно немачкој иницијативи, којој ове године председава Пољска, на дневном реду су имали и отворена билатерална питања међу земљама Западног Балкана а шеф пољске дипломатије настојао је да земље Западног Балкана подстакне на њихово решавање и примером споразумног окончања контроверзи и спора Грчке и Северне Македоније око имена земље или успехом регионалног споразума о ромингу.

"Неопходно је решавање отворених билатералних питања у региону како би привредна сарадња и сарадња у области инфраструктуре могле да оставре свој пуни потенцијал", упозорио је Чапутович на министарском састанку.

Потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је на састанку у Варшави да Србија поздравља сваки напредак у решавању отворених питања у региону, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

"Србија ће наставити да конструктивно учествује у свим активностима у оквиру Берлинског процеса које убрзавају њене европске интеграционе процесе и доносе добробит региону у целини. Србија настоји да се у односима са свим суседима тежисте стави на развој економске и других видова сарадње", рекао је Дачић.

Поздрављамо сваки напредак у решавању отворених питања у региону, укључујући и гранична питања. Поред политичке воље, за коју верујем да не недостаје, потребан је и експертски, односно технички ниво разумевања појединачних проблема, што се кроз рад мешовитих комисија и остварује", казао је у обраћању на састанку Ивица Дачић.