Председник општине Стари град Марко Бастаћ и представници Савеза за Србију поново су се у уторак појавили на градилишту у центру града у знак протеста због наводно штетних градских пројеката, а из Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда кажу да су радници због тога морали да прекину радове.

Дирекција истовремено позива надлежне органе да омогуће да се радови изводе нормално, према плану.

Бастаћ и представници СзС овога пута нису изводили никакав перформанс већ су се обраћали радницима, и понављали тврдње да су градски пројекти штетни и да угрожавају квалитет живота грађана у центру града.

Вршилац дужности директора Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда Душица Анђелковић каже да "насилници" Драгана Ђиласа не само да прекидају радове на реконструкцији Трга Републике, већ и малтретирају грађане Београда и уништавају град.

Прочитајте још - АНЂЕЛКОВИЋ ПОСЛЕ ХАОСА НА ТРГУ РЕПУБЛИКЕ: Овако нешто није се десило за скоро 50 година! Директор Штрабага каже да овакво хулиганство није доживео!

Она је подсетила да су, према пројекту, радови на Тргу Републике требало да буду завршени 15. новембра.

"Ми смо учинили велики напор са извођачем да се рокови за завршетак свих радова скрате на 1. септембар како би све било завршено до почетка школске године", истакла је Анђелковић и додала да је извођач радова, аустријска компанија "Штрабаг", пристала да ради у две смене, од 6 до 22 сата.

Како је рекла, "уместо сви да уложе напоре да се радови заврше до 1. септембра и да Београд добије реконструисан централни трг, група хулигана предвођена Драганом Ђиласом омета радове, прети радницима и уништава имовину града".

Навела је да грађани треба да знају да Ђилас на овај начин продужава радове и после 1. септембра и да му је то, како сматра, очигледно циљ како би изазовао хаос на улицама Београда.

"Не може 20 хулигана да малтретира читав град. Драган Ђилас ће лично бити одговоран зато што ће радови на Тргу Републике да трају и после 1. септембра", закључила је Анђелковић.

Бастаћ је раније данас за Н1 телевизију рекао да ће на градилиште долазити све док се не омогући да се на референдуму грађани изјасне о радовима у центру града.

Компанија "Штрабаг" је у понедељак у сарадњи са Дирекцијом за грађевинско земљиште и изградњу Београда, а у циљу заштите радника и опреме, на два места око градилишта на Тргу републике поставила бетонске запреке поред класичних заштитних ограда које су представници СзС одатле уклањали у два наврата.

По две бетонске запреке постављене су у Коларчевој улици и на углу Македонске и Дечанске улице.

Прочитајте још - ОШТАР ОДГОВОР ВАНДАЛИМА ИЗ СзС: Следе пријаве и наплата штете

Представници СзС су током протеста "1 од 5 милиона" у два наврата раније односили заштитне ограде са тог градилишта.

Први пут су ограду однели испред Регулаторног тела за електронске медије, а други пут испред Скупштине града, али су ограде враћене.

Градски челници су најавили да ће бити поднете прекршајне и кривичне пријаве против организатора протеста, као и против свих који су забележени на видео камерама да уништавају имовину Београда, наводећи да је штета која је том приликом настала процењена на неколико десетина хиљада евра.