Председник Посланичке групе пријатељства с Мађарском у Скупштини Србије Жарко Мићин оценио је данас да су односи две земље на историјски највишем нивоу, о чему сведочи и више одржаних заједничких седница двеју влада.

Како је саопштено из Скупштине Србије, у разговору с делегацијом мађарског парламента, он је рекао да то потврђују и предстојећа заједничка седница 15. априла у Суботици, као и узајамне посете парламентараца којима се продубљује међупарламентарна сарадња.

Прочитајте још: Вучић поклонио представницима БиХ медењаке у бојама српске заставе (ФОТО)

Мићин је такође изразио захвалност Мађарској на подршци коју пружа Србији на путу ка ЕУ, нагласивши подршку мађарског парламента приликом отварања преговарачких поглавља у преговорима Србије о чланству у ЕУ.

Он је посебно указао на одличну трговинску размену која је последњих 10 година увећана за 86 одсто.

Такође, мађарска улагања и инвестиције у Србији су у експанзији, о чему сведочи и податак да је Мађарска на осмом месту по инвестицијама у Србији, а велики значај имају и низ зајеничких инфраструктурних пројеката, као што су пруга Београд - Будимпешта, Суботица - Сегедин и многи други.

Прочитајте још: Вучић: Величанствена Синагога за молитву, учење и окупљање; Орбан: Обнова шаље поруку сарадње и толеранције (ФОТО)

Како се још каже у саопштењу, Мићин је упознао делегацију Мађарске и с проблемима с којима се Србија суочава на Косову и Метохији.

Указао је на противпаравне таксе од 100 одсто које је Приштина увела на производе који стижу из централне Србије и БиХ, као и на непоштовање Бриселског споразума, имајући у виду да је Србија испунила све одредбе Споразума, док Приштина није испунила једину своју обавезу,формирање Заједнице српских општина.

Ласло Нађ, председник Посланичке групе пријатељства са Србијом, указао је на одличне односе две суседске земље и додао да постоји велики потенцијал за јачање сарадње у свим областима.

Влада Мађарске максимално подржава Србију на путу ка Европској унији и сматра да је Србији место у Европи, и да је Србија стуб стабилности и мира Западног Балкана, рекао је Ласло.

Указао је на спремност Мађарске да са Србијом подели позитивна искуства, али и све препреке са којима се и сама суочавала током процеса ка ЕУ, како би Србија лакше и брже приступила овој заједници.

Љубомир Алексов, српски национални портпарол у Парламенту Мађарске, указао је на податак да је последњих неколико година положај српске мањине у Мађарској знатно бољи и додао да су у буџету Мађарске знатно повећана средства за подршку националном мањинама.

Такође, додао је да ће 25. маја ове године у Сент Андреји бити освештен обновљени Српски црквени музеј и да ће том свечаном догађају присуствовати српски патријарх Иринеј и премијери две земље.

Састанку су присуствовали и народни посланици Жарко Богатиновић, Милија Милетић, Звонимир Ђокић, Милимир Вујадиновић, Огњен Пантовић и Арпад Фремонд, додаје се у саопштењу из Скупштине Србије.