ЕВРОПСКИ ПОСЛАНИК ЗА НОВОСТИ: Брисел греши што притиска Београд

Г. ЧВОРОВИЋ

08. 04. 2019. у 13:02

Жак Коломбје, европски посланик у интервјуу за наш лист истиче: Не постоји жеља Приштине да води дијалог, таксе и војска то показују

ЕВРОПСКИ ПОСЛАНИК ЗА НОВОСТИ: Брисел греши што притиска Београд

Жак Коломбје

ПАРИЗ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"


УСЛОВЉАВАЊЕ приступања Србије Европској унији склапањем споразума с Приштином велика је грешка, упозорио је у Европском парламенту посланик и члан Комисије за стабилизацију и придруживање са нашом земљом Жак Коломбје из француске странке Национално окупљање и групе "Европа, нација и слобода".

- Косово је велики неуспех Брисела. Апсолутно се противим независности ове српске покрајине. Не само зато што је Француска историјски пријатељ Србије, већ и због тога што је у случају Косова учињен неприхватљив преседан. ЕУ, али ни било ко други, нема право да се меша у унутрашње функционисање суверених земаља. Србија има интегритет на целој својој територији, укључујући и Косово. То је принципијелни став. Исто тако, на пример, мислим и о Каталонији у односу на Шпанију - истиче Коломбје у разговору за "Новости".

* Зашто ЕУ нема исту позицију у ова два случаја?

- Да би се усагласила са САД. Француска је, нажалост, била део тог савезништва, које се огледало у скандалозном бомбардовању осиромашеним уранијумом. Велики број људи због тога је оболео. Као Француз, нисам поносан због тога што је моја земља у томе учествовала.

* Oд Србије тражe да постигне споразум са територијом коју нe признаju ни неке чланице ЕУ?

- У томе је сав апсурд. То показује жељу технократа из Брисела да се Косово призна као независна држава, против жеље грађана Србије, али и својих чланица. Пет земаља нити је признало, нити ће признати Приштину.


* Да ли је фер да се само Србији намећу обавезе кроз поглавље 35?

- Притисак на Србију се одвија и тако што се траже равноправни преговори између државе и Покрајине, као да се ради о две земље. То је уцена. ЕУ се на крају, кроз неколико година, када дође време за пријем Србије у чланство, неће устручавати да отворено затражи од Београда да призна независно Косово као услов за пријем.

* Може ли, ипак, да се постигне договор са Приштином?

- Не верујем. Не постоји искрена жеља Приштине да води дијалог. Успостављање стопроцентних такса и веома опасно трансформисање безбедносних снага у војску на то јасно указују. Док на Косову не покажу спремност да истински разговарају, од дијалога неће бити ништа.

* Шта је решење за Косово?

- То је територија на којој мафија има јак утицај, а не треба заборавити ни да су ОВК чак и САД сматрале терористичком структуром. ЕУ непрестано подсећа на општи принцип људских права. Зашто, онда, не обраћа пажњу на друштвену, етничку и верску дискриминацију према Србима на Косову? Могу само да констатујем да је Косово српска покрајина и да подржавам суверенитет Србије. Каталонија, коју сам поменуо, један је од примера широке аутономије. Али покрајине морају да поштују законе земље чији су део.

* Гласали сте у ЕП и против укидања виза Приштини?

- То је етапа ка прикључењу Косова ЕУ. Гласао сам против, јер сматрам да Косово није држава. Као политичар, али и као правник, сматрам да та процедура, једноставно, није правно одржива.

ЕВРОПА НЕ ШТИТИ НАРОДЕ, ВЕЋ БАНКЕ

* ДА ЛИ ће ЕУ преживети?

- Све указује на велики талас евроскептика на предстојећим изборима за ЕП. Ми смо за Европу нација, са свим њиховим разликама и културама. Против смо технократске структуре коју представља данашња ЕУ. Унија може да преживи, али у другој форми. Данашња Европа не штити народе, него банке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (49)

star

08.04.2019. 13:40

U pravu je ovaj evropski poslanik da ne postoji želja Prištine da vodi dijalog, takse i vojska to istinski pokazuju, a EU je nemoćna ili ne želi ništa da preduzme protiv tih jednostranih mera Prištine.

neša

08.04.2019. 16:25

Jasna je želja velikih zapadnih sila članica EU da što pre završe započeto na KiM , otuda i izostanak većeg i snažnijeg pritiska na Albance sa KiM.

JA

08.04.2019. 16:26

Veliki broj zemalja u svetu govori Engleskim jezikom, Španskim, Francuskim. Zemlje koje su hiljadama milja udaljene od navedenih država ali koje su od istih bile okupirane, bombardovane, radi pljačke dobara, zlata, srebra, dijamanata, nafte i dr. Toliko su se tamo zadržali dok taj narod nisu osiromašili ili istrebili. Danas te iste države, na čelu sa SAD, koje su se pljačkom obogatile, drže govore o demokratiji, ljudskim pravima, umesto da im se sudi za zločine i pljačku.

Мартиновић Бернард

08.04.2019. 16:43

Ха ха па ви нас већ деценијама притискате. Навикли смо на то.

rade

08.04.2019. 16:44

Srbija nece pristati na ucene i pretnje, Kosovski problem sami resavamo bez spoljnog faktora.

dragon

08.04.2019. 16:59

Svaka čast gospodinu. Evropska unija treba da pritisne Prištinu da se urazumi i da se nastavi dijalog.

Ilda

08.04.2019. 17:04

Brisel nam treba pomoci! Ne postoji iskrena zelja Pristine za vodjenje dijaloga, a to nije dobro... Neko mirno resenje se mora naci!

Slavica

08.04.2019. 17:13

Konačno jedan krajnje realan i razuman stav i razmišljanje. Pozitivno sam iznenađena!

Serbinator

08.04.2019. 17:28

Konačno neko da ima pravo i objektivno mišljenje koje pogađa poentu problema sa Prištinom.

Igor

08.04.2019. 17:35

Na Srbiju je uvek vršen pritisak, a ta koja koči dijalog i ne želi dogovor je Priština.

Čika Jova

08.04.2019. 17:36

Čovek lepo kaže ali neznam koliko možemo da mu verujemo. Oni se ne peidržavaju no onoga što potpišu

čiča

08.04.2019. 17:45

To znamo , interes brisela je da primi Srbiju ovako oćeš nećeš gura nas u naručije Rusije što i nije tako loše

caca

08.04.2019. 17:55

Pristina je ta koja ne zeli dijalog i dogovor,dok Srbija sve uslove ispunjava i zeli mir za sve!!!

Nebojsa

08.04.2019. 18:11

Pristina da zeli pregovore ne bi uvodila takse i provocirala sa vojskom. Dok god bude tako pocetak dijaloga nije na vidiku.

Marko

08.04.2019. 18:32

Svaka vam čast gospodine Kolombje,konačno da i prema nama neko postupi kako i zaslužujemo!

Laza

08.04.2019. 19:00

Brisel više da pritiska Prištinu a ne Beograd, oni su ti koji stvaraju probleme i stalno provociraju.